Kvinnor som lyfter tungt och stönar högt

weights

Killarna börjar få konkurrens inne på gymmet, av starka tjejer med ambitioner. Foto: Colourbox.

Jag har ju som bekant börjat vistas mer i gymmet. Och noterar en stor skillnad jämfört med när jag senast spenderade en hel del tid därinne.

Nämligen att allt fler tjejer verkar ha fastnat för det här med att lyfta tungt. Tidigare kändes det som att uppdelningen var mycket tydligare: killarna stod i gymmet och frustade mellan seten. Nu ser jag med glädje hur tjejer tar plats bland skivstängerna, kritar in händerna och lyfter riktigt tungt. Och stönar högljutt. De går helt enkelt in för träningen på samma sätt som killarna och det känns väldigt glädjande.

Noterade en annan rolig sak också, nämligen att tjejerna i flera fall lyfte tyngre än killarna. Men hur det än är med den saken så är jag glad över att vi kvinnor verkar ha vågat slita oss från konditionsmaskinerna och de rosa minihantlarna till förmån för riktigt effektiv styrketräning. Och kondisen kan man ju som bekant finslipa ute i spåret, mycket trevligare än att stå inomhus och harva på en maskin. Enligt mig i alla fall.

Gårdagens härligaste spaning på gymmet var tjejen i tyngdlyftarskor, kompressionsstrumpor och grymt fokuserad blick. Sin krita (som används för att få ett bättre grepp om skivstången eller för att den inte ska glida av ryggen etc) förvarade hon i en urdiskad kvargburk. Kan det bli mer 2014?

Sluta lägga ihop råvaror – ät riktig mat

avokadosallad

Det här är en avokadosallad och möjligtvis en förrätt för folk som tränar mycket. Foto: Colourbox.

Jag måste bara skriva några rader om den här ”hälsotrenden” med att lägga ihop råvaror och kalla det för ”lunch” eller ”middag”. En skivad avokado, lite nötter, gurka och tomat kan ALDRIG bli ett riktigt mål mat för en tränande människa.

Möjligen skulle det kunna passera som en förrätt, inget mer. Tänker på en artikel i Forskning & Framsteg från förra året, om att lagad mat gjorde oss till människor. För att kunna utveckla stora, energikrävande hjärnor var våra förfäder tvungna att lära sig metoder för att få ut fler kalorier ur maten.

En ofta förekommande teori är att våra förfäder ökade sitt kaloriintag genom att äta mer animaliskt protein. Men det finns en liten grupp forskare som menar att vi ska tacka kokkonsten. Det är nämligen så att stekning och kokning frigör kalorier som inte är tillgängliga i rå mat. Tillagningen gör också att maten blir mer lättsmält, vilket bidrar till att kroppen kan behålla mer av matens energiinnehåll.

Vart vill jag då komma med detta? Jo: köp inte trenden med att addera råvaror och förse kroppen med energi snarare än att LAGA mat och förse kroppen med näringsrik mat. Livet är för kort för att försumma den tillfredsställelse och njutning som riktig, lagad mat ger. Visst, man kan säkert överleva på sallader men det kommer inte att ge de träningsresultat du vill ha. Dessutom är risken stor att du drabbas av ett galet sötsug efter en tids salladsspäkning. Någon invänder säkert och menar att bara näringsinnehållet är bra så funkar även kall mat och absolut. Men det blir oftast bättre mat om man gör sig besväret att laga den.

Jag gillar inte att komma med pekpinnar men här kommer ändå en: sluta lägga ihop råvaror, laga istället till riktig mat och avsluta gärna med en bit choklad eller något annat gott. Det kommer bara att vara positivt för dina träningsresultat. Som nykter fil- och müslimissbrukare kan jag intyga att man mår så mycket bättre och presterar så mycket bättre med en varierad och LAGAD kost.

Ha en underbar onsdag!

Är du vältränad – eller övertränad?

sjoarna

Jag i morse, under en härlig morgonjogg runt sjöarna i centrala Köpenhamn. Foto: Petra Månström.

Till frukosten i morse läste jag en intressant intervju med Patrik Sjöberg i Outside Träning. Den fick mig att tänka till en hel del och börja fundera kring begreppet vältränad. Patrik menade att många som vi uppfattar som vältränade egentligen är övertränade. Och att anledningen till det synsättet är trenden att allt fler motionärer anammar ett elittänk i sin träning. Många går omkring och har konstant ont någonstans. Att ständigt balansera på en skör tråd mellan vad som är hälsosamt och vad som är skadligt, det är inte att vara vältränad. Det är att vara övertränad.

Den där mysrundan som ger näring åt kropp och själv har hamnat på skam, nu ska man ha ambitioner med sin träning för att det ska räknas. Trevliga distanspass är visserligen just trevliga men vill man utvecklas som löpare måste man blanda in intervallpass i sin träning. Jag erkänner att jag själv har medverkat till den här trenden genom att blogga om hårda träningspass. Men nu har jag fått ett annat synsätt, jag är inte riktigt lika såld på de där blodsmakande passen. Visst kan de vara härliga på sitt sätt, men problemet för mig är att så fort jag börjar ha ambitioner med min löpning så drabbas jag av prestationsångest. Träningen blir plötsligt inte en skön frizon utan ytterligare ett område där jag måste prestera. Som om jag inte hade nog med krav på mig själv redan från början…

Vart vill jag då komma med den här utläggningen? Jo, att det är värt att nu och då reflektera över sin träning. Tränar du på ett sätt som DU vill eller styrs du av vänner eller trender i sociala medier och annan media? Har du ont när du tränar, känner du dig sliten? Då kan det vara läge att vila lite extra. Bara du kan veta hur just DU mår och vilken mängd träning som fungerar för dig. Med de tankarna i bakhuvudet har åtminstone jag lärt mig att tagga ner lite och lira med kroppen istället för mot den…

Ha en härlig måndag!

5 gyllene tips till dig som vill träna på resan

morgonjogg-CPH

Så här såg man ut i morse under morgonjoggen i Köpenhamn. Foto: Petra Månström.

Gillar du liksom jag att ta med löparskorna på resan, även om du nödvändigtvis inte ska springa ett lopp? Här kommer fem bra tips som kan underlätta projektet springa på resan:

1. Kolla upp lämpliga rutter i förväg. Då slipper du hamna i läget att du lite tankspritt harvar runt kvarteret fem gånger för att få ihop en extra kilometer och kan istället njuta av fina vyer. En bra idé är att googla efter bra ruttförslag i löparcommunities för den aktuella staden, ett tips är Mapmyrun.com. Du kan också be lokala löparklubbar om bra tips på rundor.

2. Kliv upp i ottan. Ska du till en storstad? Kliv upp i svinottan, dra ner kepsen och ge dig ut. Väntar du för länge kommer gatorna vara fulla av folk och löprundan blir betydligt mindre harmonisk. Dessutom är ljuset ofta vackrast på morgonen = fotoläge.

3. Ta med torklina och lite tvättmedel. Det är trevligt att skölja upp kläderna lite efter passet, särskilt om du ska bo länge i samma rum. Då slipper du risken att hotellrummet snart kommer stinka svettigt omklädningsrum. Torklinan är till för att du ska slippa hänga upp saker på konstiga ställen och dessutom torkar sakerna fortare om de hänger på lina.

4. Välj strategiskt beläget hotell. Om du kan, välj ett hotell som ligger nära bra löparstråk. Då ökar chanserna att du kommer ut.

5. Syna frukosten. Om du liksom jag älskar att träna mycket så behöver du också fylla på med bra mat. Belöningen efter en morgonjogg är ju en skön långfrulle, men då gäller det att hotellet har en sådan att erbjuda. Så sök gärna i till exempel Tripadvisor för att ta reda på vilket hotell som ger störst tillfredsställelse åt en hungrig löpare.

Till sist: spring snyggt!

Tävla och vinn ett par löparskor!

salming

Du kan välja mellan tre olika skomodeller från Salming Running: Xplore, Distance och Speed. Samtliga skor väger relativt lite och har ett lågt dropp (höjdskillnad mellan tå och häl).

Nu är det tävlingsdags, den här gången i samarbete med webbutiken Runforest.se! Och i vinstpotten finns riktigt fina priser, nämligen en dam- respektive herrsko från Salming Running. Vinnaren får välja mellan tre olika modeller: Xplore, Distance och Speed. För att vara med och tävla gör du följande:

Gå in på Runforest.se och bestäm dig för vilken modell och storlek du önskar vid eventuell vinst, samt om du vill ha en dam- eller herrmodell vid eventuell vinst. Motivera sedan helt kort varför just du ska vinna ett par löparskor.

Ditt tävlingsbidrag mejlar du tillsammans med namn, adress och mobilnummer till spring@svd.se. Ange ”Salming” i mejlets ämnesrad. Tävlingen pågår till och med fredagen den 24 oktober kl 23.59. Stort lycka till!

Kostexperten: ”Jobbar natt – hur ska jag äta?”

keso_bar

Keso med färska bär är lätt mat som passar bra att äta vid nattarbete. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Petra!

Jag jobbar natt några gånger i veckan och skulle behöva tips på bra nattmat och även vad man ska äta innan man går och lägger sig när man kommit hem på morgonen ?

/Maria

SVAR:

Hej Maria!

När man jobbar natt så går man egentligen emot kroppens egen dygnsrytm. Studier har visat att man framför allt löper en ökad risk att drabbas av metaboliska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Kroppens biologiska klocka vill att man äter och agerar när det är ljust ute och att man sover och fastar när det är mörkt ute. Av den anledningen så ska man undvika att äta stora portioner mat mitt i natten, det blir lätt för mycket för kroppen att ta hand om. Det är bättre att äta lättare mat under natten, som keso med frukt, fil och müsli eller en grövre smörgås med ägg.

Det absolut bästa är att försöka äta så likt som du gör i vanliga fall och på så sätt följa dygnsrytmen fast du är vaken. Det innebär att du äter en stadig middag på kvällen innan du åker till jobbigt. Under dina timmar på jobbet så räcker det att äta något lättare mellanmål som fil med müsli, keso med frukt, grov smörgås med ägg, nötter och frukt etc.

När du sedan kommer hem är det bra du äter frukost på morgonen innan du går och lägger dig. Undvik snabba kolhydrater som juice, sötad yoghurt och vitt bröd då det innehåller mycket socker som kan störa din sömn. Ät gärna långsammare kolhydrater som havregrynsgröt, grovt bröd och gärna något ägg. Ett tips är att äta en banan till frukosten då det innehåller tryptofan som fungerar lugnande och som på så sätt kan hjälpa till så du somnar lättare.

Hoppas tipsen kan hjälpa dig!

Hälsningar Petra Kindlund

Har du också en fråga till kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Fråga Malin: ”Hur får jag bort lös hud på magen?”

barnvagn

Hur får man bort lös hud på magen efter en graviditet, undrar Trebarnsmamman. Malin Ewerlöf svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Malin

Jag fick mitt tredje barn för sex månader sedan och undrar nu hur man på bästa sätt tränar bort lös hud på magen efter en graviditet. Jag brukar mest löpträna men jag har hört att det är bättre med styrketräning i detta fall.

Vänliga hälsningar,

Trebarnsmamman

SVAR:

Hej Lina,

jag tror och tycker av egen erfarenhet av att ha fött tre barn att det bästa sättet att komma tillbaka i form är att kombinera löpning och styrketräning. Löpningen för att förbränna och få muskelstyrka i hela kroppen och styrketräningen för att mer specifikt träna magen och få tillbaka en bra stabilitet i hela kroppen. Om du vill vara tidseffektiv så är det bra att alltid avsluta ett löppass med några core övningar. Sedan om det finns tid så skadar det inte att köra styrka för resten av kroppen också men corestyrkan är viktigast.

Lycka till!

Malin

Har du också en fråga till Maratonbloggens expert på löpning, Malin Ewerlöf? Mejla den till spring@svd.se!

Snabbt fast ändå inte…

IMG_1960

Pustar ut i hallen hemma efter ett varv runt Kungsholmen – motsols för variationens skull. Foto: Petra Månström.

Tror många kommer känna igen sig i det jag kommer att skriva om nu. Ni vet den där känslan när man kör ett pass och det känns som att ”Jäklar, nu går det fort!” Och så kollar man på klockan och konstaterar att nej, det gick visst inte så fort. Den känslan är så skum. För igår kändes det verkligen som att man flög fram. Steget var lätt och piggt och musklerna boostade efter styrkepasset dagen innan. Kan verkligen inte fatta att det inte gick snabbare. Hur som helst, det blev en dryg mil och middagen efteråt smakade fantastiskt liksom vinet jag drack till…

Fråga Malin: ”Är jag för ung för maraton?”

_chicago_marathon

Löpare under Chicago Marathon som avgjordes under den gångna helgen. Foto: Nam Y. Huh/TT.

FRÅGA:

Hej Malin!

Jag är en kille på 16 år som tränar löpning i en klubb och mitt nuvarande pers på milen är 38 minuter. Jag har fått smak för det här med maratonlöpning, men mina föräldrar tycker att jag sliter för mycket på kroppen då och att jag borde sikta på kortare distanser. Har du något råd till mig? Borde jag vänta med marasatsningen?

Adam

SVAR:

Hej Adam,

jag måste tyvärr hålla med dina föräldrar att det är lite tidigt att satsa på maraton i din ålder. Riktig långdistans träning sliter klart hårdare på kroppen än lite kortare distanser. Jag tycker gott du kan fortsätta försöka utveckla dig på 5-10 km ett par år till för att sedan gå upp på maraton när du vuxit klart. Du kommer att ha väldig nytta av den träningen när du väl går upp på längre distanser. Det är mycket svårare att förbättra snabbheten och farten i kroppen när man blir äldre. Det är betydligt lättare att lägga på mer längd med åren. Så försök att ha is i magen och se hur mycket du kan utveckla dig på lite kortare distanser. Maraton kan du springa många år lite senare i livet men då är det viktigt att man inte sprungit sönder sig för tidigt.

Lycka till!

Malin

Har du också en fråga till Maratonbloggens expert på löpning, Malin Ewerlöf? Mejla den till spring@svd.se!

Crossfithänder!

handflata

Så här såg mina handflator ut efter gårdagens jobb ute på Djurgården. Kan du gissa vad jag har pysslat med? Foto: Petra Månström.

Aj! Känner inget eftersom kroppen är full av adrenalin, men när jag har stått stilla en stund och pustat ut ser jag att hud har lossnat från handflatorna. ”Crossfithänder!” konstaterar en glad följare på Instagram. Jag kan meddela att det inte är någon hit att ha sår just i handflatan. Allt svider och blir jobbigt, skala apelsin ska vi inte tala om. Samtidigt är jag lite stolt. Jag gav verkligen järnet igår och klarade en övning som jag länge drömt om att klara på egen hand. För att ta reda på vad jag har pysslat med kan du kika på Instagram eller vänta tills nästa träningstema i SvD utkommer i början av november…

Så lite som två minuter högintensiv träning i veckan ger avsevärt förbättrad hälsa hos överviktiga, visar ny studie. Hälsa

Extra protein – behövs det verkligen?

TRÄNING

Gudiol om det trendiga proteinet.

Socker kan orsaka problem med minnet

Forskning

”Tonåringar särskilt utsatta.”

Så ofta säger en man ”jag älskar dig”

Relationer

Tusen män i stor undersökning.

Så många håller deppen borta

Studie

Frukt inte bara bra för fysiska hälsan.

Välj rätt bord om du vill gå ner i vikt

Studie

Platsen där flest äter onyttigt.

Stretching för-
sämrar prestationen

Gudiol: ”Stjälper mer än den hjälper.”

Nu bevisat – träning bra mot depression

Hälsa

Svenska forskare hittade förklaringen.

”Mer än en plump i skolbetyget”

JACOB GUDIOL

Så säger forskningen om skolidrott.

Bakterier från bin läker svåra sår

Upptäckt

Kan bli framtidens antibiotika.

Frukten som jagar bort vitlöksdoften

Forskning

”Mycket mer effektiv än persilja.”

”Sötningsmedel är det bästa valet”

HÄLSA

Jacob Gudiol: ”Riskerna är överdrivna.”

”Du måste vara på hugget hela tiden”

Löpning

Så lyckas du på Lidingöloppet.

”Biff och rödtjut har aldrig smakat bättre”

Krönika

Petra Månström i fäders spår.

Hälsa

8 bra skäl att dricka champagne

Bra för såväl form som minne.

HOLLYWOOD

”Levde på havregryn och vatten.”

10 galnaste skådisdieterna.

Fruktstund

10 anledningar att äta banan

En banan om dagen gör dig gladare.

Träning

Så ska du träna för att bygga muskler

”Är 1,72 m och väger 49 kilo.”

kopplad till app
Webb-tv

Ny träningsjacka tar pulsen på löparen

Mobilen slår larm vid risker.

Lista

Åtta glas vatten om dagen?

10 vanliga myter om kost och träning.

Hälsa

”Hur hälsosamt är kokosfettet?”

Kostexperten om trendråvaran.

Löpning

Här är ultrastjärnans favoritsko

Bästa prylarna för långloppet.

Hälsa

Livsmedel som bränner fett

Maten som fixar bikiniformen.

HÄLSA

Bäret alla kvinnor
bör äta mer av

Kostexperten listar nyttigaste bären.