Lena Ferm: ”De flesta tänker för mycket”

lena

Lena Ferm har ”alltid” sprungit, men mer regelbundet efter att hon fått sitt sista barn. Foto: Privat.

Nu är det äntligen dags för serien Veckans löpare igen! Först ut är Lena Ferm. Hon är 43 år, bor i Torslanda utanför Göteborg och jobbar som redovisningsekonom. Hon är gift med Kenneth och har två barn; Linnea 13, och Karl 10.

Hur länge har du sprungit?

– Alltid egentligen, började i liten skala tillsammans med min mamma när jag var 13 år. Men mer regelbundet efter jag fick mitt sista barn för 10 år sedan.

Vad fick dig att börja springa?

– Jag älskar att träna och jag älskar att vara utomhus! Löpning är den bästa kombinationen.

Vad får du ut av din träning?

– Energi och åter energi! För att orka jobba heltid och ta hand om hus, familj och barn med allt vad det innebär krävs energi. Jag brukar säga att jag tankar när jag är ute och springer.

Har du haft några svackor och hur har du hanterat dem?

– Jag är inte så hård mot mig själv. Om jag har en svacka kör jag 30 minuter power walk några gånger i veckan, till slut ber kroppen om att få springa igen, haha.

Tränar du något annat än löpning?

– Haha – ja, det kan man säga, men fokus är alltid löpningen. Jag cyklar, simmar, tränar styrketräning och gör yoga.

Har du några framtidsdrömmar gällande din träning som du vill dela med dig av?

– För några år sedan var drömmen att genomföra ett maraton. Men det är avklarat, så jag vet faktiskt inte… Just nu tränar jag inför HIM på Tjörn i augusti och självklart är drömmen att klara detta…

Ditt absolut bästa träningsminne?

– All träning är ju underbar, men vid två tillfällen har jag åkt med en kompis till Körunda och tränat för Paolo Roberto, och detta slår det mesta. Underbar logi, fantastisk mat och träningsvärk en vecka efter.

Dina bästa tips till andra som vill komma igång med träning?

– Jag tror helt ärligt att de flesta tänker för mycket. Det är för kallt, för varmt, för mycket regn, för mycket sol, för backigt, för tidigt, för sent. Herregud vilka ursäkter folk kan komma på för att hoppa träning. Men aldrig för att slå på tv:n av någon anledning.. Mitt tips: sluta fundera så mycket, bara gör!

Pryl du inte kan vara utan under passet?

– Jag har allt: pulsklocka, pulsband, kompressionskläder, barfotaskor, sportlurar till mobilen med Spotify etcetera. Men faktum är att jag kan vara utan allt, bara jag får springa….

Vill du också vara Veckans löpare här på Maratonbloggen? Mejla till spring@svd.se!

Träningsmåste stressar varannan svensk

lopare

Varannan svensk känner sig stressad över att inte hinna med träningen, visar en ny undersökning. Foto: Anders Wiklund/TT.

Det är mycket som ska hinnas med om dagarna. Förutom jobb och eventuell familj ska ju helst också träningen hinnas med. Det är där det blir problem får många av oss.

Vi har svårt att få ihop vardagspusslet och blir stressade över att inte hinna med träningen. Mest stressade blir kvinnorna, visar Hälsobarometern som är en undersökning gjord av Norm på uppdrag av hälsokostkedjan Life.

1 030 svenskar har besvarat frågor om kost, motion och hälsa och man ser bland annat att 55 procent känner sig stressade över att hinna med regelbunden träning i vardagen. De som är mest stressade över att få in träning och motion i vardagens livspussel är kvinnorna. Bland dem svarar 63 procent att de ofta eller ibland känner sig stressade. Männen oroar sig betydligt mindre och motsvarande siffra bland dem är 47 procent.

Av undersökningen framgår vidare att långt fler kvinnor än män tränar för att bli starka – 33 procent mot 24 procent av männen. Dessutom svarar lika många kvinnor som män att de tränar och motionerar för att bygga muskler, 21 procent. Men svenskarnas främsta mål med träningen är att hålla sig friska längre, det svarar så många som varannan person. Att orka mer i vardagen och få mer energi är också stora anledningar till varför svenskarna motionerar, det svarar 44 respektive 43 procent. Men det är långt ifrån alla som faktiskt tränar. I undersökningen uppger var femte svensk att de helt struntar i träningen.

Jag kan känna viss uppgivenhet av saker som syftar till att få oss att må bättre paradoxalt nog bara blir ytterligare en stressfaktor. Jag vet själv hur det är: efter en lång dag på kontoret vill man bara hem till soffan och ta det lugnt, att då ignorera de impulserna och dra till gymmet, ge sig ut i spåret eller något annat kräver stenhård disciplin. Hur ska man då komma tillrätta med problemet? Acceptera att man måste tvinga sig själv eller hitta en lösning som gör träningen njutbar?

Jag tänker att måste träning ske eller vara ett visst sätt? Visst är det bra att komma upp i en viss pulsnivå och så vidare, men har man inte tiden eller motivationen kan faktiskt en rask promenad på lunchen eller några armhävningar framför tv:n vara bättre än inget. Det kommer inte att göra dig redo för ett maraton, men du håller dig åtminstone i dräglig form. Bara att ta trapporna istället för hissen några gånger om dagen är ett gyllene tillfälle till lite pulshöjande träning, tro mig.

Man äter inte bovetevåfflor med chiasylt ostraffat

11070740_948991025121028_4891881650503863434_n

Inspirerad av Instagramflödet med alternativa varianter på våfflor svängde jag igår ihop bovetevåfflor med hallonchiasylt. Riktigt gott, faktiskt. Foto: Petra Månström.

Skriver man på sin blogg att man gillar grädde, mjöl och socker så blir folk väldigt upprörda om man skulle råka ”synda” med kvarg, chiafrön och bär.

Det insåg jag igår när det var våffeldagen och jag blev sugen på att testa ett alternativt recept istället för de traditionella vetemjölsvåfflorna med grädde och sylt. Det blev ett egenpåhittat recept med bovetemjöl, kokosolja, mjölk, ägg och vatten. Lite kanel hade jag också i. Våfflorna avnjöt jag med uppvispad kvarg smaksatt med vanilj och honung samt hallonchiasylt som består av upptinade hallon, vanilj och chiafrön. Egentligen är jag inget stort fan av chiafrön och alternativa upplägg av traditionella godsaker, men det här var faktiskt över förväntan.

Många uppskattade recepttipset, men många verkade också bli provocerade för att de för en gångs skull såg något annat än godis och sprit i mitt Instagramflöde. Det gjorde mig lite förbryllad. Visst, många tror kanske att jag lever på godsaker därför att de ofta syns i mina digitala flöden. Men det innebär inte att det är det enda jag äter. Det viktigaste för mig är att det jag äter smakar gott. Jag skulle aldrig tvinga i mig något jag inte gillar bara för att det är nyttigt. ”Nyttiga” saker kan faktiskt vara riktigt goda. Till exempel quinoa kan jag äta i mängd, liksom broccoli som jag märkligt nog helst äter rå med lite sour cream-dipp till. Färska morötter är underbart gott liksom kvarg med färska bär och valnötter.

Men jag älskar också att frossa i glass, choklad och lakrits. Det ena behöver inte utesluta det andra. Balans är nyckeln till en sund kosthållning som varar livet ut, så enkelt är det. För mycket av det ena eller andra blir inte bra och inslag av tvång fungerar nästan aldrig. Åtminstone inte i längden. Ät och njut är mitt bästa råd.

Alla har vi varit löparblåbär en gång

blueberry

Alla har vi varit löparblåbär någon gång. Det gäller att inse det och agera därefter. Foto: Colourbox.

Även om det lär komma bakslag så är våren onekligen på gång. Gatorna sopas snart och solen börjar värma. Plötsligt kommer folk på att det här med löpning verkar roligt.

Det är ju en trend och man inspireras av alla löpare som huserar på gator och i skogar. Man vill också, helt enkelt. Problemet här är väl att många kanske vill lite för mycket, för fort.

Mentaliteten påminner inte så lite om nyårslöftena i början av året. Gymmen är översållade med överladdade motionärer med storvulna mål. En månad senare har de flesta gett upp, oftast beroende på skador eller bristande motivation till följd av att de synliga resultaten inte kom så fort som man ville. Så då tappar man sugen och lägger sig på soffan med chipspåsen. Tills det blir nyår igen, då gör man ett nytt ryck. Och så där håller det på, med en ständigt växande frustration som följd.

Det är här jag skulle vilja komma med några ord på vägen. Inte pekpinnar, för de är så tråkiga. Bara ord på vägen, som kan vara skillnaden mellan soffläge eller fina upplevelser i spåret. Jag vet hur det är när man drar igång med en ny sport. Allt är roligt och man vill inget annat än att springa, precis hela tiden. Men om man gör det, alltså springer hela tiden, så kommer man snart till en punkt där man tvingas acceptera att man inte kommer få springa alls under en längre eller kortare tid.

Mitt tips är följande: inse att du är ett löparblåbär, vilket för övrigt inte är något negativt alls. Blåbär är både goda och nyttiga. Inse också att du måste träna där du befinner dig – inte där du vill vara. För gör du det sistnämnda kommer du att ställa krav på kroppen som den med stor sannolikhet inte kommer att kunna leva upp till. Resultatet blir skador.

Hur tränar man då där man är? Jo, man är realistisk. Hur mycket har du sprungit tidigare? Har du alls tränat tidigare? Har du byggt upp din kropp med styrketräning så att den klarar den påfrestning som en ökad löpdos innebär? Allra bäst är att låta bli att ladda ner generella träningsprogram som egentligen hjälper alla och ingen. De tar inte hänsyn till din livssituation, tränings- och skadehistorik. Risken är därför att du gör något som din kropp inte gillar och därför går sönder, eller att du helt enkelt tappar sugen.

Uppsök därför en personlig tränare som är inriktad på löpning eller en löpcoach med lång erfarenhet som kan hjälpa dig att lägga träningen på rätt nivå samt eventuellt justera din löpteknik. JA, det kostar en slant. Men det gör också de naprapat-, läkar- och sjukgymnastbesök du kommer att bli tvungen att göra om du går för fort fram. Tro mig, jag satsade för hårt på ultra i fjol och nu har jag hälsporre. Som tur är kan jag fortfarande träna, om än inte löpning just nu. Det hade kunnat vara mycket värre.

Nog föreläst från mig idag. Grattis till dig som nyligen har upptäckt löpning! Det är en fantastisk träningsform som ger fina resultat på kort tid, bara du är smart och lyssnar på kroppen. Spring snyggt!

Fråga Jonas: ”Det händer inget med min muskelvolym”

leg_curl2

Brevskrivaren är en 15-årig fotbollsspelare som ofta är skadad. Nu har han fått rådet att köra styrketräning men ser inga resultat. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej,

jag är en 15-årig fotbollsspelare som väger runt 55 kg och är 179 cm lång. Jag blir väldigt ofta skadad och har fått order av en sjukgymnast att göra vissa övningar. Efter att ha kollat runt på nätet ett tag har jag fattat att meningen med alla övningar är öka min muskelvolym. Så där kommer mina frågor till dig, när jag t ex sitter och tränar framsida lår klarar jag nätt och jämnt 40 kg x 15 x 3. Är det alldeles jättedumt att göra 5 till på den sista omgången när låren känns som uttömda tuggummin? Eller hjälper det extra? Jag har gjort hemövningar 3 gånger om dagen i 2 veckor och inte sett något resultat + gått till gymmet minst 2 gånger i veckan. Vad gör jag fel?

Andreas

SVAR:

Hej,

syftet är säkerligen att jobba med hypertrofi och att lägga på dig mer muskler som i sin tur kommer hjälpa på flera sätt, både att förebygga skador samt även att bygga en grund för att utveckla kraft.

Är målet hypertrofi så bör du välja en belastning där du ligger mellan ca 8-12 repetitioner som grund per set. Jobba mot att nå en utmattning, och se verkligen till att vila ordentligt mellan seten. Ta för vana att om du börjar hamna på ett repetitionsantal däremellan, orkar du fler så öka vikterna istället, det kan vara en anledning till att du inte känns som att du nått några resultat.

Jonas

Har du också en fråga till Maratonbloggens expert på styrketräning, Jonas Lissjanis? Mejla den till spring@svd.se!

Det största äventyret är det minst coola

desert3

En öken på Fuerteventura är ett ställe att ägna sig åt äventyrsmotion på… Foto: Privat.

Mitt senaste blogginlägg om äventyrsmotionären skapade en del funderingar på temat om vi nu ser en ny trend som vi ”måste” leva upp till. Och att folk kommer att känna sig tvingade att åka över halva jordklotet och springa ett maraton för att leva upp till den nya normen.

Jag vill därför redan nu blåsa bort dessa orosmoln genom att bestämt hävda att för mig handlar inte äventyrsmotionerandet om ett äventyr som nödvändigtvis behöver äga rum på en avlägsen plats. Ännu hellre äger det rum i det närbelägna terrängspåret, på väg till jobbet eller i en stad man besöker i jobbet.

Med ”äventyr” menar jag att våga ta ett kliv utanför det man vanligen gör, tänja på gränserna och prova nya saker. Som att börja springa till jobbet om man inte har gjort det förut, löpa den gamla vanliga rundan åt andra hållet, gå in i en relation och försöka stanna kvar där om man är relationsrädd, strunta i intervallpasset och bara njutspringa på känsla eller prata med en främling bara för att personen verkar spännande. Det är så lätt att vi associerar äventyr med något som absolut måste äga rum långt bort och det ska helst kosta mycket pengar. Men ingenting kunde inte vara mer fel.

morgonjogg-CPH

…ett annat är en morgon i en stad man reser till i jobbet. Eller hemmavid. Foto: Privat.

Det ska inte kosta pengar att vara äventyrsmotionär, för då blir det något uteslutande. Istället vill jag uppmuntra människor att se på sin närmiljö med nya ögon. Vi människor är oftast mer förutsägbara än vi anar, bara att göra precis tvärtemot det man har tänkt sig kan ge många starka upplevelser och nya insikter. Vill du absolut springa ett lopp på Sydpolen, gör då det. Men det är inte mindre coolt (!) att göra något våghalsigt hemmavid. Tvärtom kan det vara ännu coolare, för då kan du inte bara ta planet hem när det börjar bli allvar…

Hoppas ni har haft en fin helg alla!

Äntligen vågar vi slappna av

ultravasan2

UltraVasan 2014, en sann höjdpunkt för en äventyrsmotionär. Foto: Vasaloppet.

I onsdags var jag i Göteborg och höll ett mycket uppskattat föredrag under Göteborgsvarvets stora föreläsningskväll. Efter mitt framträdande kom det fram flera personer som ville tacka mig för att jag förespråkar en sund inställning till det här med träning och prestation.

De hade fått nog av flera års ”hetsträning” som resulterat i skador och en känsla av att inte räcka till. Nu hade de hittat ny motivation och kallade sig för ”äventyrsmotionärer”. Njöt av sin träning och vad den gjorde med kroppen. Njöt också av att hela tiden se nya platser och testa nya tävlingsupplägg. Slippa ha ett gammalt pers att behöva slå och bara kunna fokusera på glädjen och välmåendet i att röra på sig. Nu skippade de ännu ett asfaltsmaraton till förmån för swimrun, cykellopp och terränglopp – i Sverige och utomlands. Det var underbart att se hur entusiastiska de var och deras återfunna träningsglädje var oerhört smittsam. Det gläder mig att se att fler och fler verkar överge prestationsångesten till förmån för lustfylld träning. Det här mejlet trillade in tidigare idag:

Hej Petra,

jag är en amatörmotionär på relativt hög nivå med ca 6 tuffa pass i veckan inom det mesta, med ambitionen att alltid prestera bra inom crossfit, Tough Viking etc. Sista året har jag som du skriver börjat se träningen mer som aningen mer prestationslös njutning istället för tvång och unnar mig mer frekvent både en större mängd mat, fortfarande dock hälsosam, och en och annan sovmorgon istället för att köra ett burpee-maraton. Och detta med i stort sett samma resultat/tider och antal reps etc som tidigare. Kort sagt, jag håller med och bra skrivet.

Peter

Jag blir genuint lycklig av att läsa sådant här. Äventyrsmotionär är det nya! Livet är ju ett äventyr, så varför inte äventyra också i sin träning? Vi kan göra det på olika sätt och alla gör ju som de vill. Men det här är ett upplägg som verkar gå hem hos många och det är så roligt.

Tävla och vinn pulsmätande hörlurar

biosport

SMS Audio Biosport In-Ear Headphones har en inbyggd pulsmätare och via en tillhörande app kan du följa din puls under löpturen. Cirkapris i butik 1 300 kr.

Nu är det äntligen tävlingsdags igen! Den här gången kan du vinna ett par coola hörlurar som inte bara är vattentäta och bjuder på ett grymt bra ljud (jag har testat!) – dessutom har de en inbyggd pulsmätare.

Den finns inbyggd i öronsnäckan och synkar med löparappen RunKeeper, så att du kan hålla koll på din puls under hela passet. Stöd för fler appar planeras i framtiden. Tre olika örontoppar i olika storlekar medföljer. Är du sugen på att vinna ett par av dessa hörlurar, SMS Audio Biosport In-Ear Headphones, så har du chansen nu. Det enda du behöver göra är att besvara följande tävlingsfråga:

Artisten 50 Cent var den som grundade SMS Audio. 2003 släpptes hans kommersiella debutalbum, vad hette det?

Jag vill också att du berättar vilken låt du blir mest peppad av och varför. Ditt svar mejlar du tillsammans med namn och adress till spring@svd.se, skriv ”Biosport” i mejlets ämnesrad. Tävlingen pågår till och med onsdagen den 25 mars kl 23.59. Lycka till!

”Jag var manisk och tänkte inte sunt”

hyper2

Jannika Larsson, känd för svenska folket som gladiatorn ”Hyper”, satsade allt på träningen och kosten. Nu har hon släppt fitnesslivet och satsar på triathlon. Foto: Privat.

Nu är det dags för ett nytt avsnitt av Maratonpodden, ett mycket inspirerande sådant om jag får säga det själv. Att träna och tävla i fitness har ju blivit väldigt populärt, många försöker dessutom kombinera detta med uthållighetssporter som långdistanslöpning eller triathlon.

När jag träffade forna gladiatorn Jannika ”Hyper” Larsson pratade vi om fitnesstiden som hon kallar ”manisk”, hon levde bara för att träna och äta rätt. Hon berättar varför hon aldrig vill träna hård styrketräning igen, om sin stora satsning på triathlon (hon vill in under 10-11 timmar på Ironman) och hur det är att vara plattbystad bland tjejer med bröstförstoringar på fitnesstävlingarna.

Lyssna direkt i spelaren nedan eller genom att följa någon av de här två länkarna:

Kostexperten: ”Så farligt är aspartamet”

lask_hand

Hur farligt är det egentligen att dricka läsk sötad med sötningsmedel som stevia eller aspartam? Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag dricker en hel del läsk. Hur farligt är aspartam och är det bättre att dricka socker- eller steviasötad läsk?

Mvh Micke

SVAR:

Hej Micke!

Ja, vad är aspartam och hur farligt är det? Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. De finns alltså naturligt i alla proteinrika livsmedel. Fenylalanin är dessutom en av de 8 essentiella aminosyror som vi måste få i oss via kosten för att överleva. Dessa båda aminosyror får vi oss rikligt av varje dag via kosten och så bör det vara.

Aspartam är mellan 180-200 gånger så sött som socker och används således i väldigt små doser i läsk. Det innehåller lika mycket kcal som socker per 100 g men eftersom det är så pass sött och mängden aspartam är så liten så är lightläsk i praktiken fri från kcal.

Aspartam är ett av det mest studerade sötningsmedlen och mest använda som finns på marknaden, skulle jag tippa. Det finns gott om studier som visar att det är ofarligt i de doser som anses vara ett acceptabelt dagligt intag – 40 mg/kg kroppsvikt eller 4 liter lightläsk per dag om du väger 60 kg.

Att en hög konsumtion av sockersötad läsk kan leda till övervikt, fetma och all de sjukdomar som följer i dess spår är väl studerat och inte speciellt förvånande. Att konsumera stora mängder kcal i flytande form är en lätt sak då det både går fort och inte alls mättar på samma sätt som kcal i fast form gör även om det kommer i form av godis, kakor och glass. Till detta kommer även problemet med tandhälsan. Sockersötad läsk har, så vitt jag kan se det, inga fördelar alls.

Stevia, kan det vara lösningen på sötningsfrågan? Det är ju både sött, naturligt och i stort sett fritt från kcal. Till att börja med kan man konstatera att även sockerrör och sockerbeta är naturligt men det gör inte socker till något hälsosamt för det. Stevia, eller rättare sagt steviaglykosider (E960), som är det ämnet som används som sötningsmedel, utvinns ur bladen från busken Stevia Rebaudiana och har använts i hundratals år, precis som socker från sockerbetor/rör alltså. Det har gjorts en hel del studier på steviaglykosiders säkerhet (dock inte lika många som gjorts på aspartam) och det acceptabla dagsintaget är 4mg/kg kroppsvikt eller 3 liter läsk sötad med steviaglykosider per dag om du väger 60kg.

Stevia och aspartam är båda i princip kalorifria, försämrar inte tandhälsan, påverkar inte blodsockret som sockersötad läsk gör, men det håller vår längtan efter den söta smaken vid liv och det bidrar till noll och inga goda effekter för kroppen. Det handlar i vanlig ordning om dos. Dricker man stora mängder läsk varje dag har man ett problem oavsett hur den är sötad. Rådet är enkelt – sluta med det.

REFERENSER:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2802896

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16895873

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15328324

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/254491991

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23766392

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Carolin Helt? Mejla den till spring@svd.se!

Petra Månström och Erica Treijs Tv Webb-tv

”Blodsmak är inte viktigast nu”

Petra om vägen till lyckad maratonträning.

”Träning minskar suget efter godsaker”

TRÄNING

Så påverkas din aptit av träning.

Hälsotrenden ger
ny typ av mat

Nyttigt

Ät rätt för att må bra.

Få håller sig smala enbart genom träning

GUDIOL

”Bromsar inte viktuppgång.”

Träningen som ”blir av” är sällan bäst

TRÄNING

”Utseendemål är ett problem.”

Bantande svenskar fuskar med motionen

HÄLSA

”De vet – men fuskar ändå.”

”Högintensiv träning gör dig friskare”

TRÄNING

Gudiol kommenterar hetsig debatt.

Fyra koppar skyddar mot cancer

Hälsa

Nya rön om dryckens hälsoeffekter.

En tallrik gröt om dagen förlänger livet

HÄLSA

Gröten inte bara het i Hollywood.

Gryn gör dig gladare

6 anledningar att älska kolhydrater.

Hemligheten bakom platt mage

FORSKNING

Upplägget som verkligen fungerar.

”Dieter fungerar
inte på sikt”

GUDIOL

3 nycklar till en varaktig viktminskning.

Så blir du snabbare – genom att lyfta skrot

TRÄNING

Gudiol om rädslan för styrketräning.

”Kvinnor är rädda för att bli bulliga”

TRÄNING

Gudiol: ”Därför kan du sluta oroa dig.”

Träning minskar risken för influensa

STUDIE

Men du måste ta i – ordentligt.

HÄLSA

Fröna som är mer än bara topping

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

HÄLSA

Träningen stressar varannan svensk

”Vi får inte ihop vardagspusslet.”

HÄLSA

Så bra är kaffet – egentligen

Ökar livslängden och blodtrycket.

HÄLSA

Är socker eller stevia bättre än aspartam?

Experten om omdiskuterad lightläsk.

BLOGG

Nu kommer njutningslöparen

”Vi är på väg mot ny löparvåg.”

HÄLSA

Här är maten som gör dig glad

10 humörhöjande livsmedel.

BLOGG

”Jag snorar – med lösögonfransarna på”

Fördomarna måste bort, inte sminket.

KOST

Här är maten som plattar till din mage

10 livsmedel som får magen i trim.

HÄLSA

Här är anti-förkylningsmaten

10 immunförstärkare.

HÄLSA

De tio nyttigaste frukterna

Bra för vikten, skyddar kärl och hjärta.