1 av 3 orkar inte vardagsmotionera under vintern

trott

Svenskarna får en rejäl energidipp i november, som bland annat går ut över såväl träning som vardagsmotion. Trots tröttheten vill vi dock inte arbeta mindre. Foto: Colourbox.

När dagarna blir kortare och vädret tristare tappar svenskarna lusten att träna. Framför allt vardagsmotionen blir eftersatt under november månad, visar en ny undersökning. 

De korta dagarna gör att nästan 2 av 3 upplever att deras energinivå påverkas negativt och de får problem att orka med vardagens måsten. Den här energidippen gör också att vi drar ner på viktiga saker som att vardagsmotionera, träffa vänner, träna och övrigt socialt liv.

Undersökningen, som utfördes av Lantmännen och AXA, bland över 1 000 personer i hela Sverige visar att svenskarna på grund av energibrist nu drar ner på det som är viktigt. Det är 36 procent som drar ner på vardagsmotionen, 33 procent på att träffa vänner och 25 procent på träningen.

Bristen på ork gör att svenskarna gärna slipper ifrån en del av de moment som ingår i vardagen. Enligt undersökningen skulle nästan var tredje svensk helst av allt vilja slippa städa under vinterhalvåret och 14 procent slipper gärna ifrån matlagningen. Något som svenskarna dock inte är beredda på att göra mindre av, som ett resultat av bristande energi under vinterhalvåret, är att jobba.

Ändrade vanor behövs för att orka vintermånaderna. Svenskarna är beredda göra vissa saker för att orka mer. Det är 63 procent som kan tänka sig att träna, 50 procent sova mer och 37 procent är beredda att lägga om sina matvanor för att orka mer.

Fler resultat från undersökningen:

Vilken månad har du minst energi? (topp 5)

November 29%
Februari 11%
Januari 10%
Oktober 9%
December 6%

Vad av följande drar du ned på under vintern på grund av bristande energi?

Vardagsmotion 36%
Träffa vänner 33%
Träning 25%
Restaurangbesök 23%
Sexlivet 11%
Jobb 8%

Våga testa mönstrade tights!

monstrade-tights1

Smålandstjejerna Tekla och Helen tröttnade på alla trista träningskläder och började designa egna. Resultatet blev det egna märket Aimn. Ovan ett par långa tights i leopardmönstrat för 649 kr.

Mönstrade tights-trenden är stark, men vi är nog en del som tvekar lite. Själv är jag ett stort fan av svarta tights som jag med fördel kombinerar med knalliga överdelar.

Men med ett par tights i annan färg än svart riskerar ju svettfläckar att bli väldigt synliga och sedan kanske det där jättecoola, storblommiga ser lite annorlunda ut när man väl har dragit på sig tightsen. För att ni ska slippa göra jobbet har jag spanat runt lite efter mönstrade tights som jag tycker är supersnygga och framhäver benen på bästa sätt.

monstrade-tights2

Klädsamt bred linning i svart och snygga svarta detaljer nedtill blir pricken över i:et på dessa kompressionstights från det australiensiska märket Vie Active. Pris ca 775 kr.

monstrade-tights3

Mörk botten gör de här knalliga 3/4-tightsen lättburna och snygga, från australiensiska märket Running Bare. Running Bare High Rise Fashionista 3/4 Tight, ca 515 kr.

monstrade-tights4

Blommor och blad i regnbågens alla färger blir vackra mot mörk botten, från australiensiska märket Running Bare. Running Bare Malibu 3/4 Tight, ca 515 kr.

monstrade-tights5

Hellånga kompressionstights i vackert, lila mönster mot mörk botten. Från australiensiska märket Vie Active. Vie Active Rockell Brazilian Butterfly elite compression tights, ca 900 kr.

monstrade-tights6

KappAhl har på senare tid lanserat riktigt snygga, mönstrade tights till bra priser. Här är ännu ett exempel. Klädsamt bred midja med dragsko. 249 kr.

monstrade-tights7

Här ett par riktigt snygga hellånga tights i abstrakt mönster från Adidas. Adidas Performance ULT Tight F, 449 kr.

monstarade-tights8

Här kommer något för killarna. Det är inte helt lätt att hitta snygga, mönstrade tights för herrar. Det är svårt att överhuvudtaget hitta tights för herrar i andra färger än svart. Men dessa i kamouflagemönster tycker jag är riktigt snygga. Peak Performance Men’s Lavvu Printed Tights, 900 kr.

Den oestetiska kanten i kanten

ultravasan_spurt

Ibland får estetiken stå tillbaka för funktionen. Som under UltraVasan tidigare i år då jag bet ihop och kombinerade knähöga kompressionsstrumpor med 3/4-tights. Foto: Vasaloppet.

Jag tycker om att springa i 3/4-tights och så tycker jag om att springa i kompressionsstrumpor. Är man lite estetiskt lagd uppstår då ett problem, nämligen det här med att strumpkanten kommer väldigt nära tightskanten.

Det blir nästan som ett par tights eftersom man ser ytterst lite hud där i glappet mellan plaggen. En icke-fråga tycker kanske någon. Skönt i så fall att vara denna någon. Själv tycker jag att det här är rätt jobbigt. Egentligen skulle ett par kortare tights vara snyggare till strumporna men jag känner mig obekväm och kall i kortare tights.

Jag vet att det här är ett i-landsproblem, men det vore ändå roligt att få lite tips på hur man kan känna sig estetisk trots att man har den där kanten-i-kanten. Vidare har jag definierat ett gäng andra klädkombinationer på en löpare som jag skulle vilja ha era åsikter om:

1. Mönstrade tights (svårburet?!)
2. Icke-svarta tights på män (PAKETET)
3. Vita kompressionsstrumpor (lite kinky sjuksköterskevarning)
4. Kondommössa (Tummelisavarning)
5. Tåstrumpor (kommentar överflödig)

Tack för er hjälp!

swissalpine-kant-i-kant

Tack vare den snygga färgen på mina calf compression sleeves och att tightsen var stilrena och svarta tycker jag ändå att outfiten under Swissalpine Marathon 2014 blev helt okej. Foto: Marathonfoto.

varvet-strumpor

Korta tights till långa knästrumpor – kanske snyggare men jobbigt om väderleken är kylslagen. Här under Göteborgsvarvet 2011. Foto: Marathonfoto.

lidingoloppet-strumpor

Lidingöloppet 2012, även här blev det kant-i-kant. Foto: Marathonfoto.

Fråga Dan: ”Min läkare kan inte ta kritik”

ryggont

Oscars ryggsmärta sitter nu också i höft och bäcken. Idrottsläkare Dan Leijonwall ger råd. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej,

jag har problem med något som från början var en huggande smärta i ländryggen på ena sidan men som numera även sitter i höft/bäcken. Smärtan är så pass att jag tappar all kraft när det hugger till.

Jag har varit sjukskriven i drygt två månader på grund av detta (arbetar som brandman) och går hos sjukgymnast och läkare. Enligt dem är jag stel i bäckenet och baksida lår och jag ska stretcha och träna bålstabilitet. Det har jag gjort flitigt och regelbundet under den här perioden men det blir verkligen inte bättre. Jag har även fått kortisonsprutor i bäckenleden utan resultat.

Det jag är rädd för är att de ”låst sig” vid den här diagnosen utan någon mer ingående undersökning. Jag nämnde att jag ibland får ont i samband med att jag sprungit långt (men även när jag går eller reser mig ur sängen eller vrider mig i soffan) och det är som att de låst sig vid att det är på grund av löpningen, punkt. De lyssnar inte till mina egna analyser, som att jag är svag i baksida lår och stark i framsidan, öm i musklerna runt rumpan och höften, pronerar en del med ena foten med mera.

Har du något tips hur man lägger fram det här för dem? Läkaren är extremt dålig på att ta kritik och sjukgymnasten ändrar diagnos/inställning så fort jag säger något, alltså kan jag lika gärna undersöka mig själv. Eller har du tips på vart man kan vända sig för att träffa nån som har koll på idrottsskador? Jag bor i Kiruna men åker hur långt som helst för rätt hjälp.

Oscar

SVAR:

Hej Oscar!

Det är mycket oroande och beklagligt att höra att din doktor inte kan ta kritik och att du känner dig utelämnad till dig själv i kontakten med sjukgymnasten. I sådant läge kan det vara hjälpsamt att byta behandlare. Det är en vårdgivares främsta plikt att skapa goda förutsättningar för kommunikation, då det är en förutsättning för framgångsrik handläggning.

Dina besvär är svåra att värdera utan en funktionell undersökning och tillgång till fler uppgifter, varför min bedömning blir lite av en gissning: Dina besvär talar för en överbelastningssituation, där bål-bäckenstabiliteten, inte minst i och med ditt yrke, ställs på sin spets. Långvarig smärta gör saken sämre, då muskulaturen bland annat reagerar med att försvagas. Smärtan är också sannolikt orsak till de ”give-awayfenomen” du upplever i smärttopparna. Kortison har en tveksam plats i behandlingsarsenalen av de besvär du beskriver, om man inte kan härleda smärtan från en bäckenledsiflammation. Min egen erfarenhet av patienter som utfört bålstabilitetsträning (till exempel på ”core-pass”) är att de till och med kan ha lägre grad av bålstablitet än de som inte ”kört bålstab-träning”. Förklaringen är förmodligen att man i träningen felrekryterat ytlig, grov muskulatur och inte kommit åt de stabiliserande bäckenbottenmusklerna och (transversus-) bukmusklerna. I ditt fall ställs i och med din yrkessituation än högre krav på bålstabiliteten, något som gör att man som behandlare verkligen måste försäkra sig om att bålstabliteten ligger på den acceptabla nivån i relation till de krav som ställs.

Ett viktigt steg är kartläggning av besvären, i form av funktionell ryggundersökning hos någon med specialkunskap och erfarenhet av ryggrehab. Dessutom bör man, om man inte redan gjort det, utföra en magnetröntgen av ländrygg och bäckenleder. För detta bör du remitteras av din läkare.

Bästa hälsningar,

Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till Maratonbloggens idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

”Löpare, passa er för styrketräning!”

styrka1

Min favoritövning! Marklyft är en av basövningarna som har störst effekt på kroppen. Den stimulerar hela kroppen med fokus på rumpa, rygg och baksida lår. Muskelgrupper som är viktiga för löpare. Foto: Petra Månström.

Rune Larsson och jag blev nästan osams nere på Playitas i förra veckan. Men bara nästan. Jag tror ändå att han någonstans förstod vad jag menade när jag kom med invändningar under inledningen av hans lektion i styrka för löpare.

Han menade nämligen att styrketräning med tunga vikter på gym inte är något för löpare. Man ska akta sig för att lägga på sig för mycket muskelmassa och det är bättre att köra på med övningar med endast den egna kroppsvikten som motstånd. Spänsthopp och älghufs i backe var två andra bra styrkeövningar för löpare, enligt honom.

Jag håller absolut med. Vill man bli en bättre löpare (och för många innebär det att bli snabbare) så gäller det att inte vara för tung. Men jag tycker att man glömmer bort en viktig aspekt här, nämligen den om att vi alla har olika mål med vår träning. Att löpträna på elitnivå handlar inte om friskvård och elitträning är inget som någon klarar av att hålla på med livet ut. Men faktum är ju att de flesta av oss tränar för välbefinnandets skull och då är det onödigt att dra på sig en massa skador. Det är här styrketräning kommer in i bilden.

styrka2

Chins är en av de absolut bästa övningarna för ökad styrka i överkroppen. Foto: Privat.

Oftast när det handlar om styrketräning i tidningarna så får vi se bilder på smala tjejer som gör övningar med bollar, gummiband och rep. Inget fel i det, men det är knappast någon riktig styrketräning det handlar om. Jacob Gudiol har skrivit en väldigt läsvärd artikel på temat tung styrketräning för löpare. Där kan man läsa om vinsterna av ökad maxstyrka och explosivitet hos konditionsidrottare. Med maxstyrka avses riktigt tunga vikter och mycket få repetitioner, 1-5 stycken. Vilan mellan seten är lång och fokus ligger alltså på ökad maxstyrka, inte muskeltillväxt. Man kommer alltså inte att bli större, vilket är något som många löpare oroar sig för.

Så mitt tips är att för en stund våga överge plankorna och utfallsstegen och ge dig in på gymmet för lite tung styrketräning. Det är absolut inget fel med att träna med kroppsvikten som enda motstånd, men jag tror att du kommer att se stor skillnad i ork och prestation när du testar den tunga styrketräningen. Jag har ägnat mig åt detta i drygt två månader nu och märker stor skillnad. Jag kanske inte har blivit snabbare, men jag orkar hålla en bra kroppsposition medan jag springer och har äntligen blivit av med den där molande värken i ländryggen som jag led av när jag knappt styrketränade alls. På jobbet märker jag också en god effekt: jag orkar sitta och arbeta längre utan att få värk i kroppen och så har jag blivit gladare och mer positiv av att känna mig stark.

För övrigt så var Runes löpstyrkepass riktigt bra och inspirerande. Men mitt tips till löpare som inte är rädda för att testa något nytt: in på gymmet med er och lyft TUNGT! Du kommer att gilla effekten, tro mig. Är du osäker på tekniken, anlita en personlig tränare!

Mitt nya, hälsosamma liv!

superfrukost1

Den här veckan började med en frukost i solen och värmen på resorten Playitas på Fuerteventura. Efter att ha umgåtts med min vän MarahonMia under en vecka lät jag mig sakta inspireras av hennes superfrukostar. Foto: Petra Månström.

Det sägs ju att semestern är en bra tid för att etablera nya, hälsosamma vanor.

Efter att ha hängt med min vän MarathonMia nere på Playitas i förra veckan blev jag till slut sugen på att härma hennes superfrukostar. Sakta men säkert lät jag pumpakärnor, torkade aprikoser, dadlar och valnötter ersätta sötsliskig müsli och chokladcroissanter. Och en halv färsk grapefrukt fick ersätta juiceglas nummer två (älskar juice och dricker ofta två glas till frukost). Nu vill jag bara betona att det här absolut inte handlar om någon späkning. Jag tänker fortsätta med godsaker men ambitionen är att smyga in lite fler hälsosamma ingredienser i kosten.

Väl hemma i Sverige var det i onsdags dags för pressfrukost med ekologiska grossisten Urtekram som presenterade sin ekobarometer, som årligen tar tempen på svenskens konsumtion av ekologisk mat. Vi fick bland annat veta att 8 av 10 svenskar köper ekologisk mat och att hela 94 procent är oroliga för hur icke-ekologisk mat påverkar miljön. 88 procent oroar sig för hur den icke-ekologiska maten påverkar hälsan och kanske något överraskande fick vi veta att studenter är de som köper mest ekologisk mat. Dessutom bjöd kocken Paul Svensson på en kryddig frukost som bland annat bestod av lakritsknäcke, avokado, ramslöksrimmad lax, pumpajuice med chili och äpple samt en underbart krämig bovetegröt med mullbär. Superfrukost nummer två den här veckan – check!

superfrukost2

Ramslöksrimmad lax på rågbröd var en av alla underbart goda delar i Paul Svenssons frukost som Urtekram bjöd på. Foto: Petra Månström.

superfrukost3

Mer från Paul Svenssons frukost: krämig avokado med örtsalt, färdig att bre på mackan! Foto: Petra Månström.

superfrukost4

Krämig och len bovetegröt med kanel, äpple och mullbär. Även denna läckerhet från Paul Svenssons frukost i onsdags. Foto: Petra Månström.

På eftermiddagen i onsdags åkte jag ut till Yasuragi Hasseludden, spahotellet i japansk anda en bit utanför stan. Där bjöds vi först på en härlig välkomstbuffé med mängder av läckerheter såsom sushi, rimmat fläsk, färskpressad grönsaksjuice, en sötsyrlig cheesecake, te och mycket mer. Sedan var det dags att introduceras till meditationens värld, genom en miniföreläsning och sedan genom meditering i 15 minuter. Det var helt nytt för mig men jag kände hur välgörande det var för mig. Minst fem minuter tänker jag ägna åt meditation varje vecka, till att börja med. Rom byggdes inte på en dag och precis som är fallet med träning är det aldrig för sent att börja meditera, fick vi lära oss. Låter bra!

Efter meditationen fick vi testa det japanska badet under ett par timmar. Särskilt de varma källorna med utsikt över havet och den särskilda japanska tvagningen tyckte jag mycket om. Kulmen på Yasuragibesöket var den spektakulära teppanayakimiddagen som tillagades vid vårt bord. Det var en fantastisk upplevelse att få se hur maträtterna växte fram på stekbordet och få avnjuta dessa med matchande dryck. Vi fick bland annat smaka på pilgrimsmussla med jordärtskockspuré, norimaki med hummer och tryffelmajonnäs, svampdumpling i buljong, stekt ris med grönsaker och ägg samt reninnanlår med lingonteriyaki och grönkål. Det hela avrundades med en sötsyrlig ingefärsglass med äppelkompott och browniekrutonger. Också detta en härlig hälsosam middag och jag kan varmt rekommendera ett besök på Yasuragi. Nu framåt jul ska de servera en vintermiddag som jag är mycket nyfiken på.

superfrukost5

Välkomstplocket under Yasuragibesöket. Raw food-bollen (högst upp till höger) var min favorit. Foto: Petra Månström.

superfrukost6

Delar av teppanayakimiddagen på Yasuragi, med bland annat reninnanlåret med lingon och grönkål, svampgyozan  och flamberingen. Foto: Petra Månström.

superfrukost7

Idag fortsatte jag på hälsospåret med det här mellanmålet: kvarg med äkta vanilj, blåbär, chiafrön och valnötter. Foto: Petra Månström.

Som ni ser på sista bilden ovan så har jag lyckats hålla uppe hälsotemat även nu under slutet av veckan. Får tacka Mia, Urtekram, Paul Svensson och Yasuragi Hasseludden för det!

Den lyckliga vinnaren av hörlurar

horlurar

Ni var riktigt många som ville vinna de svettsäkra lyxlurarna Sync by 50 On-Ear från SMS Audio. Rätt svar på tävlingsfrågan är att artisten 50 Cents riktiga namn är Curtis James Jackson III. Den lyckliga vinnaren är Camilla Lind från Sälen med följande motivering:

”Jag vill fira mig själv. För allt jobb, slit och svett som jag har lagt ner på mig själv sista åren. För att bli en hälsosammare person och en gladare mamma och fru. Jag tränar mycket och alltid med musik i öronen. Det här skulle vara en drömjulklapp till mig själv och självklart skulle de vara rosa.”

Stort grattis till dig, Camilla! Ett par rosa lyxlurar kommer med posten som en tidig julklapp!

Kostexperten: ”Jag är vegan och elitmotionär”

brownbeans

För en vegan är baljväxter som bönorna ovan en av de viktigaste källorna till protein. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag är vegan och tränar på elitnivå. Har nu börjat träna enligt metoden ”train low, race high” vilket innebär att man lär kroppen träna på fettdrift istället för att hämta energi från kolhydraterna. Egentligen handlar det väl om att man går på LCHF. Men hur fungerar kombinationen vegan – elitmotionär och LCHF egentligen? Att tillägga är att jag redan nu har ganska låg fettnivå i kroppen.

Anders

SVAR:

Hej Anders,

intressant fråga! Till att börja med vill jag nämna att det, utifrån forskningen, än så länge inte finns några övertygande bevis för att ”train low – compete/race high” skulle förbättra prestationsförmågan jämfört med vanlig kolhydratrik kost. Därmed inte sagt att det inte finns personer som själva upplever att de presterar bättre med denna typ av kosthållning.

Såväl vegankost som LCHF är två relativt extrema kosthållningar och det gäller att ha bra koll på sin näringslära för att minska risken för näringsbrist. Att kombinera dessa två är inget jag skulle rekommendera, speciellt inte strikt LCHF.

Rent energimässigt behöver det inte vara några problem om intaget av nötter, frön och oljor (kokosolja, rapsolja, olivolja) är högt. Det jag ser som det stora problemet är just proteinet. Får du inte i dig tillräckligt med fullvärdigt protein kommer det på sikt leda till sämre prestationsförmåga, sämre ork och ökad risk för infektioner.

För en vegan är baljväxter en av de viktigaste källorna till protein, speciellt i kombination med spannmål för att få fullvärdig aminosyraprofil. Tofu är ett livsmedel som innehåller mycket fullvärdigt protein men låg andel kolhydrater varpå det skulle vara en bra källa ifall du utesluter baljväxter. Även nötter och vissa frön kan bidra med en del men upptaget är inte alltid det är optimala. Genom att blötlägga och grodda ökar näringsupptaget.

Rent teoretiskt går det att kombinera veganmat och LCHF men det krävs mycket kunskap och planering. Fundera på hur strikt du måste vara, måste baljväxter uteslutas? En del väljer ju att hålla sig till lågkolhydratkost under dagen men har ett högre intag efter träning då vi har en helt annan respons i kroppen. Vill du vara strikt bör du varje dag ha ett högt intag av tofu, groddar, blötlagda nötter och frön och kanske komplettera maten med veganskt proteinpulver emellanåt. Och ett sista råd, ta det inte till sin yttersta spets. Märker du att det inte fungerar kanske det är läge att tänka om.

Lycka till!

Emelie

Har du en fråga till Maratonbloggens kostexpert Emelie Andersen? Mejla den till spring@svd.se!

De sprang i 12 timmar över Ålands hav

birka12-4

Springa över 90 kilometer på en 195 meter lång varvbana ombord på en Finlandsbåt, hur låter det? Det är precis vad ett gäng tjejer i Team Tjejmarathon bestämde sig för att göra nyligen. Här kommer en intervju med en av initiativtagarna, Cecilia Norgren, som också är den som kom allra längst under de 12 timmar tävlingen pågick.

Hej Team Tjejmarathon, vilka är ni?

– Vi är ett gäng löparfrälsta kvinnor i olika åldrar som lärde känna varandra när vi sprang Tjejmarathon 2012. Tjejmarathon är ett lite längre och lite tuffare maraton som är öppet för både tjejer och killar, syftet är att ifrågasätta klassiska tjejlopp som ofta är lite kortare än den gängse varianten samt att samla in pengar till Panzisjukhuset i Kongo. Detta att samla in pengar till kvinnor i Kongo genom att sätta fokus på orättvisor i vårt eget samhälle tilltalade oss alla och i denna kontext började en speciell vänskap gro.

Hu kom ni på idén att ordna ett varvslopp ombord på en båt?

– Vi hade arangerat en löparhelg i Helsingborg och under den sista dagen fullständigt ösregnade det. På mobilerna läste vi att Malmö var översvämmat och att det rådde fullständig kaos i Skåne. Skulle vi ställa in dagens äventyr? Självklart inte! Det är då vi frågar oss exakt hur galna vi egentligen är, vilka andra tjejer gör så här när det är tjejträff? Borde vi inte vara som andra och träffas på en Finlandsbåt och ragga killar och dricka vin? ”Ja, men kan man inte springa på en Finlandsbåt då?” frågar någon. ”Jo visst kan man det”, säger en annan. Birka har ett joggingdäck! Där och då föddes idén till ett helt nytt lopp, ett varvslopp ombord på ett kryssningsfartyg mellan Stockholm och Åland och i lördags, den 15 november, var det äntligen dags!

birka12-3

Hur mätte ni distans?

– Efter att ha googlat löpning ombord på båtar insåg vi att vi inte skulle kunna använda våra gps-klockor, så vi enades ganska snabbt om att använda klickräknare och helt enkelt räkna varv. Varje varv är 195 m långt så det blev några varv innan natten var slut. För att minimera felmarginalen rapporterade vi in antal varv varje hel timme och nollställde räknarna. Dessutom stod det funktionärer och påminde löparna att klicka under större delen av natten.

Hur gick det?

– Det gick över förväntan! Loppet gick mellan åtta på kvällen och åtta på morgonen så det var becksvart alla timmar utom den sista. Vädret var ganska milt för att vara Ålands hav i mitten av november men beroende på hur båten rörde sig blåste det på rätt rejält. Ett tag låg det som en vindvägg vid ena kurvan som man fick kämpa sig igenom för att kunna springa vidare och ett tag var ena långsidan som en vindtunnel som man kastades fram genom medan det var tvärstopp i motsatt riktning. Magda kastades in i ett skåp vid ett tillfälle och jag bidrog till ett och annat muntert skratt när jag vinglade om mina medlöpare i sicksack. Birka hade sponsrat med en fantastisk ultrabuffé och Tailwind hade bidragit med sportdryck, så ingen behövde känna sig hungrig. Birka levererade överhuvudtaget fantastisk service, de stängde av hela löpardäcket för oss och våra funktionärer och flera ur personalen kom upp och hejade. Resultaten var fantastiska, flera av tjejerna slog distansrekord: på första plats kom Cecilia med 471 varv och sammanlagt 90,903 km, på andra plats kom Caroline med 458 varv och 88,394 km och på tredje plats kom Gisela på 422 varv och 81,446 km. Dessutom hade vi fantastisk support av våra män som paceade och levererade matlådor.

birka12-2

Kommer ni göra om det?

– Absolut! Vi började planera nya ultraäventyr redan dagen efter loppet trots att vi alla hade så ont i kroppen så vi knappt kunde gå!

Ni samlade också in pengar till Panzisjukhuset i Kongo, hur mycket samlade ni in och hur kan man bidra om man vill vara med?

– I skrivande stund har vi samlat in över 20 000 kr och man får gärna fortsätta sätta in pengar till Tjejmarathons insamling, mer info hittar man här: http://tjejmarathon.wordpress.com/sahar-stottar-du-var-insamling

Hela resultatlistan:

  1. Cecilia Norgren 471 varv: 90,903 km
  2. Caroline Jung Elgan 458 varv: 88,394 km
  3. Gisela Björklund 422 varv: 81,446 km
  4. Frida Bergström 416 varv: 80,288 km
  5. Magdalena Stagreus 384 varv: 74,112 km
  6. Susanne Lindgren 355 varv: 68,515 km
  7. Pia Brink 319 varv: 60,409 km
  8. Nina Larrea 238 varv: 45 934 km
  9. Linn Johansson180 varv: 34,740 km
  10. Coyntha Hernandez Sedvall 47 varv: 9,071 km

Stort grattis säger jag till tjejerna för grymt bra initiativ och starka prestationer!

Halka och tappade dubbar i broddtest

Vare sig en del av oss vill det eller ej så är vintern snart här. Och med den det halkiga underlaget. SVT:s konsumentprogram Plus har testat ett gäng broddar med varierande resultat. Du kan se inslaget ovan samt läsa mer om testet här. Här serveras du tips om hur du undviker skador vid löpning på halkigt underlag.

SvD:s träningsskribent Jacob Gudiol är sjukgymnast och arbetar även men utbildning av personliga tränare. Han driver också flera träningsbloggar. HÄLSA

”Det är dags att sluta svartmåla kostråden”

”Fetman inte Livsmedelsverkets fel.”

Ny studie: Må bra och lev längre

Visar sig att välbefinnande kopplas till längre livslängd.

Välbefinnande runtom i världen

grafik

Baseras på observationer i 100 länder.

Lyxa till det med kunglig bysthållare

PLOCK

Godis för alla gymråttor.

Tekniktips för tre vanliga hinder

TRÄNING

”Det handlar om både styrka och teknik.”

”Ett nytt sätt att bekräfta sig själv på”

TRÄNING

SvD tränar med Gladiatorvinnaren.

Så känns 10 000 volt rakt genom kroppen

KRÖNIKA

Petra Månström om trendsporten.

”Vi försöker bygga bort skaderisken”

HALLÅ DÄR

Mannen bakom Tough viking.

”Trenddieter kan orsaka näringsbrist

HÄLSA

”Folk vet inte vad kolhydrater är.”

Övervikt oroar svenska män mest

Utseende

Svenska män i undersökning.

Två minuter träning förebygger diabetes

Hälsa

Överviktiga i ny studie.

Extra protein – behövs det verkligen?

TRÄNING

Gudiol om det trendiga proteinet.

Socker kan orsaka problem med minnet

Forskning

”Tonåringar särskilt utsatta.”

Så ofta säger en man ”jag älskar dig”

Relationer

Tusen män i stor undersökning.

Så många håller deppen borta

Studie

Frukt inte bara bra för fysiska hälsan.

HÄLSA

Maten som motar bort din förkylning

10 immunstärkande livsmedel.

KOST

”LCHF ser inte till den totala hälsan”

Dietisten går igenom trenddieterna.

HÄLSA

Kryddan som ger friskare tänder

10 kryddor som boostar din hälsa.

Hälsa

8 bra skäl att dricka champagne

Bra för såväl form som minne.

Träning

Så ska du träna för att bygga muskler

”Är 1,72 m och väger 49 kilo.”

Frukt

10 anledningar att ta en banan

Tros vara världens första frukt: ”Blir gladare.”

REKORDFÖRSÖK
Webb-tv

Springer två dygn på löpbandet

Hon vill slå världsrekord på löpbandet.

Hälsa

”Hur hälsosamt är kokosfettet?”

Kostexperten om trendråvaran.

Hälsa

”Behöver jag äta extra vitaminer?”

”Har ökat träningsdosen rejält.”