Barrpiskor och lövsmekningar

newbalance

Fick för första gången springa i minimalistiska skor under morgonens pressträff med New Balance. Foto: Petra Månström.

Jag har skådat ljuset! Att springa med tunga, dämpade skor känns numera som att äta kola med papper på. Typ. Okej, lite ironisk var jag kanske nu, men faktum är att jag är positivt överraskad. Trodde inte att mina vader skulle palla ens en kilometer i ovanstående skor, men tji fick jag.

Hur som helst, i morse drog jag ut på Djurgården för att vara med på en pressfrukost som New Balance höll i. Vi ekiperades med var sitt par skor och sedan joggade vi iväg på en runda med journalisten och passionerade terränglöparen Fredrik Ölmqvist som guide. Och visst fick vi smaka på terräng, det var ju själva syftet med eventet. Jag som har extremt lätt för att vricka fötterna noterade att jag kände mig mycket stabilare i de här tunnare skorna (tå-häldroppet är 4 mm) där man kommer mycket närmare underlaget.

Vi varvade löpning på ridstigar med avstickare rakt ut i skogen, ibland på stigar och ibland obanat över stock och sten. Piskrapp i ansiktet från utstickande träd och smekningar från lövträden fick man på köpet. Fick också väldigt bra skoskötseltips av Fredrik: dels att inte vänta med att tvätta av smutsiga skor, låter man dem torka med lera och annat gojs på förkortas livslängden nämligen avsevärt. Och dels att inte stoppa i för mycket tidningspapper i de blöta, nytvättade skorna – för då förändras skons passform. Lagom mycket papper duger bra.

Just nu känner jag inte så mycket i vaderna men det lär ju komma. Har tidigare rynkat på näsan åt så kallade minimalistiska skor, men är nu beredd att omvärdera en aning. Den smärta jag hade på utsidan av knät när jag försökte springa tidigare i veckan kändes dessutom inte alls i morse. Om det berodde på skorna eller på att jag vilat några dagar låter jag vara osagt. Modellen heter hur som helst Minimus WT10.

Efter avklarad runda serverades vi en efterlängtad frukost inne på mysiga fiket Flickorna Helin & Voltaire. En fin start på dagen, och en flygande inledning på min minimalistiska karriär…kanske ;-)

Kostexperten: ”Högt kolesterol – vad gör jag för fel?”

Frukt och grönsaker

Frukt och grönt innehåller fibrer och antioxidanter som har en gynnande effekt på kolesterolet. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej,

fick idag ett brev av min doktor där hon sa att mitt kolesterol värde var högt. Nu undrar jag vad jag ska äta. Jag är en sportig kvinna på 48 år som äter bra (trodde jag). Älskar alla typer av grönsaker samt kyckling, torsk och lax. Min frukost består av fil med müsli eller kvarg (naturell) med bär. Äter jag fel? Kan tillägga att jag älskar att dricka rött och vitt vin på helgerna, max 3 glas per kväll. Snälla svara gärna så jag vet hur jag ska äta.

Med vänlig hälsning,

Lena Svedholm

SVAR:

Hejsan Lena!

Det finns flera faktorer som kan påverka kolesterolvärde som gener, motion och kost. Nu vet jag inte riktigt vilket värde som din läkare har mätt, men ofta mäter läkare enbart det totala kolesterolet, vilket inte alla gånger ger en helt rättvis bild. När man mäter det totala kolesterolet mäter man nämligen både det goda kolesterolet (HDL) samt det onda kolesterolet (LDL). För att verkligen få en rättvis bild så borde man mäta kvoten av dessa två. Träning ökar till exempel det goda kolesterolet vilket är positivt, men på så sätt kan det också öka det totala kolesterolet. Kan vara bra att kolla med din läkare hur detta förhåller sig för just dig.

Det låter på dig att du i stora drag äter en bra kost, så det är något svårt för mig att säga vad du kan ändra. Ofta brukar det vara så att man äter mer av vissa ”onyttigare” livsmedel utan att man är medveten om det, det är så lätt att en chokladbit slinker ner utan att man ens hinner reflektera om det. Ett tips är därför att du under en vecka skriver ner allt du äter så du helt enkelt får en överblick och lär dig veta vilka som är dina dåliga vanor.

När det kommer till kosten så är det farligaste att man äter för mycket än vad man förbukar och på så sätt går upp i vikt och en vikuppgång ökar oftast mängden kolesterol. All typ av viktminskning oavsett vilken diet man väljer har därför visat ha en god effekt på kolesterolet.

Om man kollar mer på enstaka livsmedel som har visat effekt och som inte kan förklaras av en viktminskning, så är det framförallt de mättade fetterna och transfetter som är det absolut farligaste. Det är bra om du därför undviker att äta för mycket fet mat som choklad, grädde, chips, korv, feta ostar och snabbmat då dessa enbart kan förvärra dina kolesterolvärden.

Studier har däremot visat att fleromättat och omättade fettsyror sänker kolesterolet och det är därför bättre att satsa på livsmedel som olja, fet fisk, nötter och avokado. Speciellt har omega-3 visat sig vara bra för att förbättra både blodfetterna samt sänka blodtrycket.

Det är jättebra att du sedan äter mycket frukt och grönt då det innehåller mycket antioxidanter och fibrer som har en gynnande effekt på kolesterolet.

Kostfibrer har i många studier visat sig minska mängden kolesterol och framförallt har betaglukan från havregryn visat en god effekt. Det kan därför vara en bra start att börja dagen med en portion havregrynsgröt. Det finns även idag kosttillskott på marknaden som innehåller betaglukan och som har bevisad god effekt på att minska kolesterolet.

Något som även skulle kunna vara intressant att prova istället för att äta starka mediciner är att äta extra av växtsteroler. Det finns väldigt mycket forskning som har visat att en kost med mycket växtsteroler kan minska kolesterolet med hela 10 %! Det är även godkänt av den europeiska myndigheten EFSA som gör en vetenskaplig granskning på alla ämnen och avgör om det har en vetenskaplig effekt eller inte. Växtsteroler hittar du i flera olika livsmedel som kallas för ”functional food” som t ex i vissa yoghurter där de har tillsatt växtsteroler.

Glöm sedan inte bort att träning har en central roll för hälsan och för att förbättra blodfetterna. Framförallt så ökar träning mängden av det goda kolesterolet HDL.

Hoppas du blir bättre!

Referenser:

Studie som visar att kolesterol minskas av att välja fleromättat fett istället för mättat fett
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=replacing+dairy+with+rapeseed+oil+causes+rapid+imporvement+of+hyperlipidemai

EFSAS sammanfattning på att växtsteroler minskar kolesterolet:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/781.pdf

Meta-analys på 41 studier som visar positiv effekt av växtsteroler:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=efficacy%20and%20safety%20of%20plant%20stanol%20and%20sterols%20in%20the%20management%20of%20blood%20cholesterol%20levels&cmd=correctspelling

EFSAS rapport somvisar att betaglukan från havre minskar mängden kolesterol
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1885.htm

Hälsningar Petra Kindlund

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Nytt världsrekord på maraton!

kimetto655

Alldeles nyss korsade kenyanske Dennis Kimetto mållinjen i Berlin Marathon på nya världsrekordtiden 2:02:57. Foto: Rainer Jensen/TT.

Nu känns det bara som en tidsfråga – när går första människa under två timmar på maratondistansen? Alldeles nyss tog Dennis Kimetto hem segern i Berlin Marathon på nya världsrekordtiden 2:02:57. Det är så snabbt att det inte ens går att föreställa sig. Helt enkelt galet imponerande.

När görs första maran under två timmar? Så här säger fysiologen Mikael Mattsson på GIH!

Löparbonanza på Lidingö!

skyrdaniel1

Skyr Island Runs Daniel Lindkvist jublar i målfållan efter sin starka insats på 15-kilometesdistansen. 1.17 blev sluttiden. Foto: Petra Månström.

Åhh!!! Jag. Är. Så. Inspirerad. Efter en dag ute på Lidingö i underbart löparväder vill jag bara sätta tänderna i en ny satsning på tremilen. Men vi tar det från början.

Redan vid nio var filmaren Petter Persson och jag ute vid Lidingövallen för att möta upp Skyr Island Run-medlemmarna Fialotta Bratt och Daniel Lindkvist för att följa dem bort till Koltorp där 15-kilometersloppet startade. Sedan fortsatte vi till Grönsta gärde för att kolla in när de sprang i mål och så åter till Koltorp för att intervjua Nina Treschow och Tobias Hill som skulle springa tremilen. För Claire är det tjejloppet över 10 kilometer imorgon som gäller.

skyrnina

Nina Treschow gjorde en frisk satsning på Lidingöloppets tremil – med riktigt bra resultat. Foto: Petra Månström.

skyrfialotta

Daniel Lindkvist och Fialotta Bratt är toktaggade minuter före start i Lidingöloppet 15 km. Foto: Petra Månström.

Exakt hur det gick för gänget får du kolla in i sista avsnittet av Skyr Island Run-tv som kommer inom kort, men jag kan redan nu avslöja att det rör sig om riktiga hjälteinsatser på många håll. Att terrängen ute på Lidingö inte är något man bara snyter ur näsan står dock klart. Tror att de i gänget som sprang idag liksom jag underskattade loppets tuffhet en aning. Hur som helst så blev jag ordentligt inspirerad och sugen på att ta ett nytt grepp på Lidingöloppets tremil nästa år. Jag gillar ju terränglöpning som inte är alltför bökig och inslag av grusväg och asfalt som det är ju är på Lidingöloppet tycker jag bara är bra. Samtidigt lockar ju ultra också…och halvmaran. Inte lätt det här – men lyxproblem, som tur är.

Några här som sprang på Lidingö idag? Hur gick det?

Muskler skyddar mot depression

Frågeställaren tränar och tränar, men blir varken starkare eller får större muskler.

Nu har forskare kommit på varför man mår så bra av att träna. Foto: Colourbox.

Att det är skönt att träna när man känner sig stressad eller nere håller nog många med om. Men nu finns det forskning på varför träningen är så välgörande. Forskare vid Karolinska institutet har funnit att muskulösa möss har högre nivåer av enzymet KAT i sina muskler. Det här enzymet bryter ner kynurenin, ett ämne som bildas vid stress och som är skadligt för hjärnan. Läs mer här.

Så gör du succé på Lidingöloppet!

bergman137-1

Magnus Bergman, ofta kallad ”Mr Lidingöloppet” kan stoltsera med att hela fem gånger ha sprungit under 1.40 på den omvittnat tuffa tremilen. Här under 1999 års lopp, där han till slut springer in på en fjärde plats efter tre kenyaner. Foto: TT.

Till helgen är det dags för Lidingöloppet, som i år firar sitt 50:e lopp. Det är nu som månader av träning ska få sitt utlopp över någon av loppets distanser. Jag har sprungit loppet tre gånger, 2010, 2012 och 2013.

Minns särskilt mitt allra första lopp då jag bara hade löptränat i drygt nio månader och var livrädd för de ökända backarna. Jag gjorde också något jag aldrig tidigare hade gjort i min korta löparkarriär: jag började gå i en av de sista backarna, Karins backe. Utmattad men lycklig nådde jag till slut mål och det var verkligen inte en sekund för tidigt. Men till alla er som liksom jag tar er an den härliga 30-kilometaren nu på lördag vill jag säga – ta det lugnt, det kommer att gå bra och till och med de flesta elitlöpare går i någon eller några av backarna. Här kommer lite frågor och svar (ställda och besvarade av mig) inför helgens kraftprov:

Jag känner att jag inte har tränat tillräckligt – kanske borde jag sticka ut ikväll och köra ett hårt pass?

– Nej, nej och åter nej. All träning inför loppet ska nu vara gjord och även om du känner att du inte tränat tillräckligt så kan du ändå inte göra något åt det nu. Det enda du egentligen kan ställa till med genom att tokköra så här sent inpå loppet är att du blir skadad och inte kan springa alls. Eller att du ställer dig på startlinjen med trötta ben – ingen bra idé. Det allra vettigaste är att varva vila med promenader eller korta, lugna joggar för att hålla igång benen.

ulrika_ll

Ulrika Flodin (f d Johansson) tog hem segern i damklassen året jag sprang mitt första Lidingölopp, 2010. Foto: TT.

Vad ska jag egentligen ha för skor? Behövs terränglöparskor med grovmönstrad sula?

– Visserligen kallas Lidingöloppet för terränglopp, men det handlar absolut inte om någon krävande terräng – åtminstone inte underlagsmässigt. Större delen av loppet går på välpreparerade stigar eller rentav asfalt/grus. Så dina vanliga löparskor duger alldeles utmärkt, skulle det mot förmodan regna blir det lite geggigare och då kan en lite grövre sula vara bra.

Hjälp – Lidingöloppets backar verkar ju helt galna!

– Det är inte för inte som Lidingöloppet har rykte om sig att vara en tuff utmaning. Men även om det finns ett gäng riktigt sugande backar så är stora delar av banan väldigt lättlöpta. Passa på att hämta kraft under de här partierna, drick en liten klunk sportdryck vid varje vätskekontroll och ladda mentalt för motluten. Läs in dig på banprofilen om du inte har sprungit banan förut, så att du vet vad som väntar och när. Tänk på att alla omkring dig är minst lika trötta som du och dra dig inte för att gå några raska steg i de allra brantaste backarna – det tjänar du bara på då du får ner pulsen och slipper värsta mjölksyran.

Tänk om jag får kramp under loppet?

– Kramp är aldrig kul men det finns flera vetenskapliga och icke-vetenskapliga knep för att undvika detta. En vanlig uppfattning är att kramp beror på saltbrist och att man därför bör försöka få i sig salter av natrium, kalium och magnesium före och under loppet. Oavsett om detta stämmer eller ej är det en god idé att dricka lite men mycket – från första vätskekontrollen även om du inte är törstig. De flesta löpare som drabbas av kramp gör det när de är mycket trötta och ofta i slutet av loppet. Att gå ut lugnt och inte tokrusa i början är därför också ett mycket gott råd. Anpassa ambitionerna efter dagsformen och var realistisk.

Jag känner mig lite förkyld – ska jag avstå från att springa?

– Det här är en av de vanligaste frågorna jag får av läsare. Det generella rådet är att träning/tävling och förkylning är en mycket dålig ekvation. Ett uttömmande svar i ämnet signerat idrottsläkare Dan Leijonwall kan du läsa här.

lidingoloppet

Glada herrar under Lidingöloppet 2012. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Det verkar bli kallt och regnigt – kanske lika bra att klä på sig ordentligt?

- Under mitt första Lidingölopp 2010 var det runt 14-15 grader och mulet – och jag sprang i korta tights samt linne. Jag frös inte, även om jag vet med mig att jag lätt blir småfrusen. Prognosen inför morgondagen säger just nu 12 grader och regn men när det är så pass ”varmt” gör regnet egentligen varken till eller från, åtminstone inte medan man springer. Däremot kan det vara en god idé att ha med sig en sopsäck/regncape att ha på dig i startfållan så du håller värmen. Billiga handskar som du sedan kan slänga ifrån dig när du fått upp ångan finns på till exempel Clas Ohlson.

Jag är så nervös så jag håller på att döööö!!!

–  Lugn, bara lugn. Pirr och fjärilar i magen är helt okej, det hör till. Försök flytta fokus från den eventuella nervositeten till hur kul det ska bli att äntligen få stå där på startlinjen, att få njuta av världens största terränglopp, av stämningen och den sköna känslan att få spurta i mål. Det är det här du har tränat för, nu är det dags för belöningen. Och du kan alltid trösta dig med att alla andra förmodligen är lika nervösa som du.

Jag är rädd för Abborrbacken!!

–  Det är du inte ensam om! Tricket är att se backen som vilken annan backe som helst, att se till att ha krafter kvar inför den sista milen och att inte vara rädd för att gå i det brantaste partiet. Klä dig i plagg som sticker ut så att du väcker uppmärksamhet och får spontana hejarop. Skriv ditt namn på ditt tävlingslinne så publiken vet vad de ska ropa – det är MYCKET peppande att höra sitt namn när man är trött och vill ge upp, tro mig. Den lösningen bar mig framåt även under det tyngsta partiet av årets Stockholm Marathon i mardrömsväder.

Dina bästa sista minuten-råd?

– Försök ta det lugnt, sov mycket, ät ordentligt och drick lite extra vatten. Gör inte misstaget att äta för mycket, du vill känna dig lätt och stark på startlinjen. Ta gärna en lätt jogg kvällen innan, kanske med några ruscher, för att få igång benen och göra dem springsugna. Se till att vara på plats på tävlingsområdet i god tid och hämta gärna nummerlappen dagen innan om du har möjlighet. Tänk på att det är cirka två kilometers promenad till starten vid Koltorp – jag minns att jag 2010 blev lite chockad över hur ”långt” det var dit. Så ta dig dit i god tid så du slipper jäkta.

Mer läsning om Lidingöloppet:

* Mitt första Lidingölopp – hela storyn!

* Fråga Malin: ”Är jag redo för Lidingöloppet?”

* Lena Gavelins bästa sista minuten-tips

* Idrottsläkaren: ”Akutproblem inför Lidingöloppet”

* Webb-tv: Hur långt är egentligen Lidingöloppet?

* Sex före Lidingöloppet?

Till sist: STORT lycka till! Spring snyggt, det kommer att gå bra!

Vinn rykande färsk bok!

effektiv_lopteknik

Sugen på att finslipa löptekniken nu under hösten och vintern? Nu kan du vinna den rykande färska boken Effektiv löpteknik (Sisu Idrottsböcker).

Närmare bestämt tre vinnare kan få var sitt exemplar av boken, som är skriven av landslagslöparen Lilian Magnusson. Lilian började springa i syfte att gå ner i vikt efter en graviditet och maratondebuterade i Stockholm Marathon 2005 med tiden 2:59:08. 2007 tog hon SM-guld på 10 000 meter – det var första gången hon sprang på bana.

I boken får du hjälp att utveckla, förbättra och effektivisera din löpning. Övningarna är väldigt flexibla och kan genomföras överallt, inomhus eller utomhus och tar inte mer än 10-15 min att utföra. Lägg övningarna som en del i uppvärmningen inför annan träning, då du fortfarande är fräsch, eller som ett helt pass i löpteknik. Som komplement till boken finns en webbplats där övningarna beskrivs med rörliga bilder.

För att vara med och tävla vill jag att du besvarar följande tävlingsfråga:

Vilken klubb tävlar Lilian Magnusson för?

Ditt svar skickar du tillsammans med ditt namn och din adress till spring@svd.se. Skriv ”Effektiv löpteknik” i mejlets ämnesrad. Tävlingen pågår till och med måndagen den 29 september kl 23.59. Lycka till!

Går på fälgarna

loparben655

Trötta ben på morgonjogg i söndags. Foto: Privat.

”Går på fälgarna”, är ett uttryck som Ingmar ofta använder. Då menas ett tillstånd där man är urlakad på energi och benen knappast kan användas till något annat än lugna promenader.

Just det tillståndet befinner jag mig i just nu. Har försökt ge mig ut och springa ett par gånger men det är inte så kul när jag knappt orkar lyfta benen. Trodde att sommarens två mega-ultralopp à ca 12 timmar skulle gå ur kroppen snabbare men jag måste nu inse faktum: det är så här det är just nu. Saknar den där piggheten i benen, saknar hur det brukade kännas i benen i våras. Nu är det mest tungt och jobbigt. Tror att många känner igen sig i det här.

Å andra sidan: löpning är inte allt. Det finns massor av andra, roliga träningsformer att utöva. Jag har kört styrketräning i gym och Friskis & Svettis-jympa. Märker att många delar av kroppen tacksamt tar emot den här träningen, som utmanar på ett annat sätt än löpning. Att bli starkare och förbättra sig i övningar som knäböj och marklyft är en härlig känsla.

Men ändå. Jag saknar känslan efter ett riktigt tufft intervallpass i löpning. Att få ”blåsa ur” ordentligt och ha den där känslan av lätt och stark kropp. Hoppas den kommer tillbaka. Enligt Ingmar kommer den att komma tillbaka, fast det kommer att dröja. Bara att gilla läget.

Hur hanterar du svackor i löpningen?

Fråga Jonas: ”Jag tappar muskelmassa på benen”

knaboj655

Knäböj är en mycket effektiv övning om man vill bygga muskelmassa på benen. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Jonas!

Jag har en fråga till dig angående att kunna kombinera långdistanslöpning med styrketräning. Jag styrketränar och cyklar. Båda har gett mig en del benmuskler, men när jag löpt mycket under vissa perioder tenderar jag att förlora väldigt mycket muskelmassa på benen, vilket har lett till att jag numera bara kör högintensiva backintervaller eller sprintar för att kunna bibehålla muskelmassan och utseendet som kommer därtill. Det kanske är olika från person till person, men det är ju väldigt frustrerande. Har du något tips för att kunna springa långt utan att oroa sig för att förlora muskelmassa?

Bästa,

Mattias

SVAR:

Hej,

just kombinationen mellan långdistanslöpning och att öka eller i detta fall behålla muskelmassa är relativt klurig i och med att träningen lätt blir kontraproduktiv. Det ”enkla” rådet jag kan ge dig är att öka på antal styrkepass något, och när du sedan kör styrkan så prioritera hypertrofiträning, d v s träning där du ligger på ca 8-12 repetitioner/set och i detta fall genom att fokusera på benövningar (t ex knäböj, marklyft och utfall). Se sedan till att du ligger nära eller på ditt max när du kör dessa set. Antalet set kan du variera men en riktlinje att starta med kan vara 2-3 set per övning.

Lycka till!

Jonas

Har du också en fråga till Maratonbloggens träningsexpert Jonas Lissjanis? Mejla den till spring@svd.se!

Claire: ”Jag känner mig mycket starkare nu”

claire655

Claire Sjöström siktar på Lidingöloppets tjejlopp över 10 kilometer. Foto: David Thunander.

Serien intervjuer med Skyr Island Run-gänget nu när dagen d närmar sig med stormsteg fortsätter. Nu har turen kommit till Claire Sjöström, som  har Lidingöloppets tjejlopp som mål.

Hur känns formen så här när Lidingöloppet närmar sig?

– Den känns riktigt bra, framför allt om jag jämför med hur den var när vi startade Skyr Island Run.

Tankar om hur du ska lägga upp loppet?

– Jag tänker försöka följa Malins och Pálmars många goda råd, bland annat att hålla ett lagom tempo och jobba aktivt med hållningen. Men framför allt tänker jag ha roligt!

Dina tankar om Skyr Island Run så här långt och vad det har gett dig?

– Det har varit utmanande och givande. Jag känner mig mycket starkare nu. Jag har fått ett nytt tänk kring löpträningen och att bra styrke- och rörlighetsträning kan ge goda resultat i löparspåret. Resan till Island är också en oförglömlig upplevelse!

Har du redan nu funderingar på vad din nästa löparutmaning kan bli?

– Första utmaningen blir att fortsätta träna, och allra helst få ännu bättre tempo och uthållighet, under vintern. Målet för nästa år är att springa ett halvmaraton.

Vad har varit det roligaste med Skyr Island Run?

– Hela grejen har varit rolig: Att lära känna de andra i gruppen, coacherna och träningarna. Få åka till Island och träna och uppleva naturen. Bli sponsrad med riktigt bra löparkläder från Asics. Skyryoghurt i mängder efter varje pass. Sist men inte minst har det varit roligt att känna hur jag blivit bättre och bättre under halvåret som gått.

Dina tips till andra som kommit igång med löpningen nu under sommaren och får motivationssvackor nu när det börjar bli mörkt ute?

– Mitt tips är ”träna hellre än bra”.  Det viktigaste är inte att slå sina rekord varje pass och lyfta tyngre eller springa snabbare och längre – utan det enda man ska fokusera på om man får en svacka är att ta sig iväg. Prova andra träningsformer inomhus om det känns jobbigt att ge sig ut i löparspåret i mörkret. Spinning är min favoritträningsform under vintern som jag tänkt köra för att fortsätta bygga kondition.

Följ Claire på hennes blogg.

Hälsa

Nu bevisat – träning bra mot depression

Svenska forskare hittade förklaringen.

”Mer än en plump i skolbetyget”

JACOB GUDIOL

Så säger forskningen om skolidrott.

Bakterier från bin läker svåra sår

Upptäckt

Kan bli framtidens antibiotika.

Frukten som jagar bort vitlöksdoften

Forskning

”Mycket mer effektiv än persilja.”

”Sötningsmedel är det bästa valet”

HÄLSA

Jacob Gudiol: ”Riskerna är överdrivna.”

”Du måste vara på hugget hela tiden”

Löpning

Så lyckas du på Lidingöloppet.

”Biff och rödtjut har aldrig smakat bättre”

Krönika

Petra Månström i fäders spår.

Loppet där du slipper allt som är lagom

”En formidabel fysisk utmaning.”

Swissalpine Marathon. Bildspel

78 kilometer och 2700 höjdmeter

Löpning

Swissalpine Marathon 2014.

Nordiska dieten bra för hälsan

”Väl så bra som Medelhavskosten.”

Mellanmålet som är vägen till toppform

Forskning

”Upplevde minskad hunger.”

Tio nyttigaste sakerna du kan äta

SUPERMAT

”En av de mest effektiva cancerbekämparna.”

”Enda upplägget som funkar”

Träning

Så får du resultat som varar.

Viktnedgång ökar risk för depression

Studie

”Vill inte avråda någon från att banta.”

”Idag är det normalt att leva ohälsosamt”

TRÄNING

Var beredd på att sticka ut.

Lista

Åtta glas vatten om dagen?

10 vanliga myter om kost och träning.

Hälsa

10 livsmedel som gör levern glad

Boosta kroppen med rätt mat.

Löpning

Här är ultrastjärnans favoritsko

Bästa prylarna för långloppet.

”Levde på havregryn och vatten.”

HOLLYWOOD

10 galnaste skådisdieterna.

Hälsa

Livsmedel som bränner fett

Maten som fixar bikiniformen.

HÄLSA

Bäret alla kvinnor
bör äta mer av

Kostexperten listar nyttigaste bären.

FORSKNING

Morgonpigga mer oetiska

”Myten stämmer inte.”

Relationer

5 misstag i relationen

Så räddar du förhållandet.

Idrottsmedicin

”Fick akut smärta
i foten efter maran”

Dan Leijonwall ger råd.

IDROTTSMEDICIN

Träningsvärk utan att ha tränat

”Jag vaknar med värk i benen.”

SUPERMAT

Tio nyttigaste sakerna du kan äta

”En av de mest effektiva cancerbekämparna.”