Daniel: ”Jag är mer vältränad än någonsin”

daniel_mini

Daniel Lindkvist från Karlskoga ska springa 15-kilometersloppet på Lidingö i nästa vecka. Foto: Privat.

Serien miniintervjuer med medlemmarna i Skyr Island Run fortsätter. Idag är det bara en vecka kvar till Lidingöloppshelgen! Den här gången har jag pratat med Daniel Lindkvist, som siktar på 15-kilometersloppet.

Hur känns formen så här när Lidingöloppet närmar sig?

– Formen känns bra och tankarna går nu om hur upplägget ska vara nu de sista veckorna. Ska man köra på som vanligt eller ska man dra ned på de tyngsta passen?

Tankar om hur du ska lägga upp loppet?

– Eftersom jag inte har sprungit Lidingöloppet förut så vet jag egentligen inte vad jag har att förvänta mig. Hur mycket kraft kommer den kuperade banan ta i anspråk? Jag kommer nog gå ut lite lugnt för att känna på banan och terrängen för att förhoppningsvis ha kraft att öka farten efter en stund.

Dina tankar om Skyr Island Run så här långt och vad det har gett dig?

– Det har varit en fantastisk möjlighet att under så lång tid få professionell hjälp med sin träning inför Lidingöloppet. Det är extra roligt att se att det också gett påtagliga resultat. Jag har sänkt mitt personbästa på milen från 52 minuter till 46 minuter som ett direkt resultat av träningsupplägget och motivationen från Skyr Island Run.

Har du redan nu funderingar på vad din nästa löparutmaning kan bli?

– Jag kan lugnt konstatera att jag är i dagsläget mer vältränad än jag varit någonsin tidigare i mitt liv och det skulle vara väldigt tråkigt om jag skulle tappa det bara för att Skyr-programmet tar slut. Därför har jag anmält mig till Vasaloppet i mars – med sikte på att också köra resten av klassikern. Om allt går väl så återvänder jag därmed om ett år till Lidingö för att då ge mig på 30 km-loppet. Dessutom så blir det nog några kortare stads-och traillopp – för att ha något att hänga upp träningen på.

Vad har varit det roligaste med Skyr Island Run?

– Islandsresan är givetvis den som först kommer i åtanke, men också själva träningspassen med professionella coacher som instruerar och inspirerar. Sedan är det också sammanhållningen i det härliga Skyr-laget – fullt av uppmuntran och många skratt.

Dina tips till andra som kommit igång med löpningen nu under sommaren och får motivationssvackor nu när det börjar bli mörkt ute?

– Jag hade själv en svacka häromveckan där jag hade svårt att ta mig ut i löparspåret. Jag hittade på ursäkter och jag hade ingen energi helt enkelt. Jag tror vi alla drabbas av de här perioderna och jag tror också att vi inte får vara för hårda mot oss själva när dessa kommer. Ett missat pass för att återfinna springsuget kan vara bättre än att tvinga sig ut och riskera löparglädjen på sikt.

Följ Daniel på hans blogg.

Om sub 40-löpare med kulmage

kalle_wahlstrom

Kalle Zackari Wahlström är aktuell med boken ”Stark som en björn, snabb som en örn”, där han testar olika träningsformer. Foto: Printz Publishing.

”Springning sliter på kroppen. Och det är inte speciellt effektivt. Det finns folk som kan springa milen på 40 men som har värsta kulmagen och klarar noll chins. Nä, man behöver inte bli vältränad bara för att man kan springa. Men man måste kunna springa för att få kalla sig vältränad. Man måste inte kunna springa jättefort. Men man måste kunna springa.”

Ovanstående citat är hämtat från Kalle Zackari Wahlströms blogg, inlägget handlar om hans insats i Göteborgsvarvet. Postade citatet på Maratonbloggens Facebooksida och genast var diskussionen igång. Bland annat funderade folk över hur man egentligen definierar ”vältränad”. Är man vältränad om man springer fort men inte klarar en enda chin? Och hur fort är egentligen fort?

Det där med kulmagen på sub 40-löpare engagerade en del. Jag är inte helt säker på att jag känner till någon som springer milen under 40 minuter och har kulmage. Däremot var det ganska befriande att på Swissalpine Marathon notera flera löpare med rejält framträdande kulmage som hade bra drag under sulorna. Skulle ”vältränad” då innebära en lägre fettprocent med synliga muskler? Då skulle ju många professionella elitidrottare inte kunna kallas för just vältränade. Kanske bättre då att tala om att man är vältränad för sin sport?

Och är man lite lagom bra på mycket så är man ”allroundvältränad”? (Tänkte skriva ”crossfitutövare” men vågade inte… ;-)

Kostexperten: ”Är kosttillskott hittepå som inte behövs?”

kosttillskott655

Är kosttillskott till någon nytta eller är det bara ”hitte-på”? Foto: Henrik Montgomery/TT.

FRÅGA:

Hej Petra!

Tack för bra inlägg om kost i Maratonbloggen, alltid intressant att läsa! Jag undrar vad du tycker om inslaget i Nyhetsmorgon på TV4 nyligen, om kosttillskott. Där säger doktor Mikael Sandström att kosttillskott och vitaminer i stort sett är ”hittepå” och inte alls behövs. Vore intressant att höra din åsikt, då i alla fall jag anser att det inte är så svart eller vitt som han framställer det. Dessutom tycker jag det är fel att säga att alla företag därute som tillverkar vitaminer och kosttillskott mest är ute efter att tjäna pengar?

Har du inte sett inslaget så är länken här:
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/doktorn-om-kosttillskott-livräddare-eller-lurendrejeri-2968000

Tack igen!

Bästa hälsningar,

Isabelle

SVAR:

Hej Isabelle!

En väldigt intressant frågeställning och jag skulle behöva en hel bok för att förklara min syn på det hela. Generellt kan man säga att om du äter en allsidig och bra kost med mycket frukt och grönt samt fet fisk minst tre dagar i veckan, då behöver du inte heller ta kosttillskott.

Problemet är att många inte äter särskilt bra. Från Riksmaten som är en kostundersökning gjord av Livsmedelsverket på över 5 000 svenskar såg man bland annat att vi inte får i oss tillräckligt med varken fisk, frukt och grönt. Kosttillskott kan aldrig ersätta vanlig kost och du kan aldrig kompensera den dåliga kosten genom att ta kosttillskott. Men har man en stressig period och slarvar med maten så kan det vara bra att i alla fall under den perioden ta kosttillskott. Äter man  till exempel inte någon fisk så bör man ta tillskott av både Omega-3 och D-vitamin. Äter man för lite frukt och grönsaker så får man i sig för lite vitaminer och antioxidanter.

Inget är sedan bra i för stora doser och framför allt ska man därför vara försiktig att kombinera olika kosttillskott med varandra. En annan sak att tänka på är att det även tillsätts mer ”kosttillskott” i vanlig mat och äter du samtidigt tillskott av D-vitamin från många olika källor så kan det bli för mycket. Också vanlig mjölk och margariner berikas med D-vitamin då vi svenskar generellt har brister på det. Jag skulle även starkt avråda från att ta tillskott som C-vitaminbrustabletter med 1 000 mg C-vitamin, vilket är över 10 gånger mer än rekommenderat intag. Höga doser av C-vitamin kan faktiskt leda till motsatt effekt och istället för att fungera som en antioxidant så blir det en pro-oxidant som ökar den oxidativa stressen. Det blir alltså en negativ effekt på hälsan.

I programmet på TV4 påstod sedan läkaren att kosttillskottföretagen kan skriva vad som helst på sina förpackningar. Detta stämmer dock inte. Idag är det väldigt reglerat vad som får skrivas och det är i enlighet med lagar från EFSA (Europeisk myndighet för säkra livsmedel). Det innebär att man inte får skriva hälsopåståenden på sina förpackningar som inte har vetenskaplig bevisad effekt. Reglerna här är strikta och straffen är höga för de företag som inte följer reglerna.

När det kommer till energitillskott som sportdrycker, proteindrycker etcetera så kan jag inte riktigt hålla med läkaren om att det är helt onödigt. Du klarar dig visserligen långt med vanlig kost, men det finns flera praktiska fördelar med dessa typer av kosttillskott. Min mage skulle till exempel inte må bra av att äta bullar under ett lopp istället för en gel.

Under ett lopp vill man dessutom få i sig snabb energi och inte något som till exempel innehåller fett. En bulle innehåller en hel del fett och då minskar upptaget av sockret. Sportdrycker och geler har då ett mycket snabbare upptag. Det finns dessutom en hel del forskning på proteindrycker och att dessa har effekt, framför allt om man har som mål att bygga muskler.

Studier har visat att en proteindrink efter träning minskar muskelnedbrytning och träningsvärk. Den har också visat sig ge bättre styrka i till exempel knäböj, speciellt är det fördelaktigt om du vill bygga muskler. Som ett återhämtningsmål efter ett tufft träningspass fungerar det lika bra med en banan och en yoghurt, men i vissa fall kan det vara enklare och mer praktiskt med en återhämtningsdryck.

Jag tycker därför att man inte kan säga att alla kosttillskott är onödiga och att ingenting behövs. Det beror helt på individen och vad man har för kostvanor. Sedan finns det vissa oseriösa kosttillskott som har ämnen i sig som är direkt farliga och kan klassas som dopning, så det gäller att man är försiktig och framför allt inte köper produkter utomlands från internet.

Jag äter själv inga speciella vitaminer eller mineraltabletter utan försöker istället äta en allsidig kost med mycket frukt och grönt samt fisk. Däremot använder jag mig ibland av vissa energitillskott som geler, sportdryck och återhämtningsdrycker i samband med träning, framför allt då jag tycker att det är mer praktiskt att få med sig till träningen.

Referenser:

Riksmaten, undersökning som visar att svenskar får i sig för lite fisk samt frukt och grönt.
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2012/riksmaten_2010_2011.pdf

En metaanalys över flera studier som visar att proteintillskott har positiv effekt:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Protein+supplementation+augments+the+adaptive+response+of+skeletal+muscle+to+resistance-type+exercise+training%3A+a+meta.analysis

Hälsningar Petra

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Vinnare av en klassiker

Ni var många som ville vinna ett kit bestående av tre olika liniment från Ormsalva. Rätt svar på tävlingsfrågan är att det aktiva ämnet i Ormsalva numera är Arnica montana istället för ormgift. De lyckliga vinnarna är:

Rikhard Hänninen, Eskilstuna
Elin Kjellin, Löddeköpinge
Anders Kinn, Täby

Stort grattis till er, vinsterna kommer med posten!

Fialotta: ”Formen är inte den jag hade hoppats på”

fialotta655-3

Fialotta Bratt siktar på Lidingöloppets 15-kilometersdistans. Foto: Sara Djupsund.

Serien miniintervjuer med deltagarna i Skyr Island Run så här när dagen d närmar sig fortsätter. Den här gången är det dags för Fialotta Bratt som siktar på Lidingöloppet 15 km.

Hur känns formen så här när Lidingöloppet närmar sig?

– Usel! Iallafall med tanke på den form jag hade hoppats på att vara vid det här laget. Jag har kämpat på men det har inte gett den utdelning som jag hade hoppats på. I början kändes sex månader som eoner av tid, nu tycker jag att det har gått sjukt snabbt… Igår  var jag dock ute på ett 10-kilometerspass med några vänner och det kändes bättre än tidigare i veckan vilket var skönt!

Tankar om hur du ska lägga upp loppet?

– Gå ut hårt och öka! Eller inte. Planen är att jag ska göra mitt allra bästa och att det ska bli en rolig upplevelse. Jag hoppas kunna hålla ett rätt så jämt tempo utan att krokna när de värsta backarna kommer lite före 10 kilometer. Mitt tidsmål ser ut att spricka big time så fokus nu är att inte gå en endaste ynka meter.

Dina tankar om Skyr Island Run så här långt och vad det har gett dig?

– Jag har lärt mig massor om löpning och träning och jag har fått bra tips på upplägg och olika sorters pass som jag kommer att använda framöver. Jag har även fått konstaterat det jag länge anat; långt och långsamt är min melodi. Det är också roligt med all pepp som jag fått av Skyr-gänget och från personer i min omgivning.

Har du redan nu funderingar på vad din nästa löparutmaning kan bli?

– Jag och några vänner ska springa Tjurruset redan veckan efter Lidingöloppet, det ska bli väldigt roligt! Vi har även börjat prata om att ge oss i kast med en halvmara och har väl halvt om halvt bestämt att det är Amsterdam om ett år som gäller.

Vad har varit det roligaste med Skyr Island Run?

– Resan till Island, med vår entusiastiska guide Pálmar, toppar lätt listan. Och som favorit där får jag nog ta det där tuffa bergspasset sista dagen, då kände jag att jag levde! Sen så är jag väldigt glad över alla gemensamma pass, de har alltid fått mig på bra humör.

Dina tips till andra som kommit igång med löpningen nu under sommaren och får motivationssvackor nu när det börjar bli mörkt ute?

– Alltså, mörkt är ju inte så skoj om en springer på ensliga ställen så se gärna till att ha en vän med dig i spåret. Men utöver det ser jag inget negativt med att det är mörkt och murrigt, det kan vara rätt mysigt. Jag gillar att springa i regn, och minusgrader är inte heller något stort problem. ”Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder”, är ett klämkäckt motto som trots allt stämmer utmärkt bra.

Följ Fialottas träning på hennes blogg.

Fråga Malin: ”För tätt med en månad mellan två halvmaror?”

Göteborgsvarvet

Emelie ska springa Göteborgsvarvet i vår och undrar om det är för tätt inpå att springa en annan halvmara en månad innan. Foto: TT.

FRÅGA:

Hej!

Jag har anmält mig till en halvmara i vår (Göteborgsvarvet) men är nu också lite sugen på att springa ett annat lopp en månad innan, även detta en halvmara. Min fråga är om det är för tätt att springa två med en månads mellanrum. Hur ska jag träna för att orka/hålla mig skadefri i så fall? Jag tränar idag löpning tre dagar i veckan plus ett styrkepass, och jag har sprungit halvmaraton förut.

Med vänliga hälsningar,

Emelie

SVAR:

Hej Emelie,

jag tycker inte det är för tätt att springa två halvmaror med en månads mellanrum. Man återhämtar sig normalt sett rätt snabbt efter en halvmara. Däremot hade jag tyckt att en månad hade varit för tätt mellan två maratonlopp. Jag tycker du ska jobba vidare med ditt upplägg i träningen, d v s tre löppass och ett styrkepass.

För att vara så bra förberedd som möjligt tycker jag du ska köra ett av löppassen som ett långpass, någonstans mellan 15-20 km. Ett pass ska helst vara någon typ av intervallträning (långa eller korta i variation ) och ett ska vara ett vanligt distanspass på cirka 10 km. Då har du en bra träningsvecka som gör att du får de kvaliteter som behövs för att hålla dig skadefri och springa bra.

Våga också ta det riktigt lugnt och vila helt en vecka efter den första halvmaran så du återhämtar dig ordentligt. Sen kan du träna bra i två veckor för att sedan trappa ner träningen sista veckan inför Göteborgsvarvet.

Lycka till!

Malin

Har du också en fråga till Maratonbloggens expert på löpning, Malin Ewerlöf? Mejla den till spring@svd.se!

(Löpar)sverige har blivit kallt

tough_viking

Hånglar upp medaljen. I ett lopp jag sprang enbart för att det var kul. Alltid retar det någon… Foto: Privat.

I söndags stod det klart. Sverigedemokraterna fick närmare 13 procent av det svenska folkets röster och många är det som nu ställer sig frågan vad som egentligen håller på att hända med solidariteten i vårt land. En vän och jag talade om just detta igår, om hur klimatet i samhället har blivit påtagligt kallare.

Ett tydligt exempel är tonen hur tonen i kommentarsfältet på min blogg har förändrats den senaste tiden. Eller fel, jag känner igen tonen men det var ett tag sedan den förekom här på bloggen. Senast det begav sig var 2010 när jag tränade inför mitt första maraton. Elaka tungor menade att jag aldrig kommer att klara mitt mål, att jag med min inriktning och ton inte var ”SvD-mässig” och det ena med det fjärde. Jo, man skrattade också rått åt resultatet på min första halvmara som jag genomförde på darrande ben där på våren, i Prag. Den där usla tiden skulle aldrig räcka för en mara under fyra timmar, hette det.

Men jag lyckades ändå klara mitt mål på Stockholm Marathon 2010 och då bytte klagomuren inriktning. Nu var det istället flera som störde sig på att jag värderade min prestation för högt. Visst, jag klarade tidsmålet men det är ändå inget att hänga i granen, menade somliga. Sedan lugnade det ner sig i kommentarsfältet och mejlinboxen tills nästa gång det var dags för mig att springa ett lopp.

Här vill jag bara stanna upp ett tag och poängtera en sak: de flesta kommentarer och tillrop jag fått har varit underbara. Det är därför jag finner kraft att fortsätta blogga, därför att jag vet att det finns en stor grupp människor därute som blir inspirerad av en vanlig människa som vid 33 års ålder bestämde sig för att ta sig an ett maraton och blogga om det. Jag har aldrig påstått att jag är någon elitlöpare, jag är motionär och tränar sådant som gör mig glad och pigg.

Blir fascinerad över hur somliga tycks tro att man inte hör hemma på en dagstidningssajt om man inte är elitidrottare. Låt mig då fråga: hur många blir inspirerade av någon som ständigt vill prestera och som inte uppvisar några som helst mänskliga drag? Säkert många, men det finns gott om bloggar där dessa behov blir tillfredsställda. Huruvida SvD ska husera en sådan blogg är inte upp till mig att bestämma.

Till sist: det finns inga ”skyldigheter” för en bloggare. Man har således full frihet att skriva om när man är nöjd med ett lopp eller strunta i att skriva om när det gick mindre bra. Mitt råd till alla ”haters” är att genast söka sig till en annan blogg utan att spy ut en massa galla i mitt kommentarsfält. Ni gör bättre nytta någon annanstans.

På Maratonbloggen kommer ni även fortsättningsvis att få ta del av mina betraktelser kring löpning och livet – vinklade på mitt sätt. Mina experter – Malin Ewerlöf, Jonas Lissjanis och Petra Kindlund – kommer även fortsättningsvis att besvara era frågor efter bästa förmåga. Min ambition är att du som surfar in här ska finna inspiration och motivation till egen träning, oavsett hur snabbt du springer milen.

Låt oss vara extra snälla mot varandra idag och visa att Löparsverige inte alls har blivit kallt och prestationsinriktat. Och ett forum där bittra och missunnsamma åsikter får frodas. Varför inte le mot alla du möter under din runda idag? Och just ja – tidigare idag sprang jag sju kilometer i 6:30 min/km. 

Dags för Skoljoggen!

Ett bra sätt att skaffa en god vana är att etablera den tidigt. Därför tycker jag att Skoljoggen är en utmärkt idé. Minns faktiskt att jag under min egen skoltid tyckte att det här arrangemanget var en kul grej, även för en antilöpare. Idag är det den stora Skoljoggendagen och huvuddelen av de över 2 000 anmälda skolorna kör sin Skoljogg. De springer för hälsans skull men också för att samtidigt samla in pengar till SOS Barnbyar. Läs mer här.

Lycka till alla ni som springer idag och kom ihåg att om ni inte fastnar för löpningen nu så kan det hända underverk längre fram i livet ;-)

”Du är inte rätt person att driva en löparblogg!”

maran4

Att ”bara” springa Stockholm Marathon som ett långpass och mingla med Glenn Hysén är inte okej om man ska kalla sig maratonbloggare, menar en upprörd läsare som anser att den här bloggen bör läggas ner. Foto: Privat.

”Petra, du tar inte löpningen på allvar eftersom du har mage att stå där och flina och bita i medaljen fast du bara har joggat runt. Skäms på dig och lägg ner bloggen. Schas ut i skogen där du kan springa dina konstiga ultralopp utan att störa någon.”

Ovanstående är ungefär innebörden i läsarmejlet jag ska publicera nedan. Ville bara säga några ord först. Läste någonstans att utländska medier rapporterar att ”något har hänt med Sverige”, självklart med utgångspunkt från söndagens valresultat. Men något har också hänt med Löparsverige. Jag trodde att trenden gick mot en mer inkluderande attityd och att det är upp till var och en hur mycket man vill prestera. Borde man inte få kalla sig maratonbloggare om man ”bara” springer en mara för att må bra och inte för att persa? Borde man inte få kalla sig maratonbloggare om man vill utforska nya dimensioner av sig själv och sin löpning, som inte nödvändigtvis behöver ha med konkreta tidsmål att göra?

Alltid stör man någon och man kommer aldrig att kunna tillfredsställa alla, det vet jag. Jag vet också att jag har många underbara bloggläsare som dagligen hör av sig via mejl och i sociala medier men också live och berättar hur mycket de har fått ut av att följa mig. De har också berättat hur mycket de uppskattar den lite mer avslappnade och mindre prestationsfixerade inriktningen på bloggen, vilket förstås är oerhört roligt.

Ett tips till alla er som tycker att bloggen har ”sjunkit” eftersom jag inte längre jagar pers i varje lopp: det finns gott om bloggar därute som tillfredsställer era behov, så ni får gärna börja läsa dem istället. Här på Maratonbloggen vill jag att löparglädjen och kärleken till kroppen och hälsan ska stå i fokus. Jag lever inte för att träna utan tränar för att leva.

Tar gärna emot just dina tankar och funderingar. Avrundar med att publicera mejlet jag just fick och som för säkerhets skull också var cc:at till Svenska Dagbladets chefredaktör… (Nope, det är inte lätt att vara maratonbloggare alla dagar i veckan men oftast är det oerhört roligt :-)

Hej Petra,

du lade ut en fråga på din blogg om du tycker att man kan springa lopp i träningssyfte. Nej, jag tycker inte det. Du har senaste tiden bytt stil och det känns som du ska ha någon let go, jag bryr mig inte attityd. Men om man backar tillbaka och tittar på vad din blogg var från början och vad den fortfarande heter så är det en ”Maratonblogg”. Pepp och inspiration för alla oss som springer lopp, tränar och ligger i, är det inte det som är syftet?

För om du inte bryr dig om tider längre, om du bara ser en halvmara som en walk in the park, maraon som ett långpass (som nu sist på Stockholm Marathon) så ser jag inte längre något syfte med din blogg. Vi alla som springer tränar och kämpar vet vad det innebär. Alla har vi bra och mindre bra dagar, perioder. Ibland går löpningen lätt och allt stämmer, men ibland får man kämpa i motvind och allt känns tungt.

Om du inte tar det på allvar och tycker att du lika gärna kan ta maraton (hel eller halv) som ett långpass utan krav på prestation, då känns det inte som om du är rätt person att driva en löparblogg. Tänk alla som kämpar och har halv- eller helmaraton som deras stora träningsmål. Och ser din inställning att man kan ta det som ett långpass. Nej, för mig svider det i ögonen och du sjunker.

För du Petra har prestationsångest och kan inte stå för dina tider. Låtsas att du blir erbjuden en plats i sista stund för att kunna gömma dig bakom någon annans namn. Gör gärna det, men sluta driva din blogg om löpning då. Spring utan chip, utan nummerlapp, spring själv i skogen. Du verkar ju gilla ultralöpning i det tysta, så vad hindrar dig?

Men eftersom du efter varje lopp lägger upp flinande bilder av dig själv, där du biter i medaljen och är så nöjd och glad så ger du dubbla budskap. Påpekar vilken placering du fått, om den varit bra förstås. Nej, jag blir faktiskt lite besviken att du inte tar löpningen på allvar.”

Tobias: ”Jag känner inte igen min kropp just nu”

tobiashill

Tobias Hill införskaffade en våtdräkt i somras. Ett triathlon eller swimrun kan bli hans nästa projekt. Foto: Privat.

Min serie miniintervjuer med Skyr Island Run-deltagarna fortsätter nu med Tobias Hill, som siktar på Lidingöloppets tremil.

Hur känns formen så här när Lidingöloppet närmar sig?

– Jag är tudelad. Jag provsprang nyligen två varv på Ursvik Extrem-banan. Det är en relativt hårt kuperad bana på 15 kilometer och något som med två varv skulle påminna ganska väl om Lidingöloppet. Jag började lugnt och det kändes länge bra. Men efter 22 kilometer började jag få krampryckningar i vaderna. Det gick ta sig framåt genom att smygspringa och genom att gå i backar fram till cirka 27 kilometer där det tyvärr var helt kört varefter jag med långsam stel gång tog mig framåt de sista 3 kilometerna (i 13 min/km-tempo). Ett totalt kroppsligt haveri alltså. Samma erfarenhet gjorde jag tyvärr på Stockholm Trail där vaderna vägrade efter 16,2 kilometer. Även där fick jag smygspringa och gå för att inte benen skulle knyta sig totalt. Det här är inte roligt. Det här är inte det jag tränat för. Jag känner faktiskt inte riktigt igen min kropp för närvarande. Och vet inte ens vad som är bästa strategin för mig i nuläget, givet att det är så få dagar kvar till start.

Tankar om hur du ska lägga upp loppet?

– Mitt viktigaste mål med loppet är att jag kan känna att jag gör ett starkt lopp och att jag känner kraft och glädje hela vägen. Baserat på mina vadproblem kommer jag få lägga upp det lugnt till att börja med. Dessutom kommer jag se till att jag hela tiden fyller på med vätska och näring vid varje station. Om jag sedan kan öka mot slutet kommer jag naturligtvis göra det. Hellre så än att öppna för hårt och riskera att gå in i vad-väggen. Gör jag det uppår jag inte mitt mål.

Dina tankar om Skyr Island Run så här långt och vad det har gett dig?

– Det har varit fantastiskt. Jag har aldrig varit i så god fysisk form (mina vadproblem borträknade) och dessutom lärt mig mycket om både kropp och psyke. Dessutom har jag precis varenda gång haft roligt med det här sköna gänget.

Har du redan nu funderingar på vad din nästa löparutmaning kan bli?

– Haha, ja. Jag köpte mig en våtdräkt i somras. Den hänger väldigt synlig i mitt garage och påminner mig om att jag någon dag antingen ska prova ett triathlon eller ett swimrun. Måste bara få ordning på mitt urkassa crawlande först.

Vad har varit det roligaste med Skyr Island Run?

– Vännerna, coacherna, Islandsresan samt att man tvingat sig själv utanför sin träningskomfortzon gång efter gång.

Dina tips till andra som kommit igång med löpningen nu under sommaren och får motivationssvackor nu när det börjar bli mörkt ute?

– Skaffa pannlampa och reflexväst. Hitta elljusspår. Träna på luncher. Teama upp med dem som inte backar ur. Som drar med dig när du tvivlar. Och kom ihåg att “oj, jag har tränat” alltid är en skönare känsla än “jag borde ha tränat”!

Följ Tobias på hans blogg.

SvD:s träningsskribent Jacob Gudiol är sjukgymnast och arbetar även men utbildning av personliga tränare. Han driver också flera träningsbloggar. JACOB GUDIOL

”Mer än en plump i skolbetyget”

Så säger forskningen om skolidrott.

Bakterier från bin läker svåra sår

Upptäckt

Kan bli framtidens antibiotika.

Frukten som jagar bort vitlöksdoften

Forskning

”Mycket mer effektiv än persilja.”

”Sötningsmedel är det bästa valet”

HÄLSA

Jacob Gudiol: ”Riskerna är överdrivna.”

”Du måste vara på hugget hela tiden”

Löpning

Så lyckas du på Lidingöloppet.

”Biff och rödtjut har aldrig smakat bättre”

Krönika

Petra Månström i fäders spår.

Loppet där du slipper allt som är lagom

”En formidabel fysisk utmaning.”

Swissalpine Marathon. Bildspel

78 kilometer och 2700 höjdmeter

Löpning

Swissalpine Marathon 2014.

Nordiska dieten bra för hälsan

”Väl så bra som Medelhavskosten.”

Mellanmålet som är vägen till toppform

Forskning

”Upplevde minskad hunger.”

Tio nyttigaste sakerna du kan äta

SUPERMAT

”En av de mest effektiva cancerbekämparna.”

”Enda upplägget som funkar”

Träning

Så får du resultat som varar.

Viktnedgång ökar risk för depression

Studie

”Vill inte avråda någon från att banta.”

”Idag är det normalt att leva ohälsosamt”

TRÄNING

Var beredd på att sticka ut.

Smoothien som ger dig starka ben

HÄLSA

Frostig, fruktrik och läskande.

Hälsa

10 livsmedel som gör din lever glad

Boosta kroppen med rätt mat.

Löpning

Här är ultrastjärnans favoritsko

Bästa prylarna för långloppet.

”Levde på havregryn och vatten.”

HOLLYWOOD

10 galnaste skådisdieterna.

Hälsa

Livsmedel som bränner fett

Maten som fixar bikiniformen.

HÄLSA

Bäret alla kvinnor
bör äta mer av

Kostexperten listar nyttigaste bären.

FORSKNING

Morgonpigga mer oetiska

”Myten stämmer inte.”

Relationer

5 misstag i relationen

Så räddar du förhållandet.

Idrottsmedicin

”Fick akut smärta
i foten efter maran”

Dan Leijonwall ger råd.

IDROTTSMEDICIN

Träningsvärk utan att ha tränat

”Jag vaknar med värk i benen.”

Träning

Så blir du av med fladdret på magen

Övningarna som tajtar till din kropp.

Kostexperten

”Hur bra är det att detoxa?”

Påstås rena kroppen från föroreningar.

SUPERMAT

Tio nyttigaste sakerna du kan äta

”En av de mest effektiva cancerbekämparna.”