Petra Månström
Ulrika tränar löpning och styrka 5-6 dagar i veckan och älskar att äta frukostmat till varje måltid. Hur bra är det? Carolin Helt ger råd. Foto: Colourbox.
FRÅGA:
Hej Carolin!
Jag är en tjej som tränar löpning och styrketräning 5-6 dagar i veckan och älskar att äta frukostmat som gröt, fil och flingor, smörgåsar och så vidare även till middag. Hur bra är det? Kan man göra den här maten lika bra som lagad mat?
Ulrika
SVAR:
Hej Ulrika!
Härligt med en tjej som både löptränar och tränar styrketräning. När man tränar så mycket som du är det extra viktigt att se till att maten innehåller alla de näringsämnen som kroppen behöver. En aktiv kropp förbrukar mer av allt, inte bara kcal.
Genom att äta frukostmat kan du få i dig den mängd kcal som din kropp behöver, du kan till och med få i dig den mängd kolhydrater, protein och fett som din kropp behöver. Det du däremot missar med så snäv kosthållning är variationen. Att snöa in på fil och flingor gör att du missar det breda spektrat av vitaminer, mineraler, bioflavonoider, karotenoider, fytonäringsämnen och antioxidanter av olika slag. Ett vitaminpiller ger inte alls samma effekt som när du får i dig dessa näringsämnen via kosten.
Genom att variera kosten och äta mer grönsaker, rotfrukter, potatis, bönor, linser, frukt och bär får du inte bara i dig goda kolhydratskällor utan även betydligt fler av de mikronäringsämnen jag nämner ovan. Bönor, linser, fisk, kyckling, ägg och viltkött ger dig gott om protein som du som tränande individ behöver se till att få i dig för att hålla muskelmassan i trim. Att äta mycket mjölkprodukter ger dig i och för sig protein men genom att basera kosten på dessa får du även i dig mättat fett.
Det finns ingen som helst anledning att vara rädd för fett men se till att de enkelomättade och fleromättade fetterna får en större andel av kakan. Frön, nötter, avokado, oliv- rapsolja och fet fisk är goda källor till dessa fetter. Det låter kanske lite mossigt, men en kost med mycket vegetabilier, fisk, lite mindre av rött kött, olivolja som den stora fettkällan, fullkorn, nötter, fröer och jodå, både yoghurt och ost om än inte som främsta energikälla, har visat sig vara en väldigt bra kosthållning om man vill hålla sig frisk och fri från bl a hjärt-, kärlsjukdom och diabetes. Då jag ogärna vill använda mig av olika ”dietnamn” kan vi väl säga ”lite som man traditionellt äter i området vid Medelhavet”.
Och framför allt – att äta mat är en njutning, det är socialt och en viktig del av livet. Så trist att begränsa sina smaklökar till fil och flingor, kan jag tycka… Ät mer varierad MAT och ge din kropp bättre förutsättningar att bli friskare, snabbare och starkare!
Lycka till!
Carolin
Mer läsning: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471136/
Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Carolin Helt? Mejla den till spring@svd.se!