Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

vego

Jonas son Rasmus är 11 år, tränar på elitnivå och har valt att bli vegetarian. Emelie Andersen ger råd. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Min son är 11 år och är besatt av tennis, en av landets bästa i sin ålder. Enormt eget driv, går ej stoppa. Han är även djurvän. Vill sedan tre veckor ej äta kött, fisk, fågel. Mjölk och äggvita är okej än så länge.

Han tränar högintensivt 20 timmar i veckan, 5 timmar tennis och 5 timmar fys/styrka. Jag tycker att han på tre veckor har blivit trött. Han säger ibland saker som: ”Åt fyra mackor med smör eftersom klubbens lunchrestaurang inte hade vegetarisk mat.” När jag läser om elitidrottande ungdomar som är vegetarianer så står det att det krävs att de äter mycket mer växtproteinrik föda för att inte få några brister. Hur ska jag göra för att veta om min Rasmus, 11 år, äter tillräckligt?

Tacksam för vägledning!

Jonas

SVAR:

Hej Jonas!

För att gå rakt på sak har din son ett stort energi– och näringsbehov. Dels på grund av hans höga träningsdos men även hans ålder, det är mycket som händer i kroppen den här åldern och åren framåt. Det är bra att du tar det här på allvar. Troligtvis får han inte i sig det han behöver, därav tröttheten.

Det fungerar absolut att vara vegetarian och hårt idrottande ungdom men det krävs god kunskap både hos dig som förälder men även hos honom själv. Jag rekommenderar er att vända er till en kostrådgivare eller dietist som kan hjälpa er göra en grundlig analys av hans kost.

Utesluts kött, fisk och fågel är det väldigt viktigt att ersätta med andra källor som bidrar med i första hand protein. Mjölkprodukter och ägg är bra alternativ så uppmuntra honom att fortsätta äta dessa livsmedel. Men det räcker ofta inte hela vägen. Genom att kombinera spannmål och baljväxter (ärter, bönor och linser) kan vi täcka behovet av de aminosyror vi behöver. I kött, fisk och fågel finns alla dessa aminosyror varpå det är enklare att tillgodose proteinbehovet. Bra och enkla kombinationer kan till exempel vara pasta och tomatsås med linser, tortillabröd med bönbiffar och bröd med jordnötssmör (osötat).

Förutom väl komponerade rätter är det också viktigt att han får i sig tillräckligt med energi. Genom att ringla oliv- eller rapsolja över salladen, äta nötter till mellanmål eller koka frukostgröten på mjölk istället för vatten kan han enkelt få i sig mer energi.
Det är fint att han är så engagerad, såväl i idrotten som i djurens väl och ve. Det är dock inte alltid så lätt att hitta balansen, 20 timmars träning per vecka är mycket. Speciellt för en 11-åring.

Varma hälsningar,

Emelie

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Emelie Andersen? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar