Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

alf

I fjol gick en dröm i uppfyllelse för Alf då han klarade en Ironman. Foto: Privat.

Torsdag och dags för ännu en veckans löpare! Den här gången möter du Alf Berggren, som bor i Älvsjö utanför Stockholm med fru och två döttrar. Till vardags arbetar han på försäljningsavdelning.

Hur länge har du sprungit?

– Jag började springa hösten 2010 och var då helt otränad. Löpning var något väldigt främmande för mig.

Vad fick dig att börja springa?

– Det var hälsoskäl som fick igång mig. Min läkare skrev ut fysisk aktivitet på recept (FAR). Jag satte upp lappen vid skrivbordet på jobbet och glodde på den varje dag i ett år innan jag slog näven i bordet och tog tag i det. Att jag hade svårt att hänga med i döttrarnas tempo i lek och på skidsemestrar var också en bidragande orsak att jag kom igång. Ville inte att de skulle ha en trött och trist pappa.

Vad får du ut av din träning?

– Massor med ny energi, avkoppling och mer ork men även en hobby där jag har roligt med likasinnade.

Har du haft några svackor och hur har du hanterat dem?

– Jag har precis varit i en svacka och är på väg ur den nu. Överansträngde hamstrings på grund av för många långpass på kort tid i julhelgen. Fick ta hjälp av kiropraktor och köra rehab. När jag kunde börja springa igen körde jag korta, lugna pass och har nu successivt ökat på distansen. Ska bli härligt att starta igång med lite mer kvalitet och långpass igen. När jag hamnar i en svacka försöker jag verkligen intala mig att jag snart är tillbaka i träningen igen. Om det inte går att springa försöker jag att göra annat som håller mig fysiskt aktiv, som till exempel cykling i högre dos än vanligt. När jag opererade foten 2012 och inte kunde springa eller cykla kom jag på att det fungerade med att köra på crosstrainer så då införskaffade jag en sådan och använde så gott det gick tills jag kunde springa och cykla igen.

Tränar du något annat än löpning?

– Ja, efter det att jag kom igång med löpningen 2010 så bestämde jag mig för att testa att göra en halvklassiker och efter det så upptäckte jag att både cykling och simning var riktigt trevligt så det har jag fortsatt med.

Har du några framtidsdrömmar gällande din träning som du vill dela med dig av?

– Jag skulle väldigt gärna vilja testa att köra ett ultralopp. Det vore galet häftigt att kunna springa Ultravasan och uppleva den sträckan till fots. Jag hade tidigare en dröm/ett mål om att kunna genomföra en Ironman och den drömmen uppfylldes förra året.

Ditt absolut bästa träningsminne?

– Det är faktiskt från en sommarmorgon förra året när jag och min hustru sprang vår vanliga runda på 7 kilometer som vi brukar göra tillsammans. Efter den gemensamma rundan bestämde jag mig för att köra ett varv till och jag hamnade i ett tillstånd som var helt magiskt. Det var kanonväder med soluppgång, lagom temperatur, andningen och löpsteget kändes helt synkade och jag svävade fram. Ibland behöver det inte vara så märkvärdigt för att känslan ska bli magisk – det bara händer.

Dina bästa tips till andra som vill komma igång med träning?

– Försöka hitta lekfullheten och sätt upp små mål som inte är överväldigande och så snart det första målet är nått så sätt upp ett nytt realistiskt mål. Gå inte ut för hårt i början och om det blir bakslag, backa och eventuellt revidera målet men ge inte upp!

Pryl du inte kan vara utan under passet?

– Bortsett från kläder och skor så är det väldigt praktiskt med ett Flipbelt. Det är så schysst att kunna lägga lite smågrejer i bältet som till exempel telefon och nycklar och det ligger tätt på kroppen utan att skumpa runt och skramla när jag springer.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv