Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Barfotaskor

När man börjar med barfotalöpning kan man få rejäl träningsvärk i vaderna. Nicklas Lindström svarar. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

FRÅGA:

Hej!

I år har jag anmält mig till Göteborgsvarvet. Det är något jag har funderat på i många år (fyller 45 i år). Har börjat springa i ”tunna skor” utan dämpning sedan ungefär ett år tillbaka och har tagit det väldigt försiktigt. Nu är jag uppe i att springa ca 8-9 km i dessa men får fortfarande helt otrolig träningsvärk i vaderna.

Tidigare har jag sällan sprungit längre än 6-7 km och då oftast fått lägga ner på grund av slemsäcksinflammation i knäna. Det är inte kondisen som stoppar mig utan knäleden. I tonåren gick det högra knät ur led vid några tillfällen och har egentligen krånglat till och från sen dess.

Springer jag med mina vanliga uppbyggda skor får jag direkt ont i knäna men nu när jag springer längre i de platta är det framför allt vaderna som gör att jag inte kommer vidare. Tränar styrketräning två gånger i veckan, gör tåhävningar (som just nu också ger massa värk samt ”stockkänsla” i vaderna).

Har du något tips om hur jag ska fixa Göteborgsvarvet när det är dags? Har funderat på att byta till en sko som är nästan lika lätt som mina barfotaskor men lite uppbyggda men vet inte om det egentligen gör någon skillnad.

Tacksam för tips och råd!

Hälsningar Susanne W

SVAR:

Hej Susanne,

först och främst måste jag gratulera att du hittat ett sätt att springa där knät inte sätter begränsningar. ”Barfotalöpning” eller löpning med minimalistiska skor kräver en tillvänjning och som du beskriver så tar vaderna mycket av belastningen som flyttas från lederna.

Detta sker inte egentligen på grund av skorna utan det anpassade löpsteget då du istället landar på fram/mellanfot. Något som i sin tur innebär att du skulle kunna springa med ett liknande löpsteg i en något mer uppbyggd sko. Däremot kan detta också inbjuda till en större hälisättning och på så sätt påverka knät.

Efter att ha sagt detta så är det svårt att ge en klockren rekommendation då anpassningen kan ta längre eller kortare tid och det säkert finns lika många varianter som löpare. Jag skulle däremot rekommendera att ligga lågt med vadträningen när du försöker anpassa dig då detta tillsammans med löpningen ger en risk för att du överbelastar dessa då vaderna inte får chans att återhämta sig. Det är också omöjligt eller extremt svårt att replikera den belastning som löpningen ger genom tåhävningar eller annan styrketräning.

Det enda jag med säkerhet kan rekommendera är att ha fortsatt tålamod och träningsvärken i sig är ju inte farlig även om den kan begränsa rent psykologiskt. Ett annat alternativ är att uppsöka en fysioterapeut för att rehab eller prehabträna upp strukturer runt knät för att på så sätt förbereda knät på en ökad belastning. Stort lycka till och hoppas Göteborgsvarvet går bra!

Hälsningar Nicklas

Har du också en fråga till personlige tränaren och sjukgymnasten Nicklas Lindström? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar