Bantning suger!

Mat

Jag har bloggat om det förut men det tål att upprepas: bantning är skit. En normalviktig person som tränar regelbundet har ingen anledning att banta. Bantning förstör ämnesomsättningen och är ofta en inkörsport till ätstörningar. Jag vet eftersom jag själv har varit där, i tonåren ägnade jag mig åt knasiga kostexperiment som bara bröt ner min kropp. Gör inte om mitt misstag!

Här ett utdrag ur ett tidigare blogginlägg i ämnet:

Råkade överhöra en diskussion mellan två tjejer i yngre tonåren på tunnelbanan idag och påmindes om min egen ungdom – som visserligen ligger en bit tillbaka i tiden, men minnesbilderna är desto klarare. Den ena tjejen hade ätit lite lättfil och pyttelite flingor till frukost och till lunch planerade hon att äta en mjukglass. Sen kanske en frukt till middag och gå och lägga sig tidigt så att hon sov förbi hungerkänslorna. Den andra tjejen hade ett liknande kostupplägg men körde med skorpor och te till frukost istället – och lösgodis till lunch.

Ahh! Jag hade god lust att bara ruska tag i de här tjejerna – som redan var tunna som halmstrån – och tala om för dem att bantning är skit. I alla fall om man redan är normalviktig. Det är en falsk vän som lätt kan bli en inkörsport till ätstörningar och annat elände. Jag vet – för jag har bantat mig igenom hela min tonår: det var så jäkla viktigt att komma i jeans med storlek 26 i midjan att jag också plågade mig igenom knasiga kostexperiment som liknade de här tjejernas. Till slut bestod mina måltider nästan enbart av lösgodis och glass i kraftigt reglerade mängder. Resultat? Jo, en blek, tunn och muskellös kropp, seg hjärna och noll ork. Träna? Vad är det?

Jag kan få en tår i ögat när jag tänker på hur jag slarvade bort så mycket av min tonår på bantningsskiten. Gör inte samma misstag som jag! Träning och vettig kost är bästa sättet att hålla sig snygg och vältränad livet ut. Ständig bantning suger! Jag kan intyga att man kan häva i sig ansenliga mängder mat utan att gå upp i vikt, bara man håller igång träningen.

En dag i fjol ledsnade jag på alla salladstuggande träningstjejer i min omgivning och skrev följande inlägg (illustrerade med bilden ni ser ovan):

Får ofta mejl med frågor om hur man ska äta för att orka träna och prestera bra på tävling. Nästan alltid när jag läser de här mejlen slår det mig att personen förmodligen ligger alldeles för lågt i energiintag. Löpning, speciellt om den utförs flera gånger i veckan, är en sport där man förbrukar väldigt mycket energi. Alltså måste man fylla på med massor av energi för att inte hamna på minus. Och energiminus är liksom inte bra, i alla fall inte om man inte behöver gå ner i vikt och vill förbättra sig som löpare.

Ungefär så här äter jag en vanlig dag, bara så ni får ett ungefärligt hum om hur det kan se ut:

Frukost: Havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk. Några ostmackor på grovt bröd. Kaffe med mjölk och 2 glas färskpressad apelsinjuice. Ett glas vatten.

Mellanmål: Energikaka med hög proteinhalt/frukt med lite keso/grov macka med ost. Ett glas Proviva.

Lunch: Rejäl portion spaghetti med köttfärssås, riven parmesanost, lite ruccolasallad och ett glas vatten. Två knäckemackor med smör. Efter det en kopp kaffe med mjölk och en chokladbit.

Mellanmål: En frukt/energikaka med hög proteinhalt/en liten yoghurtbägare.

Lite senare: Någon näve lösgodis. Lite chokladbitar.

Middag: Köttbullar med potatismos. Riven morot. En kopp te och en skorpa med honung eller en chokladpralin.

Lite senare: En frukt och kanske lite keso.

Ja, som ni ser kör jag ingen specialkost eller håller igen med godsakerna. Jag skulle säkert få mer definierade muskler om jag åt annorlunda, men det har jag ingen lust med. Jag äter för att jag tycker om mat och för att jag mår bra av det. Godis är för både gom och själ. Tränar man mycket skulle jag vilja påstå att man kan trycka i sig väldigt stora mängder mat utan att gå upp i vikt. Maten kommer att behövas, jag lovar!

Smaklig måltid!

Visa kommentarer (18 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Ann

  Du har så rätt så rätt. Äter man så orkar man! Det är så fruktansvärt att endel väljer att slösa bort sina liv på att oroa sig för hur man ska äta. Lev och njut av livet istället! Du är en inspirationskälla, Petra!

 • Claes

  Du är klok som en räka men det krävs mod för att ”sluta” fokusera på ”kcal in” om man haft några kilo för mycket tidigare:-)!

 • Ulrika

  Bra att du tar upp hur viktigt det är att äta när man tränar! Håller med Rune Larsson – see food- eat food :)

 • Kjell Nilsson

  Vår dotter var svårt sjuk i ätstörning när jag sprang första maran 2008.Jag anser det är onödigt att lägga pengar
  på proviva,energikex.Har ni barn kanske det är svårt att tajma mat med träning barn äter tyvärr ej alllt.
  Tre tips.Havregröt innan och även direkt efter ev.långpass(1,5 portion).Bananer lite trist men enkelt..
  500 gr kesoburk ta några skedar till lunch.Samt 3-4 knäckemackor med mycket ”fett” typ bregott

 • Anonym

  ja, din rumpa i vällingby får godkänt….men jag har vägt 59kg i vuxen ålder och sprang och skuttade lidingöloppet som en gräshoppa-det var jäkligt skönt…..(tid: 2:46)

 • Anonym

  när kroppen är tömd och all gammal skit har lämnat tjocktarmen där den funnits i åratal nämligen-då återföds man-jag vet…. om man sen tankar föda litet försiktigt och massor med vätska då får man krafter. vartenda kilo fett sätter sig på hjärnan-lyckan är otrolig! (idag brände jag tre kilo enligt vågen på ett lopp + gympa).

 • Mona

  Hei! Vil bare tipse om et lite, eksotisk maraton-løp på en øy i havgapet; Møkster, sør for Bergen, Norge. 04. august 2012.
  http://www.mokster.info/page16/page16.html

 • Patrik Berglund

  Rune äter dock ”mat” och inte massa pasta. Något som han tycker är rätt kasst, som många numera gör.  Kolla Jonas Colting han har bra tips. De flesta överdriver hur mycket man gör av med när man motionerar. Det är därför de flesta inte går ner fast de löper och tränar mycket. 

 • Anonym

  Ja, har man inget nytt att skriva om så kan man ju repetera det gamla i enlighet med devisen ”keep the blog posts coming”. Dags att skriva lite om din pappa igen snart, kanske?

  .

 • Anne

  Bästa inlägget på länge! Hoppas alla läser detta och tar sitt sunda förnuft tillfånga och inser hur mycket lyckligare man kan bli bara hjärnan och kroppen får det den behöver. Du är en fantastisk förebild och inspirationskälla! Ser fram emot att se dig på peppkvällen nu på onsdag!

 • Kjell Nilsson

  Instämmer ! det blir säkert kul på onsdag…själv dyker jag upp  vid löplabbet den 22 maj.

 • Anonym

  Superbra inlägg! Jag är så trött på alla träningsbloggar som ska äta ”nyttigt och ”hälsosamt”. Nyttigt och hälsosamt likställs idag tyvärr med bantning (min uppfattning iallafall). När folk säger att de ska äta hälsosammare innebär de att de t ex tar bort allt socker, alla kolhydrater, förbjuder det ena och det andra. Det hittas även på knasiga recept på ”nyttigare” (läs färre kcal) alternativ.
  Till fredagsmyset ska det vara nyttigare alternativ, är det inte kvarg m nåt utan kcal så är det nå ”choklad” gjort av kokosfett och något annat knasigt…absolut inte lösgodis, chips etc. Alltså sånt som man som ”vanlig” dödlig tänker på när man tänker på fredagsmys.
  Nu hyllar jag inte godis, socker och andra onyttiga saker och säger att man ska äta det för att vara ”normal” eller liknande. Men jag undrar varför sundhet idag betyder förbud mot saker som anses onyttigt. Jag känner mig vilsen i det här. Jag vill ju äta godis när jag känner för det och äta ”vanlig” mat utan att känna att det är något konstigt med det. När jag tränar flera dagar i veckan, varför ska jag då inte få unna mig också!?!?!?

  Oj va långt det blev. Egentligen ville jag bara säga att det var ett bra inlägg och jag är jätteglad att ha hittat någon som står för något jag kan relatera till. Nu slipper jag känna mig så fel, för marathon Petra äter som jag !
  Det är första gången jag kommenterar, tror jag. Jag väljer att vara anonym idag, men någon gång kanske jag vågar mig på att kommentera med mailadress…

 • Jesper

  Kanon bra att du skrivit o tagit upp allt om hur du äter!! Alla som springer osv bör får i sig massivt med energi. Dock måste jag bara påpeka att dem som tränar för att bygga muskler osv gör inte av med samma mängd energi som en löpare faktiskt gör. Det är där jag tycker allt har blivit hel knäppt.

 • Anonym

  Kul!

 • Anonym

  Anne, kul att du kommer! Vi ses på onsdag!

 • Daniel

  Är lite halvtrött på folk som säger ”jag tränar, alltså kan jag äta typ vilken skräpmat som helst”. Jag skulle vilja vända på det helt om och säga: Jag tränar, och därför äter jag riktigt nyttig, hälsosam, näringsrik och framför allt GOD mat. Hur återhämtad blir man av en portion trist, färglös pasta..? Och framför allt, hur kul är det att tugga i sig en massa mjöl?

 • Pingback: Refrigerators

 • Pingback: louis vuitton replica luggage china

SvD:s träningsskribent Jacob Gudiol är sjukgymnast och arbetar även men utbildning av personliga tränare. Han driver också flera träningsbloggar. TRÄNING

Så kan medielarmen sabotera din träning

”Effekten lika potent som placebo.”

Fick placebo – satte nytt personbästa

TRÄNING

”De trodde att de fick steroider.”

”Racercykeln har blivit min snuttefilt”

BLOGG

SvD:s Erica Treijs cyklar till Paris.

”Höjbara skrivbord inte enda lösningen”

TRÄNING

”Stå inte samma som att röra på sig.”

Petra Månström och Erica Treijs Webb-tv

”Blodsmak är inte viktigast nu”

Tv

Petra om vägen till lyckad maratonträning.

”Träning minskar suget efter godsaker”

TRÄNING

Så påverkas din aptit av träning.

Hälsotrenden ger
ny typ av mat

Nyttigt

Ät rätt för att må bra.

Få håller sig smala enbart genom träning

GUDIOL

”Bromsar inte viktuppgång.”

Träningen som ”blir av” är sällan bäst

TRÄNING

”Utseendemål är ett problem.”

Bantande svenskar fuskar med motionen

HÄLSA

”De vet – men fuskar ändå.”

”Högintensiv träning gör dig friskare”

TRÄNING

Gudiol kommenterar hetsig debatt.

Fyra koppar skyddar mot cancer

Hälsa

Nya rön om dryckens hälsoeffekter.

En tallrik gröt om dagen förlänger livet

HÄLSA

Gröten inte bara het i Hollywood.

Gryn gör dig gladare

6 anledningar att älska kolhydrater.

”Hur bra är det att äta frukt egentligen?”

”Innehåller fruktos och är ofta besprutad.”

HÄLSA

5 goda skäl att äta en curryrätt ikväll

”Motverkar cancer och benskörhet.”

HÄLSA

Här är anti-förkylningsmaten

10 immunförstärkare.

HÄLSA

Här är maten som gör dig glad

10 humörhöjande livsmedel.

HÄLSA

Rot motverkar träningsvärk

7 anledningar att äta ingefära.

HÄLSA

Träningen stressar varannan svensk

”Vi får inte ihop vardagspusslet.”

HÄLSA

Fröna som är mer än bara topping

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

HÄLSA

Så bra är kaffet – egentligen

Ökar livslängden och blodtrycket.

HÄLSA

Här är maten som gör dig friskare

8 antiinflammatoriska livsmedel.

HÄLSA

Är socker eller stevia bättre än aspartam?

Experten om omdiskuterad lightläsk.

Kostexperten

Hälsa

Maratonbloggen