Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

IMG_1960

Inbillar jag mig eller är det väldigt många kvinnliga löpare som är skadade just nu? Foto: Petra Månström.

Först en disclaimer. Jag är ju själv skadad just nu, drabbades av hälsporre i december i fjol. Orsaken till skadan är rätt uppenbar: ivrighet på roliga ultralopp under sommaren tog slutligen ut sin rätt och fotvalvet kollapsade. Och så kom hälsporren som ett brev på posten.

Men jag noterar att väldigt många kvinnliga löpare i min omgivning är skadade, känslan är att de drabbade är fler än tidigare. Jag diskuterade just detta med en (kvinnlig) vän tidigare idag, som har lång erfarenhet av såväl egen löpning som att träna andra. För henne var orsaken till den ökade skadefrekvensen uppenbar: andelen löptränande kvinnor har ökat de senaste åren men ett problem är att kvinnorna följer samma träningsupplägg som män. Generella träningsprogram tar inte hänsyn till kön eller mängd muskelmassa – och inte heller menscykeln för den delen. Följden blir ofta överbelastningar och skador.

Har sett alltför många tjejer som rivstartar med löpningen, snabbt blir helfrälsta och ligger och dunkar stentuffa intervallpass efter bara några veckor. Samt långpass på över två mil. Ja, jag rivstartade själv i slutet av 2009. Men då hade jag en gedigen träningsbakgrund att luta mig tillbaka mot, kroppen var tålig och dessutom hade jag turen att träffa Ingmar som gjorde klart för mig att tonvikten av maratonträningen kommer att ligga på lugna pass.

Kvinnor har oftast en lägre andel muskelmassa än män och av den anledningen samt av hormonella skäl kan man vara skörare mot viss typ av träning. Det är inte alltid lätt att lyssna på kroppen och det sunda förnuftet när få träningsprogram vänder sig direkt till kvinnor. Hoppas verkligen det blir ändring på det här snart, för kvinnor förtjänar upplägg som är lyhörda efter deras speciella behov. Jag är egentligen emot generella träningsprogram, de vänder sig till alla och ingen. Önskar att alla hade möjlighet att få personliga upplägg, för framför allt är vi alla unika – oavsett kön.

Ta hand om er och var rädda om kroppen!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar