Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpare

Anna är vegan och undrar hur hon ska äta för att inte träningen ska påverkas negativt. Foto: TT.

FRÅGA:

Hejsan Petra!

Jag har precis bestämt mig för att bli vegan och skulle vilja få lite tips på vad jag bör tänka på. Jag tränar även en del och undrar om det kan påverka träningen negativt.

Hälsningar Anna

SVAR:

Hej Anna!

Det går att leva som vegan samtidigt som du tränar men det kräver att du är extra noggrann med vad du äter. Till skillnad från en vegetarian så äter man som vegan inte heller mejeriprodukter eller ägg och det gör att det blir en större utmaning att få i sig allt som kroppen behöver.

Här kommer några tips att tänka på:

PROTEIN
Det är normalt ingen risk för proteinbrist men det krävs att du är noggrann. Det är viktigt att du inte bara plockar bort köttet utan ersätter det med något annan proteinkälla. Se därför till att varje måltid innehåller proteinrika livsmedel såsom ärtor, bönor, soja, linser, tofu etc.

JÄRN
Det finns risk för järnbrist när man utesluter animaliskt protein speciellt om man tränar hårt och är tjej. Järn finns i vegetabiliska källor som nötter, linser, spenat men upptaget är sämre. Se till att därför komplettera måltiderna med C-vitamin vilket ökar upptaget från vegetabiliskt järn samtidigt som du ser till att laga mat i järngrytor. Håll gärna koll på dina blodvärden ifall du skulle behöva ta tillskott av järn.

VITAMIN B12
Detta vitamin finns endast i animaliska produkter, mejeriprodukter och ägg. Som vegan är det därför lämpligt att ta tillskott av vitamin-B12.

D-VITAMIN
Som vegan har du svårt att få i dig tillräckligt med D-vitamin under vinteråret då det främst finns i fisk, ägg och berikade mejeriprodukter. Därför är det bra att du åtminstone under vinteråret tar tillskott av vitamin D.

FETTSYROR
De livsnödvändiga omega-3 fettsyrorna EPA och DHA finns enbart i fisk. Se till att åtminstone få i dig alfa-linolensyra som kan ombildas till EPA och DHA. Alfa-linolensyra finns exempelvis i rapsolja, linfrön och pumpafrön. Ofta är dock inte kroppens förmåga att ombilda fettsyrorna tillräcklig och det kan då vara bra att ta tillskott av omega-3. Idag finns det produkter med omega-3 fettsyran DHA som kommer från alger.

Lycka till!

Hälsningar Petra

LÄS OCKSÅ:

”Jag är ofta trött och fryser konstant”

”Är vegetarian – äter jag för lite protein?”

”Skillnad mellan energität och näringstät mat”

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv