X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Foto: Krister Larsson/Scanpix

Jag har ju tidigare bloggat om löpning enligt Pose-metoden, som i korta drag går ut på att man utnyttjar gravitationen så effektivt som möjligt.

Nu har jag fått chansen att intervjua löpcoachen Markus Stålbom som håller utbildningar i löpteknik. Enligt honom behöver man bara betrakta ett barn som springer för att få ett hum om hur den optimala löptekniken ser ut. När vi sedan blir äldre har vi en tendens att tappa den naturliga springrörelsen på grund av faktorer som för mjuka skor och felaktig coachning.

Vilket är det vanligaste teknikfelet?

– Vanligast är att man lånar rörelserna från gång och använder samma rörelsemönster när vi springer. Det betyder hälisättning och för mycket fokus på frambenet medan man glömmer bort bakbenet. Men felen varierar förstås oerhört från individ till individ.


Beskriv den optimala löprörelsen?

– Den handlar mycket om att belasta framfoten, men inte att springa enbart på tårna som många kanske tror. Egentligen ska hela foten vara i marken, men tyngden ligger på framfoten. En duktig löpare lutar sig till exempel likt en motorcyklist inåt i kurvor och har kortast möjliga markkontakt. Hälisättning ger längre markkontakt och gör löpningen mer energikrävande. När allt stämmer blir löpningen en okontrollerad rörelse där man endast gör det som krävs för att inte falla framåt.

Kan alla lära sig att springa med rätt teknik?

– Under förutsättning att man inte har några fysiologiska begränsningar – så absolut. Hur snabbt man lär sig beror på vilken kroppskontroll man har. På somliga av mina kunder ser jag förändring bara från en dag till en annan. För andra tar det längre tid och de som lärt in löpning felaktigt kan ha mycket svårt att lära om. Det kan till exempel vara friidrottare som är måna om höga knän, aktiv fotisättning och kraftigt frånskjut.

Finns vetenskapliga belägg på att löpning enligt Pose-metoden gör dig snabbare?

– Det finns få bra studier om detta. Jag kan bara hävda att i teorin blir löpning enligt den här tekniken mer energibesparande och man kan springa snabbare med lägre puls efter en tid.

Vilka slags skor bör man ha om man vill löpträna med rätt teknik?

– Mjuka skor med rejäl dämpning fungerar förstås, men den gör att vi känner underlaget sämre och den korrigerar också för de eventuella misstag vi gör. En av grundtankarna med Pose är ju att man känner och blir medveten om underlaget. Så länge vi saknar känslan för att springa är det svårt att byta sko, men när man förstår var man belastar foten kan det vara läge att byta till en tunnare sko.

Markus betonar också att skaderisken kan vara stor om man börjar testa att ändra sin löpteknik utan överinseende av person med kunskap på området. Är man intresserad av att delta i en mini-clinic och lära sig mer om löpteknik och få personlig coachning kan man kolla in hans hemsida r.

Filmklipp från en clinic i löpning under ledning av Mr Pose himself, Dr Romanov.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv