Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Började du träna för tidigt efter maran? Då ökar risken för överbelastningsskador. Foto: Scanpix.


Ett par löparbekanta till mig som sprang Stockholm Marathon i juni har nu drabbats av diverse skador – som löparknä och benhinneinflammation. Gemensamt för samtliga av dem är att de tog upp löpträningen lite för tidigt efter maran, kroppen var inte helt återhämtad och tog därför skada.

Jag kände mig själv oförskämt pigg veckan efter årets kraftprov och fick flera gånger kämpa mot löpsuget. Men coach Ingmar hade beordrat vila och då var det bara att lyssna, något som antagligen var väldigt klokt.

Här är lite exempel på typiska löparskador:

Löparknä: De flesta som tränar löpning har antingen drabbats själva eller känner någon som har drabbats. Löparknä innebär att senan som löper längs utsidan av knät har blivit överbelastad och det gör ont. Smärtan ökar under pågående löpning och kan i vissa fall bli så outhärdlig att man inte kan ta ett steg till.

Vanligt är att smärtan tilltar vid löpning i nedförsbacke och avtar när man springer på plant och jämnt underlag. Smärtan dyker ofta upp efter en stunds löpning och upphör när man slutar springa. En vanlig orsak till smärtorna är ökad träningsdos. Vanligaste behandlingsmetoden är stretching och alternativ träning, besvären går ofta över på några veckor.

Benhinneinflammation: Har man överbelastat underbenets skelett och muskler med för kraftig ökning av träningsdosen kan man drabbas av benhinneinflammation, vars symtom är smärta på insidan eller framsidan av smalbenet. Vanligen känns benen stela när man reser sig upp och ska gå efter att man suttit stilla en stund – smärtan avtar när man gått ett tag.

Till en början har man ont efter löpningen men fortsätter man träna utan att behandla skadan får man ont också medan man springer. Behandlingen går oftast ut på att vila från löpningen och träna alternativt i form av exempelvis simning eller cykling. Ett bra tips är att se över sitt löpsteg – sätter man i hälen kraftigt kan risken för den här skadan öka. Att investera i ortopediska skoinlägg och bra skor kan också vara en bra idé. Går inte besvären över efter några veckor bör man uppsöka sjukgymnast, naprapat eller läkare.

Hälsporre: Ett annat namn för hälsporre är plantarfasciit. Det innebär en distinkt smärta under hälen – somliga har så ont att de knappt kan gå medan andra har mindre smärtor. Mest ont gör det när man tar de första stegen på morgonen eller efter vila. Trappgång, gång eller löpning uppför kan vara väldigt smärtsamt.

Orsaker till smärtorna kan vara kraftig ökning av träningsdosen och felaktiga skor. Jag har själv lidit av hälsporre – förmodligen en följd av ihärdigt jympande i stort sett varje dag – och blev helt besvärsfri efter att jag investerat i ett par ortopediska skoinlägg och började träna mer varierat.

Här finns en bra text om hur man förebygger löparskador.


Här kan du ställa frågor och få svar om bland annat löpning och skador.


Har du drabbats av skador på grund av din löpning? Vad orsakade skadan och hur fick du bukt med den?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv