Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Proteindrink

Finns det några nackdelar med att få i sig för mycket protein, undrar Jan. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hejsan!

Jag funderar på hur viktigt det är med att äta protein och om man vinner något på att öka mängden protein i kosten? Finns det några nackdelar med att äta för mycket protein?

Hälsningar Jan

SVAR:

Hej Jan

Hela kroppen är uppbyggd av protein som är nödvändig för cellernas uppbyggnad, för bildande av hormoner, enzymer och delar av immunsystemet. När man tränar hårt har man något högre behov av protein (omkring 1,5-2,0g/kg/dag i jämförelse med omkring 1 g/kg/dag.) Även om man tränar mycket klarar man sig bra på att äta en vanlig kost utan proteintillskott om man är noggrann med att äta en varierad och balanserad kost.

Det är bland annat viktigt att man får i sig en proteinkälla till varje måltid och till exempel inte bara äter spaghetti med sås. Att äta överdrivet mycket protein där man tar proteintillskott flera gånger om dagen är inte nödvändigt för att kunna prestera och i många fall kan det rent av vara bortkastade pengar. Ska du sedan bygga muskler är det viktigare att få i sig tillräckligt med kalorier än att äta mycket protein. Timingen av protein har också en större betydelse än mängden protein. Det är till exempel oerhört viktigt att få i sig minst 10 gram protein direkt efter träning för att påskynda återhämtning och minska muskelnedbrytningen.

Om man däremot slarvar med att äta protein i kosten så kan ett tillskott vara fördelaktigt. Att tänka på är att protein är en energikälla som liksom fett och kolhydrater gör att du går upp i vikt om du äter för mycket av det. Har man även problem med njurar eller lever bör man vara försiktig med ett högt proteinintag eftersom det belastar dessa organ mer.

Hälsningar Petra

LÄS OCKSÅ:

”När ska man äta återhämtningsmål?”

”Är vegetarian – äter jag för lite protein?”

”Chokladmjölk bästa återhämtningsdrycken”

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar