Petra Månström
Från och med november kommer Maratonbloggen att få en ny kostexpert. Hon heter Emelie Andersen, är näringsfysiolog och tävlar i ultralöpning sedan sju år tillbaka. Jag passade på att ställa henne ett gäng frågor så att ni får bekanta er lite med henne.
Berätta lite om dig, din utbildning, bakgrund och vad du tränar!
– Jag är en riktigt inbiten smålandstjej som efter lumpen, militär tjänstgöring i Kosovo och magisterexamen i näringsfysiologi vid Stockholms universitet landade i Jönköping där jag nu bor och arbetar. Jag arbetar idag med folkhälsonutrition på Landstinget i Jönköpings län, som pt och kostrådgivare på Friskis & Svettis samt håller föreläsningar med mera för exempelvis idrottsföreningar. Just idrottsnutrition är oerhört intressant då kost och träning alltid har legat mig varmt om hjärtat. Vad gäller träning finns det inget som går upp emot långa löpturer i skogen, har tränat och tävlat i ultralöpning sedan 6-7 år tillbaka. Jag är en riktig naturknarkare som aldrig kan få nog av skogen, gärna i sällskap av min svarta ängel – en svart labrador vid namn Troja. Men jag älskar även att vandra och då följer också sambon gärna med. I övrigt cyklar jag en del mountainbike och åker skidor på vintern. Styrketräning har alltid varit en naturlig del oavsett vad jag tränat.
Vilken är din syn på kost och träning?
– För min egen del är kost och träning en livsstil, båda delarna ska få mig att må bra. Kosten ska ge bra energi för att orka träna hårt samtidigt som det är en härlig del av livet. Jag stöter på så många motionärer och idrottare som äter alldeles för lite och tränar för mycket, vilket många gånger tyvärr leder till utmattningsdepressioner och stressfrakturer. Det är en oerhört svår balansgång många gånger och min ambition är att få fler att slappna av lite i sitt ätande och tränande. För den sakens skull innebär inte det att äta dåligt och sluta träna, snarare tvärtom men utan en massa ramar, regler och kontrollbehov. Lättare sagt än gjort, jag vet.
Har du något särskilt ämne som du vurmar extra mycket för?
– Med tanke på att jag själv är ultralöpare tycker jag självklart det är intressant vad som händer i kroppen när vi utsätter den för långvarig fysisk stress i form av långa lopp eller pass och hur vi med hjälp av mat och dryck kan optimera prestationen. Jag tycker även det är spännande med våra beteenden i dagens stressade ”perfekta” samhälle. Varför vi äter/tränar/lever som vi gör när vi många gånger, i grund och botten, känner att det tar mer energi än vad det ger.
Vad hoppas du kunna förmedla till SvD-läsarna?
– En avslappnad men intresserad inställning till kost.
Dina tre bästa kosttips till folk som tränar?
– Se till att få i dig tillräckligt med energi från bra mat! Lyssna på kroppen och försök lära dig känna skillnad på hunger och sug. Ett sug innebär nästan alltid att du fått i dig för lite energi tidigare under dagen. Njut av maten du äter, det är livskvalitet!
Jag önskar Emelie varmt välkommen som kostexpert på Maratonbloggen och uppmanar alla som vill få sina funderingar kring kost och träning besvarade att mejla henne på spring@svd.se.