Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker i hästdriven vagn i kortege på Kungsgatan efter vigseln i Stockholm på lördagen. Bredvid det kungliga ekipaget joggar fyra Säpo-vakter, tre män och en kvinna, iförda kostym och joggvänliga lågskor. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Ordet ”Säpo-jogg” blev ett begrepp i samband med kronprinsessbröllopet i fjol. Medan kronprinsessan och hennes prins satt bekvämt i kortegevagnen joggade fyra livvakter från Säpo bredvid ekipaget – iklädda mörka kostymer, lågskor och nollställda miner, utan att använda armarna som flera twittrare och bloggare konstaterade. För att hylla dessa kostymklädda hjältar uppmanar nu initiativtagarna till Facebookgruppen ”Säpojoggen” alla som vill att springa kortegesträckan på årsdagen av bröllopet, den 19 juni.

Starten sker klockan 16.40 vid Storkyrkan. Sträckningen är sedan Slottsbacken – Kungsträdgårdsgatan – Hamngatan – Kungsgatan – Strandvägen – Djurgården. Anbefallen klädkod är i likhet med livvakternas oknäppt svart kostym, vit skjorta och svart slips. Kvinnor som ställer upp är undantagna slipstvånget. I skrivande stund uppger över 2 100 personer att de kommer att delta i denna happening och även om inte alla dessa sluter upp lär vi få se ett ansenligt antal kosymklädda joggare på Stockholms gator den 19 juni.

Så här kommenterar Sirpa Franzén, pressekreterare på Säkerhetspolisen, mina frågor om livvakternas klädsel under kronprinsessbröllopet – om skorna var anpassade för löpning och om kostymer och skjortor var av särskild ”funktionstyp” eller traditionellt snitt:

”Skorna var inte specialtillverkade utan livvakterna bar skor enligt eget val. De valde olika och bar både kostymskor som var mjuka och bekväma nog att springa i och svarta joggingskor av snyggare snitt. De hade på sig vanliga kostymer och skjortor, traditionellt alltså.”

Kommer du att delta? Jag är sugen…

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv