Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

upp-i-vikt

En fjärdedel av alla som börjar träna går upp i vikt, visar en ny brittisk undersökning. Foto: Colourbox.

Sångerskan Shirley Clamp berättade nyligen i en tv-intervju att tidigare när hon varit och tränat kände hon att hon varit duktig och ville belöna sig på något sätt.  Så då blev det ofta en sväng till pizzerian. Och hon är inte ensam om att vilja belöna sig själv på det här sättet. Enligt en brittisk undersökning går en fjärdedel av alla som sätter igång att träna upp i vikt. Anledningen ska vara just att de nyfrälsta motionärerna gärna vill unna sig något gott efter varje pass, skriver Daily Mail.

Det kan vara en chokladkaka eller ett glas vin – och vips har man fått i sig alla kalorier man bränt under passet. För man bränner inte alltid så mycket som man tror när man tränar. 40 procent av personerna i undersökningen gjorde av med så lite som 300 kalorier under sitt pass – och ett glas vin innehåller till exempel närmare 200 kalorier. En annan anledning till att träning kan ge viktuppgång är att aptiten ökar. Mer än hälften av de tillfrågade uppgav att träningen gjorde dem hungrigare och att de åt mer än tidigare. Hälften av gymbesökarna svarade att de tränade för att ”kompensera” för festande senare på kvällen. I undersökningen tillfrågades 1 000 gymbesökare av kosttillskottsföretaget Forza Supplements om sina kost- och träningsvanor.

Tja, vad ska man säga. Ingmar sade en gång följande: ”Get strong in the gym – get lean in the kitchen.” Det ligger mycket i det. Träning och bra mat går hand i hand på något vis och allt handlar om balans. Och viktuppgång efter träning behöver ju inte vara negativt, det beror ju helt på om man ökar i muskel- eller fettvikt. Är nyfiken på vilka svar man hade fått om undersökningen gjorts i Sverige. Är också nyfiken på vad viktökningen bestod av – hur stor andel fett respektive muskler?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar