Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Endast tre procent av svenskarna tränar varje dag under sin semester. Foto: Colourbox.

Fick ett pressmeddelande* med rubriken ”Många svenskar fortsätter att träna även på semestern”. Där framgick det att ungefär en tredjedel av de tillfrågade håller fast vid sina träningsvanor i semestertider, två av tio tränar flera gånger i veckan och tre procent tränar varje dag på semestern. Vidare får man veta att Sveriges hurtigaste semesterfirare finns i Stockholm och Västra Götalands län, där 36 procent fortsätter träna, medan skåningarna är latast i landet. Åtta av tio skåningar skippar träningen helt under sommarsemestern.

Min spontana reaktion är att visst är det bra att i alla fall några håller igång sin träning under semestern. Men kanske desto mer oroande är att inte fler tar tillfället i akt och sätter igång att träna när de är lediga. Personligen kan jag inte tänka mig en helt inaktiv semester, men det är ju jag och jag är knappast representativ för genomsnittssvensken när det gäller träningsvanor. Visst gillar jag att lata mig, men inte hela tiden. Och finns det något godare än en riktigt välgrillad köttbit, en matig sallad och ett glas rött vin efter ett tufft men skönt träningspass? Sedan kan man ju fråga sig hur många av de tillfrågade som tränar när det inte är semester? Det framgick inte av pressmeddelandet.

Men ni fortsätter väl träna när ni har semester? Blir det löpning eller något annat?

*Fotnot: Stena Lines Resebarometer har genomförts av undersökningsföretaget ScandInfo på uppdrag av rederiet Stena Line. Undersökningen genomfördes i februari 2011. Urvalet av respondenter representerar den svenska befolkningen mellan 18-70 år. Sammanlagt har 1000 personer svarat på ett 20-tal frågor med hjälp av internetintervjuer. Internetpanelen bygger på ett slumpvis sannolikhetsurval och ingen av deltagarna är självrekryterade.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv