X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

kettlebells655

30 minuter hårdkörning under ett HIIT-pass eller 60 minuter lugnare träning – vad förbränner mest, undrar frågeställaren. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Det verkar kommit en ny form av träningsform (alla fall för mig), nämligen HIIT – en förkortning av High intensity interval training.

Att man då tränar cirka 30 minuter istället för en timme. I det samhälle vi lever nu så är säkert detta bra då tid är något man kanske har ont om. Man borde väl kunna träna HIIT-liknande även på egen hand, som till exempel löpning i olika farter och backträning. Detta borde väl vara lika bra som de nya Les Mills-passen? Detta är något som har dykt upp den senaste tiden på gymmet där jag tränar.

Under det passet sägs man ju bränna lika många kalorier på 30 minuter som under 60. Om man är ute efter förbränning, är då dessa Les Mills-pass något att rekommendera?

/S

SVAR:

Hej!

HIIT är en träningsform som har funnits så länge jag kan minnas, den precis som många andra trendiga träningsformer en del av ”träningshjulet” som kommer och går med jämna mellanrum.

HIIT-passens längd inkluderat uppvärmning och återhämtning varierar från cirk 15 till 30 minuter och genomförs med en för dig passande träningsform. Det kan vara löpning eller med kroppen och vikter som belastning under ett specifikt gruppträningspass som till exempel Les Mills Grit.

HIIT-passen startar du med en uppvärmning på cirka 10 minuter som sedan följs av 3-10 st högintensiva intervaller med en aktiv vila på moderat nivå mellan intervallerna. Intervallernas längd ligger vanligtvis mellan 20-40 sekunder. Det går tyvärr inte att säga att 30 minuter förbränner lika mycket energi som 60 minuter – det beror helt på graden av intensitet under de olika genomförandena.

Jag vill helt klart slå ett slag för den högre intensiteten, jag ser allt för många som går på löpbanden eller kör så kallade ”powerwalks” på morgonen vars syfte är att ”förbränna” så mycket som möjligt. De flesta av dessa tränande skulle förbruka bra mycket mer energi om de tryckte ned gasen en bit och blev lite svettiga i pannan. Skulle jag välja mellan att köra ett fyspass på hög intensitet under 30 minuter eller en promenad på 60 minuter så skulle jag välja fyspasset alla dagar i veckan om det bara var energiförbrukning som var målet.

Jonas

Har du också en fråga till Maratonbloggens expert på styrketräning, Jonas Lissjanis? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv