Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Lennart Venemalm har löptränat sedan 1974 och är medlem i Uppsala Löparklubb. Foto: Privat.

Nästa bloggläsare att medverka i serien ”Veckans bloggläsare” är Lennart Venemalm från Uppsala.

Beskriv din träningsbakgrund lite kort. Varför började du löpträna?

– Jag har löptränat sedan 1974, några år innan joggingvågen kom. Kände direkt att jag mådde bra av träningen och det blev snabbt ett behov och har sedan bara rullat på. Efter ett par år gjorde jag ett försök att träna seriöst, gick med i en friidrottsklubb men fann snart att ett inrutat liv med träningsschema och ständiga tävlingar inte var något för mig. För ett år sedan gick jag med i Uppsala Löparklubb och har fått ny inspiration där.


Vad är det roligaste med löpning?

– Roligt är inte det första ord jag skulle använda för att beskriva löpning. Det är framför allt skönt. Något fysiologiskt händer i kroppen, om det nu är endorfiner eller något annat. Men träning i grupp kan vara kul och jag gillar både gruppträning och ensamlöpning. Att tävla är också kul.

Hur tränar du på ett ungefär?

– En typisk träningsvecka består av 30-40 km löpning på landsväg eller terrängspår ungefär varannan dag. Försöker träna med klubben en dag i veckan. Tycker bäst om måttliga distanspass på 8-12 km i ganska bra tempo. Försöker även träna längre intervaller ibland. Hårda tempolopp på 3-5 km är mycket bra men kan bli rätt plågsamma. Jag tränar nu inför Berlin Marathon och borde nog träna längre distanser men känner att jag har en övre trivselgräns på 50 km i veckan.

Har du några förebilder inom löpning och i så fall vilka?

– Inte nu för tiden.

Vilka är dina mål med löpningen?

– Egentligen har jag inga stora mål och behöver det inte heller. Vägen är målet! Men det är klart – att gå under 40 på milen innan jag fyller 60 vore kul! När jag var ung var det en lätt match.

Ditt bästa motivationstips?

– Alla kan ibland känna motstånd och tröghet mot att ge sig ut och träna, speciellt om vädret är piss. Övertyga dig själv om att du kommer att må så bra efteråt!

Favoritskor?

– Mizunos skor passar mig bra. Annars tror jag en del på barfotalöpning eller Fivefingers. Har prövat det i år men gick för fort fram och fick ont i vader och en hälsena. Avslutar nu varje träningspass med att jogga ner barfota. Barfotalöpning stärker fötterna och ger förhoppningsvis mindre skador.

Lyssnar du på musik när du tränar? Har du i så fall låttips?

– Nej.

Dina bästa råd till den som vill komma igång med löpning?

– Börja lugnt med två gånger i veckan och ett par, tre, fyra kilometer för att vänja kroppen. Men ge träningen en chans och kör regelbundet i ett par månader och känn sedan efter hur det känns. Om du hittar en sport du gillar bättre håll dig till den istället. Man måste gilla det man gör annars håller det inte i längden.

Vad tränar du utöver löpning?

– De flesta löpare drabbas ibland av olika skador, vilket leder till träningsuppehåll eller att man slutar. Därför är jag mycket intresserad av hur man kan förebygga och snabbt behandla träningsskador. Håller därför på och prövar olika typer av cross-training som cykel, vattenlöpning, yoga, styrketräning och barfotalöpning. Yoga har hjälpt mig en hel del och vattenlöpning är kanon när man är skadad. Jag lutar allt mer mot att cross-training ger mindre skador.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar