Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

avokadosallad

Det här är en avokadosallad och möjligtvis en förrätt för folk som tränar mycket. Foto: Colourbox.

Jag måste bara skriva några rader om den här ”hälsotrenden” med att lägga ihop råvaror och kalla det för ”lunch” eller ”middag”. En skivad avokado, lite nötter, gurka och tomat kan ALDRIG bli ett riktigt mål mat för en tränande människa.

Möjligen skulle det kunna passera som en förrätt, inget mer. Tänker på en artikel i Forskning & Framsteg från förra året, om att lagad mat gjorde oss till människor. För att kunna utveckla stora, energikrävande hjärnor var våra förfäder tvungna att lära sig metoder för att få ut fler kalorier ur maten.

En ofta förekommande teori är att våra förfäder ökade sitt kaloriintag genom att äta mer animaliskt protein. Men det finns en liten grupp forskare som menar att vi ska tacka kokkonsten. Det är nämligen så att stekning och kokning frigör kalorier som inte är tillgängliga i rå mat. Tillagningen gör också att maten blir mer lättsmält, vilket bidrar till att kroppen kan behålla mer av matens energiinnehåll.

Vart vill jag då komma med detta? Jo: köp inte trenden med att addera råvaror och förse kroppen med energi snarare än att LAGA mat och förse kroppen med näringsrik mat. Livet är för kort för att försumma den tillfredsställelse och njutning som riktig, lagad mat ger. Visst, man kan säkert överleva på sallader men det kommer inte att ge de träningsresultat du vill ha. Dessutom är risken stor att du drabbas av ett galet sötsug efter en tids salladsspäkning. Någon invänder säkert och menar att bara näringsinnehållet är bra så funkar även kall mat och absolut. Men det blir oftast bättre mat om man gör sig besväret att laga den.

Jag gillar inte att komma med pekpinnar men här kommer ändå en: sluta lägga ihop råvaror, laga istället till riktig mat och avsluta gärna med en bit choklad eller något annat gott. Det kommer bara att vara positivt för dina träningsresultat. Som nykter fil- och müslimissbrukare kan jag intyga att man mår så mycket bättre och presterar så mycket bättre med en varierad och LAGAD kost.

Ha en underbar onsdag!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar