Fråga Nicklas: Tränar och tränar men blir inte starkare

Frågeställaren tränar och tränar, men blir varken starkare eller får större muskler.

Frågeställaren tränar och tränar, men blir varken starkare eller får större muskler. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag har ett problem som jag tänkte höra om du kunde hjälpa mig med.

Jag är 25 år och har styrketränat sedan jag var 16-17 år gammal. I början sporadiskt men de sista sex åren mer seriöst. Olika i perioder, men ibland 4 gånger/vecka ibland 6 plus löpning eller längdskidåkning. Problemet jag har är uteblivna styrke- och massaökningar. Kollar man på min kropp och mina resultat så kan man inte tro att jag tränat så länge som jag har.

De flesta som jag dryftar detta med brukar direkt säga att: ”du kanske tränar, eller äter fel”. Men jag har ändå tränat i drygt 8 år, jag hade Styrka A och B i gymnasiet och jag är ju intresserad så jag läser om träning på nätet. Så jag är inte vilken nybörjare som helst.

Styrkemässigt ligger jag alltså kvar som för flera år sedan. Vi pratar minimala ökningar sedan gymnasietiden. 70-80 kg i bänkpress och runt 100 kg i benböj som lite referenser. På gymmet ser jag 3-4 år yngre killar som kommer som nybörjare och inom månader/halvår så går de om mig med råge styrkemässigt. Detta får mig att ställa mig själv frågor om vad som kan vara fel. Man ska inte jämföra sig – sisst. Men nu jämför jag mig inte med bodybuilders eller OS-medaljörer utan med personer med lika – eller mindre – gymerfarenhet än mig. Jag anser att jag har sunda ideal och förväntningar om vad jag borde klara av efter så lång tid.

Träningsuppläggsmässigt så har jag provat det mesta genom åren: 10 reps x 3 set, 8 x 4, 6 x 5, maxningar, stegar och pyramider. Jag står heller inte och kastar frisbee vid cablecrossen utan kör helst basövningar.

Så vad behöver egentligen musklerna för att växa och bli starkare? I teorin tycker jag att jag kan det men i praktiken så händer inget. Jag hör andra prata om styrkeökningar varje månad och dylikt. Händer inte för mig. – Kan jag kontakta någon för att bli ”utredd”? Fel i kroppen eller vad som helst?

Jag har även ett problem med snett bäcken och går hos kiropraktorer. Medicinen är starkare inre och yttre magmuskler för att stabilisera. Men inte heller magmusklerna får ju någon styrka någon gång så min höft stabiliseras aldrig den heller.

Vänliga hälsningar,

Fredrik Pettersson

SVAR:

Hej Fredrik,

En klurig fråga och, som så ofta, utan ett helt klart svar. Med tanke på ditt mejl så kan jag bara anta och jag hoppas något i det jag skriver kan få dig dit du vill.

Som så många andra så skriver du antalet pass du kör på en vecka, inte något om längden och intensiteten på dessa. Min generella reaktion är att du borde testa att köra färre pass. Jag vet, det låter ju helt galet. Normalt väljer vi att göra tvärtom. När det inte fungerar så lägger vi till ännu mer.

Styrka och massa (hypertrofi) kommer genom överbelastning och, glöm inte, återhämtning. Rekommendationerna vid träning, enl Supertraining av J. Verkoshansky och M. Siff, är 1-5 repetitioner för styrka, med längre vila mellan set, och 8-15 repetitioner för hypertrofi, med något kortare vila.

Jag skulle också med tanke på din målsättning ta bort all form av distansträning. Den form av kondition jag rekommenderar skulle vara till exempel korta intervaller, sprintstarter, starter i backe. Jag har som personlig tränare gjort justeringar till kunder som innebär färre och oftast kortare träningspass där intensiteten och/eller belastningen i enskilda övningar är större än tidigare. Detta har, trots flera kunders skepsis, givit väldigt bra resultat.

Vad gäller dina andra förutsättningar du beskriver kan jag inte svara på det genom att ha läst ett mejl. Det hade varit oprofessionellt. Jag skulle rekommendera dig till en terapeut av något slag, kiropraktor, naprapat, sjukgymnast för att göra en riktig bedömning av styrkor, svagheter och eventuella obalanser.

Du skriver att du varit hos kiropraktorer. Går du till flera olika? Rekommendationen är att gå till endast en manuell terapeut åt gången. Detta då vissa behandlingar kan vara kontraproduktiva då den ena inte vet vad den andre gör.

Sammanfattningsvis:

 • Färre och mer kvalitativa pass
 • Ingen distansträning
 • Intervaller
 • Återhämtning (detta inkluderar även kost, sömn och arbetsbelastning/stress i vardagen)

Slutligen så kan jag tipsa om ett par intressanta webbsidor/träningsmetoder att titta närmare på:
Wendler-metoden (http://www.muscleandstrength.com/workouts/hardcore-look-at-jim-wendlers-5-3-1-powerlifting-system.html)
Westside barbell med till exempel sina ”The percentage training method” och ”The maximum effort method” (http://www.westside-barbell.com/)

Jag hoppas att du får lite fart på muskeltillväxt och styrka under 2012 och, jag vet att det kanske inte det du vill höra efter alla år, tålamod!

Hälsningar,

Nicklas

Har du också en träningsfråga till Nicklas? Mejla in den till spring@svd.se!

Visa kommentarer (8 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Axel Högberg

  Hur mycket protein äter du?

  Försök ligga på ca 2 g protein/kg kroppsvikt.

 • Gustav

  Få i dig tillräckligt med mat, mer energi än vad du gör åt (ca 500 kcal mer än ditt dagsbehov). Träna hårt på gymmet. Sov ordentligt. Gör du det, och har en normalt fungerande kropp. Så kommer du efterhand öka i styrka och muskelvolym…

 • Gäst

  Styrkelyftare tränar som de gör av en anledning: det funkar. Lång vila (3-5 minuter) mellan seten och få reps (med passhjälp så att du vågar köra till fail – inte minst i böj, som många aldrig vågar maxa fullt i). Det går att bli starkare på många sätt men vill du öka i de traditionella lyften så är svaret på vad du skall göra i gymmet ofta inte svårare än så. Sömn och rejält med mat vid sidan om är såklart också måsten, som redan sagts.  

 • Hassjohn

  Jag skulle rekommendera dig att prova en 6-7 veckors cycle av HST-träning (googla bara HST). Jag har med denna metod, lagt på mig rejält med både muskelmassa och ffa styrka. Dessutom slipper man de kraftiga träningsvärken, som iaf jag hade, vid intensiva splitt-program. Jag tror att det skulle kunna ge dig en god ökning på ganska kort tid. Så som du beskriver din träning låter det lite som att det är för mycket av allt som du kör, och då planar tillväxten ut ganska fort. Så testa HST i 6-7 veckor, och fimpa cardio-träningen under tiden.

 • http://www.facebook.com/people/Sara-Lund/1378518641 Sara Lund

  Hm… Vad ater du for mat, mannen? Man ska ata mycket protein om man vill oka volymen pa muskler. Aven jag, som ar kvinna, far storre muskler av att trana med vikter. Ocksa langre aterhamtningsperioder sa att musklerna hinner att vaxa.

 • Hackneyed

  Kolla in Tim Ferriss och ‘The four hour body’ – kom ut pa Svensak i Januari (hard cover) oct had fun nits pa Eng i ett ar ungefar.  I boken (finns en blogg, och killen ar grymt inspirerande i allmanhet) sa foresprakar han precis det som PT gor ovan, altsa superintensiva ovningar, en gang i veckan, tre till fem reps, fem oliga ovningar (stora muskelgrupper) och garna Kettlebells.  Sen sa maste man ju ata darefter ocksa. Enligt hans efterforskningar o tester sa kan i princip vem som helst lagga pa sig 6-10 kg rena muskler genom ett pass i veckan.. under en tre-manadersperiod.  

  Lycka till!

 • Anonym

  Riktigt bra svar Nicklas – trodde aldrig jag skulle se länkar till Wendler i dessa sammanhang! Hans upplägg är mycket bra, bara att mata in sina ingångsvärden och följa schemat. Sen är det väl så att vi som har svårt att gå upp i vikt helt enkelt får äta mer. Med lite kreativitet  i köket alternativt en rejäl mixer går det faktiskt att få i sig rejält med extra kalorier.

 • Jonas

  Framför allt måste han ligga på ett kalori överskott vafan?!

SvD:s träningsskribent Jacob Gudiol är sjukgymnast och arbetar även men utbildning av personliga tränare. Han driver också flera träningsbloggar. TRÄNING

Så kan medielarmen sabotera din träning

”Effekten lika potent som placebo.”

Fick placebo – satte nytt personbästa

TRÄNING

”De trodde att de fick steroider.”

”Racercykeln har blivit min snuttefilt”

BLOGG

SvD:s Erica Treijs cyklar till Paris.

”Höjbara skrivbord inte enda lösningen”

TRÄNING

”Stå inte samma som att röra på sig.”

Petra Månström och Erica Treijs Webb-tv

”Blodsmak är inte viktigast nu”

Tv

Petra om vägen till lyckad maratonträning.

”Träning minskar suget efter godsaker”

TRÄNING

Så påverkas din aptit av träning.

Hälsotrenden ger
ny typ av mat

Nyttigt

Ät rätt för att må bra.

Få håller sig smala enbart genom träning

GUDIOL

”Bromsar inte viktuppgång.”

Träningen som ”blir av” är sällan bäst

TRÄNING

”Utseendemål är ett problem.”

Bantande svenskar fuskar med motionen

HÄLSA

”De vet – men fuskar ändå.”

”Högintensiv träning gör dig friskare”

TRÄNING

Gudiol kommenterar hetsig debatt.

Fyra koppar skyddar mot cancer

Hälsa

Nya rön om dryckens hälsoeffekter.

En tallrik gröt om dagen förlänger livet

HÄLSA

Gröten inte bara het i Hollywood.

Gryn gör dig gladare

6 anledningar att älska kolhydrater.

”Hur bra är det att äta frukt egentligen?”

”Innehåller fruktos och är ofta besprutad.”

HÄLSA

5 goda skäl att äta en curryrätt ikväll

”Motverkar cancer och benskörhet.”

HÄLSA

Här är anti-förkylningsmaten

10 immunförstärkare.

HÄLSA

Här är maten som gör dig glad

10 humörhöjande livsmedel.

HÄLSA

Rot motverkar träningsvärk

7 anledningar att äta ingefära.

HÄLSA

Träningen stressar varannan svensk

”Vi får inte ihop vardagspusslet.”

HÄLSA

Fröna som är mer än bara topping

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

HÄLSA

Så bra är kaffet – egentligen

Ökar livslängden och blodtrycket.

HÄLSA

Här är maten som gör dig friskare

8 antiinflammatoriska livsmedel.

HÄLSA

Är socker eller stevia bättre än aspartam?

Experten om omdiskuterad lightläsk.

Kostexperten

Hälsa

Maratonbloggen