Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

lask_hand

Hur farligt är det egentligen att dricka läsk sötad med sötningsmedel som stevia eller aspartam? Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag dricker en hel del läsk. Hur farligt är aspartam och är det bättre att dricka socker- eller steviasötad läsk?

Mvh Micke

SVAR:

Hej Micke!

Ja, vad är aspartam och hur farligt är det? Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. De finns alltså naturligt i alla proteinrika livsmedel. Fenylalanin är dessutom en av de 8 essentiella aminosyror som vi måste få i oss via kosten för att överleva. Dessa båda aminosyror får vi oss rikligt av varje dag via kosten och så bör det vara.

Aspartam är mellan 180-200 gånger så sött som socker och används således i väldigt små doser i läsk. Det innehåller lika mycket kcal som socker per 100 g men eftersom det är så pass sött och mängden aspartam är så liten så är lightläsk i praktiken fri från kcal.

Aspartam är ett av det mest studerade sötningsmedlen och mest använda som finns på marknaden, skulle jag tippa. Det finns gott om studier som visar att det är ofarligt i de doser som anses vara ett acceptabelt dagligt intag – 40 mg/kg kroppsvikt eller 4 liter lightläsk per dag om du väger 60 kg.

Att en hög konsumtion av sockersötad läsk kan leda till övervikt, fetma och all de sjukdomar som följer i dess spår är väl studerat och inte speciellt förvånande. Att konsumera stora mängder kcal i flytande form är en lätt sak då det både går fort och inte alls mättar på samma sätt som kcal i fast form gör även om det kommer i form av godis, kakor och glass. Till detta kommer även problemet med tandhälsan. Sockersötad läsk har, så vitt jag kan se det, inga fördelar alls.

Stevia, kan det vara lösningen på sötningsfrågan? Det är ju både sött, naturligt och i stort sett fritt från kcal. Till att börja med kan man konstatera att även sockerrör och sockerbeta är naturligt men det gör inte socker till något hälsosamt för det. Stevia, eller rättare sagt steviaglykosider (E960), som är det ämnet som används som sötningsmedel, utvinns ur bladen från busken Stevia Rebaudiana och har använts i hundratals år, precis som socker från sockerbetor/rör alltså. Det har gjorts en hel del studier på steviaglykosiders säkerhet (dock inte lika många som gjorts på aspartam) och det acceptabla dagsintaget är 4mg/kg kroppsvikt eller 3 liter läsk sötad med steviaglykosider per dag om du väger 60kg.

Stevia och aspartam är båda i princip kalorifria, försämrar inte tandhälsan, påverkar inte blodsockret som sockersötad läsk gör, men det håller vår längtan efter den söta smaken vid liv och det bidrar till noll och inga goda effekter för kroppen. Det handlar i vanlig ordning om dos. Dricker man stora mängder läsk varje dag har man ett problem oavsett hur den är sötad. Rådet är enkelt – sluta med det.

REFERENSER:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2802896

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16895873

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15328324

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/254491991

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23766392

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Carolin Helt? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv