Petra Månström
Hur farligt är det egentligen att dricka läsk sötad med sötningsmedel som stevia eller aspartam? Foto: Colourbox.
FRÅGA:
Hej!
Jag dricker en hel del läsk. Hur farligt är aspartam och är det bättre att dricka socker- eller steviasötad läsk?
Mvh Micke
SVAR:
Hej Micke!
Ja, vad är aspartam och hur farligt är det? Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. De finns alltså naturligt i alla proteinrika livsmedel. Fenylalanin är dessutom en av de 8 essentiella aminosyror som vi måste få i oss via kosten för att överleva. Dessa båda aminosyror får vi oss rikligt av varje dag via kosten och så bör det vara.
Aspartam är mellan 180-200 gånger så sött som socker och används således i väldigt små doser i läsk. Det innehåller lika mycket kcal som socker per 100 g men eftersom det är så pass sött och mängden aspartam är så liten så är lightläsk i praktiken fri från kcal.
Aspartam är ett av det mest studerade sötningsmedlen och mest använda som finns på marknaden, skulle jag tippa. Det finns gott om studier som visar att det är ofarligt i de doser som anses vara ett acceptabelt dagligt intag – 40 mg/kg kroppsvikt eller 4 liter lightläsk per dag om du väger 60 kg.
Att en hög konsumtion av sockersötad läsk kan leda till övervikt, fetma och all de sjukdomar som följer i dess spår är väl studerat och inte speciellt förvånande. Att konsumera stora mängder kcal i flytande form är en lätt sak då det både går fort och inte alls mättar på samma sätt som kcal i fast form gör även om det kommer i form av godis, kakor och glass. Till detta kommer även problemet med tandhälsan. Sockersötad läsk har, så vitt jag kan se det, inga fördelar alls.
Stevia, kan det vara lösningen på sötningsfrågan? Det är ju både sött, naturligt och i stort sett fritt från kcal. Till att börja med kan man konstatera att även sockerrör och sockerbeta är naturligt men det gör inte socker till något hälsosamt för det. Stevia, eller rättare sagt steviaglykosider (E960), som är det ämnet som används som sötningsmedel, utvinns ur bladen från busken Stevia Rebaudiana och har använts i hundratals år, precis som socker från sockerbetor/rör alltså. Det har gjorts en hel del studier på steviaglykosiders säkerhet (dock inte lika många som gjorts på aspartam) och det acceptabla dagsintaget är 4mg/kg kroppsvikt eller 3 liter läsk sötad med steviaglykosider per dag om du väger 60kg.
Stevia och aspartam är båda i princip kalorifria, försämrar inte tandhälsan, påverkar inte blodsockret som sockersötad läsk gör, men det håller vår längtan efter den söta smaken vid liv och det bidrar till noll och inga goda effekter för kroppen. Det handlar i vanlig ordning om dos. Dricker man stora mängder läsk varje dag har man ett problem oavsett hur den är sötad. Rådet är enkelt – sluta med det.
REFERENSER:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2802896
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16895873
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15328324
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/254491991
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23766392
Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Carolin Helt? Mejla den till spring@svd.se!