Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

27-åriga Gloria Vinstedt från FK Studenterna placerade sig på en hedrande fjärdeplats med tiden 7:19:45 i sitt allra första ultralopp – stentuffa, 78 kilometer långa Swiss Alpine Marathon som nyligen gick av stapeln. Jag blev nyfiken och ringde upp henne för en liten intervju.

Egentligen springer hon mest maror – med ett pers på 2.56 från Paris Marathon tidigare i år – men när några av Gloria Vinstedts kompisar skulle till schweiziska Davos för att delta i Swiss Alpine Marathon blev hon också sugen på att delta.

Grattis till en mycket fin prestation!

– Tack så mycket, det känns jättekul.

Uppladdningen blev bara två veckor lång eftersom Glorias vår varit skadedrabbad – först benhinneinflammation och sedan ont i foten efter Stockholm Marathon i juni. Mestadels har hon kört alternativ träning som spinning och konditionsmaskiner på gymmet.

– Men innan jag blev skadad var jag ju maratontränad så grundträningen var bra.


Vad var jobbigast under loppet?

– Jag var beredd på det värsta, så det kändes faktiskt inte så jobbigt. Den längsta uppförsbacken kändes som en evighet, först trodde jag att jag skulle kunna springa hela vägen – men sedan insåg jag att jag var tvungen att gå som alla andra.

Hur känns kroppen så här efteråt?


– Det känns oväntat bra, man är mer sliten efter en mara. På ett ultralopp springer man ju långsammare, min snittfart på Swiss Alpine Marathon var runt 5:30 min/km.

Hur mycket behövde du äta och dricka under loppet?

– Det var generöst med energikontroller – var tredje kilometer – så jag åt bara en av de två geler jag hade med mig, utöver det drack jag sportdryck och vatten.

Gloria har löptränat i ungefär tio år, tävlar gör hon sedan 3-4 år tillbaka. Målet är framför allt att hålla sig skadefri och att komma i form till en sen höstmara, vilken har hon inte bestämt än. Ambitionen är att komma under tre timmar.

Mer om Swiss Alpine Marathon kan du läsa här.


Tack för intervjun, Gloria, ett stort grattis till prestationen och lycka till med dina framtida satsningar!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv