X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

styrka1

Min favoritövning! Marklyft är en av basövningarna som har störst effekt på kroppen. Den stimulerar hela kroppen med fokus på rumpa, rygg och baksida lår. Muskelgrupper som är viktiga för löpare. Foto: Petra Månström.

Rune Larsson och jag blev nästan osams nere på Playitas i förra veckan. Men bara nästan. Jag tror ändå att han någonstans förstod vad jag menade när jag kom med invändningar under inledningen av hans lektion i styrka för löpare.

Han menade nämligen att styrketräning med tunga vikter på gym inte är något för löpare. Man ska akta sig för att lägga på sig för mycket muskelmassa och det är bättre att köra på med övningar med endast den egna kroppsvikten som motstånd. Spänsthopp och älghufs i backe var två andra bra styrkeövningar för löpare, enligt honom.

Jag håller absolut med. Vill man bli en bättre löpare (och för många innebär det att bli snabbare) så gäller det att inte vara för tung. Men jag tycker att man glömmer bort en viktig aspekt här, nämligen den om att vi alla har olika mål med vår träning. Att löpträna på elitnivå handlar inte om friskvård och elitträning är inget som någon klarar av att hålla på med livet ut. Men faktum är ju att de flesta av oss tränar för välbefinnandets skull och då är det onödigt att dra på sig en massa skador. Det är här styrketräning kommer in i bilden.

styrka2

Chins är en av de absolut bästa övningarna för ökad styrka i överkroppen. Foto: Privat.

Oftast när det handlar om styrketräning i tidningarna så får vi se bilder på smala tjejer som gör övningar med bollar, gummiband och rep. Inget fel i det, men det är knappast någon riktig styrketräning det handlar om. Jacob Gudiol har skrivit en väldigt läsvärd artikel på temat tung styrketräning för löpare. Där kan man läsa om vinsterna av ökad maxstyrka och explosivitet hos konditionsidrottare. Med maxstyrka avses riktigt tunga vikter och mycket få repetitioner, 1-5 stycken. Vilan mellan seten är lång och fokus ligger alltså på ökad maxstyrka, inte muskeltillväxt. Man kommer alltså inte att bli större, vilket är något som många löpare oroar sig för.

Så mitt tips är att för en stund våga överge plankorna och utfallsstegen och ge dig in på gymmet för lite tung styrketräning. Det är absolut inget fel med att träna med kroppsvikten som enda motstånd, men jag tror att du kommer att se stor skillnad i ork och prestation när du testar den tunga styrketräningen. Jag har ägnat mig åt detta i drygt två månader nu och märker stor skillnad. Jag kanske inte har blivit snabbare, men jag orkar hålla en bra kroppsposition medan jag springer och har äntligen blivit av med den där molande värken i ländryggen som jag led av när jag knappt styrketränade alls. På jobbet märker jag också en god effekt: jag orkar sitta och arbeta längre utan att få värk i kroppen och så har jag blivit gladare och mer positiv av att känna mig stark.

För övrigt så var Runes löpstyrkepass riktigt bra och inspirerande. Men mitt tips till löpare som inte är rädda för att testa något nytt: in på gymmet med er och lyft TUNGT! Du kommer att gilla effekten, tro mig. Är du osäker på tekniken, anlita en personlig tränare!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv