Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

ryggont

Oscars ryggsmärta sitter nu också i höft och bäcken. Idrottsläkare Dan Leijonwall ger råd. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej,

jag har problem med något som från början var en huggande smärta i ländryggen på ena sidan men som numera även sitter i höft/bäcken. Smärtan är så pass att jag tappar all kraft när det hugger till.

Jag har varit sjukskriven i drygt två månader på grund av detta (arbetar som brandman) och går hos sjukgymnast och läkare. Enligt dem är jag stel i bäckenet och baksida lår och jag ska stretcha och träna bålstabilitet. Det har jag gjort flitigt och regelbundet under den här perioden men det blir verkligen inte bättre. Jag har även fått kortisonsprutor i bäckenleden utan resultat.

Det jag är rädd för är att de ”låst sig” vid den här diagnosen utan någon mer ingående undersökning. Jag nämnde att jag ibland får ont i samband med att jag sprungit långt (men även när jag går eller reser mig ur sängen eller vrider mig i soffan) och det är som att de låst sig vid att det är på grund av löpningen, punkt. De lyssnar inte till mina egna analyser, som att jag är svag i baksida lår och stark i framsidan, öm i musklerna runt rumpan och höften, pronerar en del med ena foten med mera.

Har du något tips hur man lägger fram det här för dem? Läkaren är extremt dålig på att ta kritik och sjukgymnasten ändrar diagnos/inställning så fort jag säger något, alltså kan jag lika gärna undersöka mig själv. Eller har du tips på vart man kan vända sig för att träffa nån som har koll på idrottsskador? Jag bor i Kiruna men åker hur långt som helst för rätt hjälp.

Oscar

SVAR:

Hej Oscar!

Det är mycket oroande och beklagligt att höra att din doktor inte kan ta kritik och att du känner dig utelämnad till dig själv i kontakten med sjukgymnasten. I sådant läge kan det vara hjälpsamt att byta behandlare. Det är en vårdgivares främsta plikt att skapa goda förutsättningar för kommunikation, då det är en förutsättning för framgångsrik handläggning.

Dina besvär är svåra att värdera utan en funktionell undersökning och tillgång till fler uppgifter, varför min bedömning blir lite av en gissning: Dina besvär talar för en överbelastningssituation, där bål-bäckenstabiliteten, inte minst i och med ditt yrke, ställs på sin spets. Långvarig smärta gör saken sämre, då muskulaturen bland annat reagerar med att försvagas. Smärtan är också sannolikt orsak till de ”give-awayfenomen” du upplever i smärttopparna. Kortison har en tveksam plats i behandlingsarsenalen av de besvär du beskriver, om man inte kan härleda smärtan från en bäckenledsiflammation. Min egen erfarenhet av patienter som utfört bålstabilitetsträning (till exempel på ”core-pass”) är att de till och med kan ha lägre grad av bålstablitet än de som inte ”kört bålstab-träning”. Förklaringen är förmodligen att man i träningen felrekryterat ytlig, grov muskulatur och inte kommit åt de stabiliserande bäckenbottenmusklerna och (transversus-) bukmusklerna. I ditt fall ställs i och med din yrkessituation än högre krav på bålstabiliteten, något som gör att man som behandlare verkligen måste försäkra sig om att bålstabliteten ligger på den acceptabla nivån i relation till de krav som ställs.

Ett viktigt steg är kartläggning av besvären, i form av funktionell ryggundersökning hos någon med specialkunskap och erfarenhet av ryggrehab. Dessutom bör man, om man inte redan gjort det, utföra en magnetröntgen av ländrygg och bäckenleder. För detta bör du remitteras av din läkare.

Bästa hälsningar,

Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till Maratonbloggens idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar