Petra Månström
Kvarg är en populär proteinkälla, men välj helst den naturella och blanda med frukt eller bär. Foto: Colourbox.
FRÅGA:
Hej Petra!
Jag undrar varför det har blivit så inne med kvarg? Känns som att alla i min omgivning äter det. Vad är det för något och är det så nyttigt som alla säger?
//Maria
SVAR:
Hej Maria!
Kvarg (t ex Kesella) är en färskost som skapas med hjälp av så kallad surmjölk. Surmjölk är en pastöriserad och homogeniserad komjölk där mjölksyrebakterier har tillsätts. Det gör att hållbarheten förlängs och mjölken blir tjockare. Surmjölken får sedan rinna genom en sil som gör att den kvarvarande massan blir just kvarg. Den kommer då mestadels bestå av kasein (vilket man kan säga är det långsammare proteinet, vassle är det som har det snabba upptaget). Fetthalten anpassas sedan genom att grädde tillsätts. Till skillnad från keso så är det gjort på vanlig skummjölk som har fått koagulera tillsammans med löpe. Av den anledningen smakar inte keso lika syrligt som kvarg.
Både keso och kvarg är rika på protein och har på senare tid blivit mycket populära i träningskretsar. Det är till exempel jättebra att få i sig kvarg direkt efter träning tillsammans med en frukt då man behöver både protein och kolhydrater för återhämtningen. Det är också enkelt att ha med sig som ett mellanmål.
Idag finns också olika smaktillsatser till kvargen och dessa kan man diskutera hur bra de är då de ofta innehåller mer onödiga tillsatser och ibland sötningsmedel. Så håll dig helst till de kvargsorter som är naturella.
Hälsningar Petra
Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!