Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

pasta655

Kolhydrater, som finns i till exempel pasta, påstås av somliga vara den viktigaste energikällan för hjärnan. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej,

har sökt information om kolhydraters effekt på hjärnan. Vissa hävdar att det är den viktigaste energikällan för hjärnan medan andra säger att kolhydrater skadar hjärnan.

Hur ser du på detta?

Med vänliga hälsningar,

Daniel

SVAR:

Hej Daniel!

Kolhydrater är hjärnans absolut viktigaste bränsle. Hjärnan klarar nämligen enbart att använda sockerarten glukos som energi. Fettsyror kan inte ta sig igenom blodhjärnbarriären då enbart vattenlösliga ämnen har den möjligheten. Det gör att fett som energikälla är omöjligt för hjärnan att använda. Det är därför som man lätt tappar humöret och får svårt att koncentrera sig om man inte äter på länge.

När man undviker att äta kolhydrater eller befinner sig i svält från kosten måste hjärnan få energi på ett annat sätt. Fettsyror ombildas genom en process som kallas för ketogenes till vattenlösliga ketonkroppar som hjärnan sedan kan använda som bränsle. Det är då man hamnar i ketos. Många som är för lågkolhydratkost menar att ketos har flera hälsosammma effekter och bland annat kan minska hunger. Däremot finns det för lite långtidsstudier på människor för att kunna säga hur bra det är.

En risk med att befinna sig i ketos är att ketonkroppar inte är lika effektiva för hjärnan som glukos, vilket kan leda till att man får svårare att koncentrera sig, huvudvärk, illamående samt att minnet kan försämras. En annan bieffekt av att befinna sig i ketos är att andedräkten börjar lukta illa då aceton bildas som en biprodukt när kroppen använder ketonkroppar som bränsle, vilket man sedan andas ut.

Så för att svara på din fråga, kolhydrater är inte farligt för hjärnan utan snarare hjärnans främsta bränsle. Glukos kommer alltid användas av hjärnan som främsta bränsle när det finns tillgång till kolhydrater.

Här har ni en studie som visar att en diet baserad på lite kolhydrater som bidrar till ketos kan försämra den kognitiva förmågan:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666308005515

Hälsningar,

Petra Kindlund

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar