Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Vätskebälte

Ska man dricka under ett långpass – och i så fall när? Debatten har gått varm sedan Petra Kindlund i förra veckan besvarade en läsarfråga i ämnet. Foto: Nathan Sports.

I förra veckan besvarade vår kostexpert Petra Kindlund en läsarfråga om det här med vätska under långpasset. Detta ledde till en diskussion i sociala medier, bland annat har träningsbloggaren Jacob Gudiol i sitt twitterflöde kallat Petras svar för ”en horribel text” med mera. Jag har själv följt Jacobs blogg i många år och gillar hans engagemang för ämnet träning och imponeras över hur han alltid håller sig uppdaterad om den senaste forskningen. Men jag tycker det är trist när det ibland blir en onödigt aggressiv ton kring ett ämne vi alla älskar och engageras av.

Ska den senaste forskningen rakt av tillämpas på såväl elitatleter som vanliga motionärer, eller ska vi utgå från kunskap som är väl förankrad och utvärderad sedan många år – på en bredare front? Hur skiljer sig vätskebehovet för en elitlöpare och en motionär som kanske springer maran på närmare fem timmar? Vad säger forskningen där? Det är en mycket bra fråga och något vi absolut bör diskutera.

Petra Kindlund reagerade på Jacob Gudiols tweets och blogginlägg i debatten, här är hennes reflektioner:

Hej Jacob,

jag tycker det är tråkigt att du inte kan gå in i debatten utan att göra personangrepp och anklagelser.  En större ödmjukhet hade du själv vunnit på. Jag har själv följt din blogg under en lång tid och har stor respekt för det du skriver, dock kan jag inte hålla med dig om detta kring vätska. Först vill jag uppmärksamma att det här med vätskeintaget är ett omdiskuterat ämne där rekommendationerna skiljer sig stort mellan olika organisationer. Jag har därför valt att ta mina rekommendationer från det som står i de flesta läroböckerna om idrottsnutrition.

Att ta upp några enstaka studier och dra så pass stora slutsatser som du har gjort är enligt min uppfattning inte helt okej. Studierna är helt klart intressanta men det du måste ha klart för dig är att de endast är gjorda på elitidrottare eller ultralöpare. De kan därför inte vara en referens för hela den svenska befolkningen och för Andreas i detta fall. Det är mycket möjligt att motionärer påverkas annorlunda av ett för litet vätskeintag jämfört med elitidrottare. Hur väl törsten är en tillräcklig markör under hårda träningspass är under diskussion och jag skulle tro att det är väldigt individuellt.  Under ett maraton är det dessutom omöjligt att dricka när man är törstig då man får passa på att ta vätska när det finns tillgängligt.

Jag står i alla fall fast vid att det är bra att dricka tidigt under ett långpass/maraton och inte först på slutet av distansen när man endast känner sig törstig – enligt mina erfarenheter och uppfattning är det alldeles för sent och det är lätt att glömma bort att dricka.  Det är dessutom troligt att tröttheten under ett hårt pass/långpass försämrar törstsignalerna. Jag vill även poängtera att det inte är bra att dricka för mycket vatten och det påstående är vi nog båda överens om.

Jag vill annars tacka för en välskriven blogg med mycket intressant information. Håll dig i fortsättningen till mer fakta än personangrepp och anklagelser, det du kommer du vinna på i längden.

Petra Kindlund

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv