Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

adidas

6 av 10 svenskar tycker att musik förbättrar deras prestation i löparspåret, visar en ny undersökning. Foto: Adidas.

Vill du springa snabbt på Lidingöloppet till helgen? Då kan musik i lurarna vara ett hett tips. En ny undersökning* visar att 59 % anser att musik förbättrar deras prestation. 58 % tycker att musiken också haft en direkt positiv inverkan på själva loppet.

Men resultaten från undersökningen visar dock att bara 41 % anpassar musiken till träningsformen, trots musikens betydelse. Kanske kan vara en god idé att fundera lite över musikvalet inför nästa pass eller lopp alltså.

61 % av de tillfrågade tycker det är viktigt med rätt musik när de löptränar och den mest populära musikgenren i löparspåret är pop, följt av rock, hårdrock och house. Att musiken skapar glädje i spåret är tydligt – 70 % av de tillfrågade lyssnar på musik för att det gör träningen roligare.

Sammanfattning av undersökningen:

– 70 % av de svenskar som löptränar minst en gång per månad lyssnar på musik samtidigt som de löptränar.
– 70 % lyssnar på musik under löpträning för att de tycker det gör träningen roligare
– 41 % av de svenskar som löptränar och ibland eller oftare lyssnar på musik samtidigt anpassar musiken till olika träningsformer
– 61 % tycker det är viktigt med rätt musik när de löptränar
– 70 % lyssnar på musik under löpträning för att de tycker det gör träningen roligare
– 61 % tycker det är viktigt med rätt musik när de löptränar
– 59 % tycker att de presterar bättre när de löptränar med musik
– 56 % tycker musiken är viktig för deras motivation vid löpträning
– 39 % tycker musiken är en inspiration för att vilja komma ut och löpträna
– 59 % påverkas mycket av musiken när de löptränar
– 58 % av de som har lyssnat på musik medan de sprungit ett motionslopp tycker att musiken har positiv påverkan på motivationen under loppet

* Undersökningen har genomförts av analysinstitutet YouGov på uppdrag av Spotify och Adidas. Under perioden 14-21 augusti 2013 har sammanlagt 1175 intervjuer genomförts med män och kvinnor,  15-74 år som löptränar minst en gång i månaden och ibland eller oftare lyssnar på musik samtidigt

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv