X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström


Tommy Sarenbrant har under hösten coachat bloggerskorna Tyra och Kenza i ”Kenza & Tyra show”. Foto: Bror Rosenback.

Veckans bloggläsare är den för tittarna av ”Kenza & Tyra Show” välbekante demontränaren Tommy Sarenbrant.

Berätta lite kort om din bakgrund som löpare.

– Jag har sprungit sen jag var liten. Det började egentligen med att jag var så himla rädd när jag var liten så jag sprang som en dåre hem från kompisar när det var sent. Började med friidrott som tolvåring och sen blev det löpning i alla dess former eftersom jag satsade på tiokamp. Allt från sprint till 1 500 meter. Med och utan häckar. Var dock väldigt sparsam med längre lopp och var helt förstörd efter en mil när jag var som bäst tränad för explosivitet. Men varje höst så körde vi friidrottare träning baserad på löpning i skog och det var mycket värdefullt. Jag var aktiv i landslaget hela 90-talet i tiokamp och längdhopp. Har sedan år 2000 varit coach för mångkamparna i svenska landslaget. Nu tränar jag med en liten Facebookgrupp – ”Team Ålsten Triathlon”. Vi är allt från 3-10 deltagare på passen. Vi varierar korta intervaller med längre lopp och det är mycket friidrottsbetonat förstås.

Berätta om ditt löparår 2010! Och vilka är dina mål för 2011?

– Mitt löparår 2010 var begränsat till en maraton. Tyvärr var jag rätt trött när jag började loppet och såg stjärnor. Låg helt utslagen ett par minuter innan på rygg och funderade på att skita i det. Sen tog jag mig samman och slog till med personligt rekord. 4.45. Tilläggas kan att jag innan det simmat 3.8 km och cyklat 18 mil. Jag delade upp loppet i 84 stycken 500-ingar. Hellre lite fart och växlat med snabb gång funkade det.

Hur tränar du så här under vintern?

– Jag kör 100 pushups-programmet och situps för att slippa gå till ett svettigt gym. Jag springer i skog och längs Mälarens stränder. Älskar friheten och det otvungna i att vara i naturen.

Hur motiverar du dig att löpträna utomhus i kyla och mörker (om du nu gör det)?

– Jag läser en hel del inspirerande litteratur – ofta biografier av kända idrottare som lyckats. Blir det riktigt tungt så tänker jag tillbaka på Ö-till-Ö eller Järnmannen 2010 som båda höll på att ta knäcken på mig. Så slutkörd ska jag aldrig bli igen. Så på’t bara!!

Tränar du någon alternativ träningsform och i så fall vilken?

– Träning med kroppen som tyngd och redskap har jag alltid gillat. Tycker om parövningar som man kan göra med sin partner framför tv. Cyklar på en motionscykel på kontoret. Har också en medicinboll och ett hantelset på kontoret. Hinner inte alltid med träningen och det är då skönt att ha den nära till hands. Och sitter jag ändå bara i ett telefonmöte så kan jag lika gärna trampa. Eller hur? Waste of time annars.

Till sist: Varför tycker du om löpning?

– Löpning är perfekt. Man behöver inte hålla på för länge för att passet ska vara effektivt. Cyklar jag så måste jag hålla på i 3-4 timmar. Löper jag kan jag vara helt körd på 30 minuter.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv