Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Puls

Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Sedan i höstas har jag en pulsmätare när jag springer och det är rätt kul att kunna se hur pulsen förändras när man tränar på olika sätt. Men den senaste dryga veckan har den betett sig konstigt. Första gången var förra helgen då jag sprang 16 km och det var första gången på ett par veckor som jag sprang över milen. Jag kände mig VÄLDIGT trött på slutet och när jag tittade på passet i efterhand såg jag att pulsen efter cirka 10 km dragit iväg över 200, bortåt 220. Samma sak veckan efter, men då höll jag lite koll och stannade vid 14 km. Då tänkte jag att det kanske är värmen så i tisdags hade jag vatten med mig och drack under tiden. Då sprang jag bara ca 7 km och kände mig hyfsat stark och drog på lite extra den sista dryga kilometern. Och det gjorde pulsen också, på samma sätt som tidigare. Vad ska jag dra för slutsatser av det här? Jag är 37 år och springer 2-3 ggr i veckan, 16 km är mitt längsta och jag springer milen på strax över 50 minuter.

Tacksam för svar!

Hälsningar M

SVAR:

Hej Mimmi!

Du har en teoretisk maxpuls på 230 minus din ålder, d v s 193. Din faktiska maxpuls är en annan sak, och kan avvika avsevärt individuellt från den teoretiska nivån. Du skriver inte något om hur din pulsnivå ligger normalt vid samma ansträngning, varför det är svårt att mer exakt uttala sig om den uppmätta nivån.

Den pulsnivå du uppmätt ligger inom intervallet för vad som är rimligt, förutsatt att du mår bra för övrigt och att pulsrytmen är regelbunden. Oregelbunden puls (mer än enstaka extraslag/min), i synnerhet vid samtidig allmänpåverkan, bör alltid bli föremål för en läkarkonsultation. Enstaka gång med seghet/trötthet under löpning kan man acceptera, men om det är en ihållande trend bör man få hjälp att utesluta sjukliga tillstånd. Hos din idrottsläkare (alt husläkare) kan man i sådant fall mäta ditt blodtryck, kontrollera hjärta och vid behov komplettera med provtagning.

Hälsningar,

Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar