Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Kakao- och kanelmandlar är ett perfekt mellanmål – nyttigt och gott. Foto: Karin Näsholm/Magkansla.nu.

Fick följande mejl från signaturen ”Jonna”:

Hej!

Jag tar oftast med mig frukt till fikarasterna på jobbet men vill ha något nyttigt liggande för de dagar när jag råkar glömma frukten eller helt enkelt är för hungrig för att en frukt ska räcka. Det finns både kyl, frys och skafferi i fikarummet men det kan som sagt gå flera veckor mellan gångerna så jag behöver något som håller väldigt länge.

Tack för en super-blogg!

//Jonna

Här kommer svar – från Karin Näsholm, diplomerad kostrådgivare och inbiten löpare:

Mellanmål – enkelt eller komplicerat? Hur gör man om man inte är hemma eller inte har tillgång till en bra affär eller ett kylskåp under hela dagen? Hur gör man om man är på språng men ändå behöver mellanmål (vilket för övrigt de flesta behöver)? Det enklaste är förstås om man är lite förutseende och planerar i förväg och det behöver inte ta lång tid alls.

Jag tycker att de flesta borde ha ett (eller flera) kokta ägg i väskan/handväskan. De är smart förpackade, håller en dag i väskan och tar max 30 sekunder att äta. Ett ägg kan vara en räddaren i nöden när suget kommer.

Andra bra saker att ha i väskan kan vara lite nötter och/eller frön. Köp dem naturella och rosta och smaksätt dem sedan på egen hand om du vill det eller ät dem som de är. Vill du rosta nötterna/fröna så gör det i en torr stekpanna på ganska så hög värme. När de är nästan klara kan du smaksätta med något av följande alternativ:

– Lite havssalt
– Tamarisoja som du droppar över
– Chili och havssalt
– Kardemumma och kanel
– Kanel och kakao

Till nötterna/fröna kan man gärna lägga till en frukt (valfri sort). Kommer man sen också förbi en affär eller kiosk där man kan köpa ett paket keso till så har man ett riktigt lyxigt mellanmål.

Är man ännu mer förberedd så kan man ha lite egna müslibars i väskan. Fördelen med att göra egna müslibars (förutom att det blir billigare) är ju att man dels undviker allt det tokiga som förekommer i många av de bars man köper och dels att man kan stoppa i det som man själv behöver och tycker om. Behöver du mycket protein så ser du till att blanda i ägg och/eller proteinpulver. Behöver du mer kolhydrater och/eller fett så slänger du i det. Man kan ofta prova sig fram lite. Att göra egna bars är enkelt. Här är ett recept att utgå ifrån och sedan kan man lägga till och ta bort lite som man känner för:

1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
1 dl havregryn
1 dl mandlar, finhackade
2 dl russin
2 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser i matberedare till en kladdig massa. Forma massan till en fyrkant, ca 20×20 centimeter, på en plåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 15 minuter. Dela kakan i bitar när den svalnat något. Förvara dem gärna i frysen, så håller de längre, och ta fram efter behov.

Vill man anpassa receptet till sin egen smak och egna behov så kan man lägga till kryddor som kanel, vaniljpulver, kardemumma, kakao eller kokos. Man kan också byta ut några av fröna och nötterna mot tex sesamfrön, hasselnötter, cashewnötter. Man kan lägga till superfoods som gojibär, acaipulver, nässelpulver. Byta ut russinen mot andra sorters torkad frukt som fikon, dadlar, aprikoser. Byta ut lite av mängden nötter mot osötat proteinpulver. Lägga till lite bär, rivet äpple eller river citron-/apelsinskal. Prova er fram. Var inte rädda för att experimentera i köket.

/Karin Näsholm, diplomerad kostrådgivare på företaget MagKänsla (www.magkansla.nu)

Har ni fler tips på bra mellanmål som håller länge? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar