Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

julgodis

Det finns gott om godsaker på glöggfesten, men vad bör man helst välja om man vill äta lite sundare? Emelie Andersen ger råd. Foto: Colourbox.

Första advent är snart här och med den glöggfestsäsongen. Men om man nu har något slags hälsotänk, vilka saker ska man rikta in sig på när godisskålen kommer fram? Maratonbloggens kostexpert Emelie Andersen kommer här med en rad bra tips.

Har du någon strategi över jul i år? Är du den som helt ohämmat äter pepparkakor så fort det bjuds och tar alla tillfällen i akt att snaska skumtomtar och smutta glögg? Eller är du lika nitisk som vanligt och kanske, eventuellt, unnar dig en liten lussebulle på lucia och ett par chokladpraliner på julafton? Jag hoppas att du befinner dig någonstans mittemellan och kan njuta med gott samvete emellanåt utan att det blir alltför mycket under merparten av decembers dagar.

Bland julgodiset finner vi förutom skumtomtarna, chokladen, pepparkakorna och mandelmassan även nötter i olika former. Valnötter och mandlar, som egentligen är stenfrukter, hör nog till de vanligaste, samt torkade fikon och dadlar. Men är det egentligen bättre att byta ut godiset/kakorna mot en näve dadlar och valnötter?

Rent generellt skulle jag vilja svara JA på den frågan, framför allt när det gäller nötter. Visst, nötter innehåller en hel del energi men bra energi i form av finfina fettsyror samt mycket näring såsom protein, kostfiber, vitaminer och mineraler. Framför allt proteinet och fibrerna gör att vi håller oss mätta längre jämfört med till exempel skumtomtar. Vad gäller torkade fikon och dadlar innehåller de mycket socker, jag anser fortfarande att de är bättre alternativ än vanligt godis/kakor då de precis som nötterna innehåller mycket fibrer samt en del vitaminer och mineraler.

I nedanstående tabell presenterar jag några av de näringsämnen som jag tycker är extra intressanta, jag har dessutom fetmarkerat de som särskilt urskiljer sig. Längst till höger ser du näringsinnehåll i skumtomtar.

Näringsvärde/

100 gram

Torkade fikon

Dadlar

Valnöt

Sötmandel

Skumtomtar

Energi (kcal)

330

299

699

609

335

Protein

3,6

2

14,3

20

2

Fibrer (g)

18,5

6,0

5,2

7,2

0

Alfa-linolensyra (g)

(omega-3 fettsyra)

0

0

6,8

0,4

0

Vit E (mg)

0,3

0,3

2,6

24

0

Folat (µg)

8

13

66

59

1

Järn (mg)

2,2

1,3

2,1

5,2

1,6

Kalcium (mg)

144

32

94

265

18

Se torkade fikon och dadlar som bra alternativ till godiset men ät med måtta. Vad gäller nötterna rekommenderar jag i vanliga fall ett dagligt intag om ungefär en handflata, det gör jag även under juletid. Nu är det dessutom ännu mysigare då vi faktiskt kan knäcka våra egna nötter, enligt mig ger det ett mervärde då det tar längre tid att äta. Vi hinner uppfatta smakerna mer och njuter således av samma mängd under en längre tid samtidigt som nötknäckandet kan vara en del av ett socialt sammanhang.

Har du en fråga till Maratonbloggens kostexpert Emelie Andersen? Mejla den i så fall till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar