Petra Månström
Kokossocker tillverkas av kokosblommans söta och näringsrika nektar. Foto: Holistic.
Nu har det gått ett tag sedan vi senast öppnade en lucka i min hälsokalender. Men nu slår vi till med mitt favoritalternativ till vanligt strösocker: kokossocker! Det är tillverkat av kokosblommans söta, näringsrika nektar och har ett lågt GI (glykemiskt index), endast 35. Jag använder det istället för vanligt socker i matlagning och bakning. Eller om jag vill söta en smoothie eller en kopp te. Och ja, jag ska erkänna att jag ibland har ätit direkt ur burken också :-)
Näringsdeklaration per 100 g
Kalorier 1 633 kJ/384 kcal
Protein 0%
Kolhydrater 94,6%
varav sackaros 86,7 g
varav glukos 2,2 g
varav fruktos 2 g
Fett 0,2%
Här kommer ett riktigt smarrigt recept som ligger i tiden, Ris à la Malta med blåbär och kokossocker. Smaklig spis!