Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

blyckertz

I mars 2014 sprang Annika maran i Rom. Här korsar hon mållinjen, överlycklig och stolt över sig själv. Foto: Privat.

Nu är det dags för en ny Veckans löpare. Den här gången är det Annika Blyckertz, 35, som bor i Gävle med sin man André och deras snart 15-årige son Alexander. Hon är frisörmästare och driver ekologiska Salong Gioia i Gävle.

Hur länge har du sprungit?

– Jag sprang Vårruset ett par gånger i tidiga tonåren, och tog sedan uppehåll i nästan 20 år innan jag började träna sommaren 2012, men fastnade inte ordentligt för löpningen förrän för drygt ett år sedan.

Vad fick dig att börja springa?

– Eftersom jag alltid har varit smal har jag tänkt att jag inte ”behöver” träna, men för några år sedan började jag tröttna på att känna mig svag och orkeslös. När jag dessutom märkte att kilona började smyga sig på så smått bestämde jag mig för att ta tag i saken och börja träna. Att börja springa kändes som ett naturligt val, trots att jag verkligen inte har någon talang och aldrig har varit bra på det. Men det var precis som om kroppen själv ville springa, jag till och med drömde om det! Löpning är dessutom så enkelt att komma igång med. Man behöver inget medlemsskap, ingen utrustning mer än ett par skor och en bra sport-bh, och man kan träna när och var som helst. I början sprang jag dock bara i skogen, där det inte fanns risk för att någon skulle se mig.

Vad får du ut av din träning?

– Träningen, och framför allt löpningen, har blivit en otroligt viktig del av mitt liv. Löpningen rensar huvudet på stress och negativa tankar, och ger mig så mycket energi. Jag är utomhus mer än någonsin, har lärt mig att uppskatta såväl naturen som olika väderlekar på ett helt nytt sätt, och känslan av att kroppen blir starkare och orkar allt mer är obeskrivlig. Jag var alltid den som var i särklass sämst på precis alla idrottsaktiviteter i skolan och jag trodde att jag helt enkelt aldrig skulle kunna bli bättre heller. Så fel jag hade! Jag har fått bättre självförtroende och en helt ny kontakt med och respekt för min kropp, som så tacksamt svarar på träning och idag klarar massor med saker jag aldrig trodde jag skulle kunna. Träningen gör mig starkare både inuti och utanpå, den får mig att känna mig stolt, glad, tacksam och fylld av kärlek till livet!

Har du haft några svackor och hur har du hanterat dem?

– Det är ju helt ärligt inte alltid roligt att träna. Ibland gör det ont, ibland är det snöglopp och snålblåst, ibland har man helt enkelt inte lust. Ibland är den svåraste sträckan den fram till ytterdörren. Det händer att det tar flera timmar från det att jag fått på mig löparkläderna tills jag faktiskt kommer ut genom dörren. Jag har lärt mig att det bästa i såna situationer är att inte låta latmasken vinna och ge sig iväg ändå. Jag brukar tänka att även om det så bara blir 20 minuter så är det bättre än ingenting, och oftast när jag väl kommit igång så går den där känslan över. Hittills har jag aldrig ångrat ett träningspass!

Tränar du något annat än löpning?

– Jag tränar styrketräning på gym 2-3 gånger i veckan, både för att jag vill bli stark i hela kroppen och för att förebygga skador. När jag började springa fick jag en hel del småskador, den allvarligaste var en muskelbristning i vaden som krävde sex veckors löpvila och rehab innan jag kunde börja springa så smått igen. Lyckan var total när jag kunde springa igen utan smärta! De flesta skador jag drog på mig gick att härleda till svag och inaktiverad sätesmuskulatur, så jag fokuserar mycket på att stärka upp den.

Har du några framtidsdrömmar gällande din träning som du vill dela med dig av?

– I mars 2014 sprang jag mitt livs första marathon i Rom, vilket var en helt fantastisk upplevelse trots att jag inte alls hunnit träna ordentligt inför loppet. Jag kom i mål på 5.01, och den tiden vill jag ju slå när jag springer Stockholm Marathon i maj. Jag vill gärna springa fler lopp utomlands, Tuscany Crossing Val d’Orcia är ett lopp jag gärna vill springa nästa år, och någon gång vore det kul att få kalla sig ultra.

Ditt absolut bästa träningsminne?

– Första gången jag sprang en mil. Det var på löpband, och jag blev så lycklig och kände mig så oövervinnerlig att jag bara några veckor senare anmälde mig till mitt första maraton.

Dina bästa tips till andra som vill komma igång med träning?

– Fundera inte så mycket och jämför dig inte med någon annan. Alla måste inte träna som elitidrottare. Vissa trivs med att följa ett träningsschema, andra (som jag) klarar inte alls av det utan måste få gå mer på känsla. Det gäller att hitta vad som fungerar för en själv, det allra viktigaste är att hitta glädje i träningen och att inte ge upp bara för att det känns jobbigt i början. Det blir lättare efter ett tag.

Pryl du inte kan vara utan under passet?

– Jag älskar prylar! Min senaste kärlek heter Garmin Forerunner 220, men om jag bara får välja en pryl måste det nog bli mobilen, för den har jag alltid med mig. I den har jag appar så att jag kan logga hur långt och fort jag springer, Spotify och poddspelare så att jag har något att lyssna på, gps så att jag hittar hem och såklart själva telefonen så jag kan ringa efter hjälp om jag springer på en björn, haha.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar