Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

motljus

I morse mötte jag upp en kompis och körde ett härligt löppass i Ursvik. Foto: Privat.

Tror att väldigt många kommer att känna igen sig i det jag ska skriva om nu. Det handlar nämligen om den där ständiga nojan över att tappa form. Känner många löpare som vecka ut och vecka in ger sig ut på vanliga rundan och varje gång försöker sig på ett nytt ”personbästa”. Och när det ska springas intervaller så vill de helst kunna hålla samma fart ”som alltid”. Om de mot förmodan skulle misslyckas med den föresatsen så blir de väldigt besvikna och påstår att de är ur form.

Det är här jag känner att några väl valda bör sägas.

För det första så är den bästa vägen till överbelastningar, skador och motivationssvackor att pressa sig lika hårt året om. Det är väldigt jobbigt för många (inklusive mig själv) att acceptera att farten går ner när man fokuserar på andra kvalitéer under en period. Och nu har vi ju haft vinter och säsongen har inte börjat på allvar. Det är med andra ord helt naturligt att känna sig långsam och ringrostig just nu, det är faktiskt precis så det ska kännas. Under senhösten och vintern har du förhoppningsvis dragit ner på löptempot och ägnat dig åt lite mer alternativ träning. Det har gjort att kroppen har kunnat återhämta sig och bygga upp sig, så att den nu står redo för lite snabbare pass om ett tag.

Har du däremot kört på med tuffa pass under hela vintern har du ett knepigare läge. Du kan ligga på gränsen till överbelastning och risken att drabbas av skador när du kör på ännu hårdare är stor. Tro mig, jag har sett många baksidor och annat gå sönder under säsongens första tuffa banpass. Och de som har skadat sig har ofta hört till gruppen som inte tagit det lugnare under vinterhalvåret utan har kört på likadant hela tiden.

Om vi då summerar ovanstående:

– Har du tagit det lugnt under vinterhalvåret och nu känner dig seg och rädd för att ha tappat form? Släpp de tankarna. Du har gett din kropp exakt vad den behöver för att bli starkare, nämligen återhämtning och vila. Du är nu redo att om några veckor lägga in lite tuffare pass, men var hela tiden uppmärksam på kroppens signaler.

– Har du kört på med tuff träning under vintern så är risken att du lättare kan drabbas av överbelastning och skador när du snart lägger in en extra växel i träningen. Du bör vara väldigt uppmärksam på kroppens signaler och skämma bort kroppen med idrottsmassage, naprapatbesök, extra mycket funktionell styrketräning, löpskolning och annat som förbättrar tekniken och minskar skaderisken.

Till sist: spring snyggt!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv