Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

petra_vasterbron

Testade nya fisheyeobjektivet uppe på min favoritbro, Västerbron. Foto: Privat.

Idag är det Löpningens dag, ifall någon har missat det. Fick för mig att jag skulle fira denna begivenhet med ett långpass.

Har ju trappat upp löpningen långsamt efter december månads helvila så i morse gav jag mig ut med tejpad fot och nya inläggen i skorna. Det blev en härligt solig tur på 17 kilometer, i lugnt tempo. Blev lite förvånad över hur lite man tappar i kondition trots att man har vilat rätt mycket från löpningen.

Men hur som helst. Det jag reagerade över var alla kommentarer om min ”plantarskit” i sociala medier. Lade ut en bild på min tejpade fot på Instagram och vips vällde kommentarer på temat ”Spring inte, det är ingen idé” in. Det är ju så att alla har sina unika fötter och sin unika historia. Efter att ha pratat med mängder av folk som har drabbats av ”hälsporre” (oftast rör det sig inte om en regelrätt sporre utan en inflammation i senan under foten, plantar fascian) har jag insett att det finns lika många sjukdomsbilder som det finns människor.

För somliga räcker vila och långsam upptrappning, för andra behövs särskilda skoinlägg, för andra räcker fotstyrka medan andra måste ta den långa och krångliga vägen med stötvågsbehandling, rehab och mycket försiktig upptrappning. Jag hoppas att jag hamnar någonstans mittemellan i denna röra. Just nu känns hälen men det gör inte gränslöst ont. Vi får se hur foten mår imorgon, låter tejpen sitta kvar hursom…

Hur har DU firat Löpningens dag?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar