Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

gavelin655

Lena efter segern i Lidingöloppets tremil år 2005. Foto: TT.

Lena Gavelin är en välmeriterad långdistanslöpare som bland annat har segrar i Lidingöloppets tremil, Tjejmilen och Göteborgsvarvet.

2009 tog hon hem segern i damklassen i Swissalpine Marathon – samtidigt som Jonas Buud vann herrklassen. Imorgon står hon på startlinjen i UltraVasan 90 och jag passade på att ställa några snabba inför loppet-frågor!

Hur känns formen inför lördagen?

– Sisådär. Har väl inte förberett mig på bästa sätt, då jag bestämde mig rätt sent för att springa. Jag är numera inte så tränad som när jag satsade mer på min löpning.

Vad vet du om medtävlarna och dina chanser att ta hem segern?

– Jag har inga förväntningar att ligga i topp. Jag vet att det finns några ”riktiga” ultralöpare som säkert kämpar om pallplatserna.

Vad kommer du att ha för taktik under loppet?

– Försöka gå ut lugnt och ha tålamod. Hålla ett jämnt tempo hela vägen.

Vad äter/dricker du under loppet?

– Blåbärssoppa, Resorb sport, nötter och choklad är prio. Det funkade på Swissalpine för fem år sedan. Sedan kanske det slinker ner något mer om jag känner att jag måste ha mer energi.

Vilka kläder och skor kommer du att springa i?

– Det lutar åt Asics Fuji Trainer, har faktiskt inte helt bestämt mig ännu. Jag springer troligtvis i korta tights, kompressionsstrumpor och t-shirt, kanske har jag en tunn jacka på mig i början.

Vad betyder UltraVasan för dig?

– Det är häftigt att få vara med på detta historiska första lopp. Jag har åkt Vasaloppet på skidor ett par gånger, spännande att nu få springa sträckan också.

Dina tankar om varför ultralöpning lockar allt fler?

– Man vill testa sina gränser mer och mer och därför tror jag att ultralöpning, multisport och extrema bergslopp blir allt populärare.

Önskar Lena all lycka på lördag!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar