Petra Månström
Kokosolja är idealisk för matlagning, stekning och bakning. Jag brukar använda Holistics kokosolja som bland annat är ekologisk, rättviseproducerad, oraffinerad och kallpressad.Foto: Petra Månström.
Det har varit lite glest mellan luckorna de senaste dagarna men nu kommer istället lucka nio där vi har Hollywoods nya favorit, nämligen kokosolja (eller kokosfett).
Många minns säkert hur utskällt detta fett var tidigare. Det var mättat och mättat fett är är ju inte bra, hette det då. Tror bara att jag använde fettet när jag gjorde ischoklad till jul. Men nu har det kommit nya bud. Trots att kokosoljan innehåller mestadels mättat fett som skiljer sig från det mättade fett som vi hittar i till exempel ister och bacon. Kokosoljans fettsyror tar en annan väg genom kroppen och kräver ingen galla för att brytas ner. Fettet har också en viss förbränningshöjande effekt och verkar också aptithämmande. En mycket liten del av det här fettet går också till fettcellerna. Detta har Hollywood förstås snappat upp och bland andra Gwyneth Paltrow och Miranda Kerr har hyllat råvaran som de ofta använder i matlagning eller som skönhetsmedel. Den ska till exempel göra underverk för påsar under ögonen. Så här svarade Maratonbloggens kostexpert på frågan om kokosoljans nyttighet.
Näringsdeklaration per 100 g kokosolja
Energivärde: 3 693 kJ/898 kcal
Protein 0,3 %
Kolhydrater 0 %
Fett 99,6 %
Fettsyresammansättning:
Mättade fettsyror 93,9 %
Enkelomättade fettsyror 5,1 %
Fleromättade fettsyror 0,7 %
Transfettsyror 0 %
Kolesterol 0 %
Får jag välja så använder jag gärna oljan istället för vanligt matfett vid matlagning. Eller så gör jag en raw food brownie på den, magiskt gott. Här är ett recept som jag har använt ofta, det är raw food brownies med en underbar frosting på bland annat avokado.