Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

kokosolja

Kokosolja är idealisk för matlagning, stekning och bakning. Jag brukar använda Holistics kokosolja som bland annat är ekologisk, rättviseproducerad, oraffinerad och kallpressad.Foto: Petra Månström.

Det har varit lite glest mellan luckorna de senaste dagarna men nu kommer istället lucka nio där vi har Hollywoods nya favorit, nämligen kokosolja (eller kokosfett).

Många minns säkert hur utskällt detta fett var tidigare. Det var mättat och mättat fett är är ju inte bra, hette det då. Tror bara att jag använde fettet när jag gjorde ischoklad till jul. Men nu har det kommit nya bud. Trots att kokosoljan innehåller mestadels mättat fett som skiljer sig från det mättade fett som vi hittar i till exempel ister och bacon. Kokosoljans fettsyror tar en annan väg genom kroppen och kräver ingen galla för att brytas ner. Fettet har också en viss förbränningshöjande effekt och verkar också aptithämmande. En mycket liten del av det här fettet går också till fettcellerna. Detta har Hollywood förstås snappat upp och bland andra Gwyneth Paltrow och Miranda Kerr har hyllat råvaran som de ofta använder i matlagning eller som skönhetsmedel. Den ska till exempel göra underverk för påsar under ögonen. Så här svarade Maratonbloggens kostexpert på frågan om kokosoljans nyttighet.

Näringsdeklaration per 100 g kokosolja
Energivärde: 3 693 kJ/898 kcal
Protein 0,3 %
Kolhydrater 0 %
Fett 99,6 %
Fettsyresammansättning:
Mättade fettsyror 93,9 %
Enkelomättade fettsyror 5,1 %
Fleromättade fettsyror 0,7 %
Transfettsyror 0 %
Kolesterol 0 %

Får jag välja så använder jag gärna oljan istället för vanligt matfett vid matlagning. Eller så gör jag en raw food brownie på den, magiskt gott. Här är ett recept som jag har använt ofta, det är raw food brownies med en underbar frosting på bland annat avokado.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar