Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Är man som pollenallergiker hänvisad till löpband under den värsta tiden eller går det bra att träna utomhus ändå? Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Rinnande näsa, kliande ögon och trötthett – pollenallergi kan sänka den mest inbitna löpare. Nästan en femtedel av den vuxna befolkningen i Sverige lider av detta och bland dessa finns förstås många som får stora delar av sin träningssäsong spolierad.

I en artikel i Dagens Medicin ges det generella rådet att avstå från utomhusträning vid pollenallergi, med tillägget att somliga klarar sig bra bara de tar sina mediciner. Några vanliga råd jag stöter på under en snabb rundsurfning är bland annat:

* Pollenhalten är som lägst tidiga morgnar och efter regn, så träna gärna på dessa tidpunkter om möjligt.


* Värm upp ordentligt före passet så minimeras risken för luftvägssammandragningar.


* En särskild pollenmask över munnen bildar en effektiv barriär mot pollen – kan dock vara lite obehagligt att springa med.


* Idrottsförbunden har på senare år lättat på dopingreglerna för allergimediciner. För komplett förteckning, se Wadas dopinglista.


* När det gäller tävling så är det väldigt sällsynt att löpare behövt tas om hand under ett lopp på grund av akuta besvär av pollenallergi. En vanligare orsak till omhändertagande är vätskebrist – tänk till exempel på att så kallade NSAID-preparat som Ipren, Ibuprofen och Naprosyn kan störa vätskebalansen. Läs mer om detta här.


Hur gör ni läsare som löptränar med pollenallergi? Råd och tips tas gärna emot!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar