Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Plus

I konsumentprogrammet Plus ikväll testar programledaren Mathias Andersson löpningsappar (för mätning av distans och tid). Det är sex gratisappar samt en Garmin-klocka. Det som kontrollerades var hur rätt apparna och klockan har när de uppger löpt distans. Man fann att apparna kraschade betydligt oftare i den ena typen av telefon – samt att mätningarna nästan aldrig visar exakt rätt distans.

De appar och den löparklocka som testades är:

  • Endomondo 6.3.0
  • Garmin Fit 1.6
  • Nike+ running 4.0.4
  • FunBeat 2.1.1.6
  • Sports Tracker 1.7.3
  • RunKeeper 2.7
  • Garmin Forerunner 410

Testet genomfördes på tre olika banor (friidrottsbana, kontrollmätt milbana samt kontrollmätt terrängbana).

I artikeln om testet läser jag att apparna kraschade flera gånger under testets gång, samt att löparklockan samt Endomondo oftast var längst ifrån den verkliga distansen.

Det här är förstås anmärkningsvärt, men att appar kraschar (särskilt om man använder flera samtidigt) och att de visar felaktiga distanser kommer knappast som någon överraskning för inbitna löpare.  Jag kan tycka att det är lite synd att de inte testade fler löparklockor – till exempel Forerunner 910XT som har uppvisat en mycket bra precision under de kontrollmätta lopp jag sprungit med den (och inte gjort för många kringelikrokar till vätskebord och annat). Klockor från andra fabrikat – Polar, Suunto etcetera – hade också varit intressanta att se i testet.

Skärmdump Garmin Connect

Ovan ser ni en skärmdump från Garmin Connect, som visar mitt Lidingöloppet 2012. Eftersom vi i led 3 startade ca 200 meter bakom elitledet kan ni ju dra era egna slutsatser om mätsäkerheten – i just det här fallet åtminstone.

Läs gärna artikeln och kolla in programmet ikväll (kl 21.05 på SVT1) och kom med era tankar om testet.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv