Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

start_ultravasan

Klockan är 05:00 den 23 augusti och starten i urpremiären av UltraVasan 90 har just gått. Foto: Vasaloppet/Nisse Schmidt.

Den 23 augusti var det premiär för Sveriges nya ultraterränglopp UltraVasan. Som ingen som läser den här bloggen knappast kan ha missat så stod ju undertecknad också på startlinjen och lyckades sedermera ta sig i mål i Mora.

Närmare bestämt 622 män och 87 kvinnor genomförde loppets 90-kilometersvariant. Eftersnacket har till stor del handlat om finishertröjorna, därav det här blogginläggets titel. Två frågor har dominerat bland de läsarmejl jag har fått med anledning av loppet:

”Varför fick även damerna finishertröjor i herrstorlekar? Det är svårt att bära plagg som är bylsiga och inte gjorda för damer.”

”Varför fick inte samtliga löpare som tog sig i mål medalj? Det hade varit ett kul minne att spara även om man inte klarade medaljtiden och i VasaStafetten fick ju samtliga löpare som tog sig i mål medalj.”

Jag kontaktade Vasaloppet i frågan och har nu fått följande svar från sportchefen Johan Eriksson:

”En av de få saker som vi inte alls är stolta över dock är att vi inte lyckades ordna rätt modell och storlek på t-shirts till alla löparhjältar. Här har vi bara gjort ett stort misstag. Det är första gången vi tar fram finisher-tröjor och även om det möjligen kan låta som en bagatell i ett stort arrangemang, att ordna fram några tröjor i rätt storlek, så blev det en tabbe i planeringen av nya loppet. Vi var sent ute med beställningen av tröjor och hade glömt att samla in storlekar från våra anmälda. Då detta inte hanns med tog vi ett väldigt sent och förhastat beslut att göra en enda stor beställning med tröjor i en modell som vi trodde och hoppades skulle kunna passa alla, även om den inte skulle vara perfekt. Vi förstår givetvis värdet och stoltheten i en finisher-tröja efter prestationen att klara UltraVasan och att man då vill ha rätt tröja, för givetvis ska vi ha både dam- och herrmodell. Vi kan bara be om ursäkt för denna fadäs och lovar att åtgärda det till nästa lopp.

När det gäller kvittot av sin prestation så förstår vi också att medalj är en viktig symbol. Här har vi dock valt att gå efter samma linje som vi under många år haft på vinterns Vasalopp. Alla som går i mål får ett stiligt personligt diplom och utöver det finns en prestationsmedalj till de som klarar de tuffa loppen på en särskilt bra tid. Vi håller dock på med en genomgång av hur policyn ser ut i alla våra lopp gällande medaljer, då nya lopp har tillkommit, men det är alltså så här det ser ut idag.”

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar