Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpare

Cecilia funderar på om hennes ”ankliknande” löpstil kan öka risken för skador. Malin Ewerlöf svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hejsan,

min man påpekade så där lite skämtsamt att jag springer som en anka, så där lite vaggade från sida till sida. Jag har haft problem med högra höften där jag krampar ”inne i höften” och smärta i lägre ryggen. Funderar på om det inte är så bra att ha den här löpstilen och att det kanske har något samband med mina höft- och ryggproblem.

Kan den här typen av löpstil leda till skador? Går det att ändra sin löpstil när man antagligen har sprungit som en anka i flera år – och hur gör man? Tacksam för tips!

Vänliga hälsningar,

Cecilia i New York

SVAR:

Hej Cecilia,

rörelsemönstret varierar från individ till individ och alla har ett helt unikt sätt att springa på som känns naturligt. Vissa löpstilar ser lite konstiga ut utifrån sett även om det känns normalt för just den personen. Det är svårt att ändra sitt naturliga rörelsemönster helt och hållet men självklart går det att jobba fram en annan löpstil som är lite mer ekonomisk eller mindre skadebenägen.

Det låter som att dina höft- och ryggproblem kan ha en koppling till din löpstil. Det som förbättrar en hållning och möjlighet till förändringar i löpstilen är att vara allmänt stark i kroppen så styrketräning är väldigt viktigt som ett komplement till löpträningen. Sedan skulle du säkert behöva en löpkunnig person vid din sida som hjälper dig med ett ”nytt” tänk i löptekniken. Därefter är det bara att träna på och tänka lite mer på tekniken så kommer det att bli bra.

Lycka till!

Malin

Har du också en fråga till Maratonbloggens expert på löpning, Malin Ewerlöf? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv