Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

keso_bar

Keso med färska bär är lätt mat som passar bra att äta vid nattarbete. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Petra!

Jag jobbar natt några gånger i veckan och skulle behöva tips på bra nattmat och även vad man ska äta innan man går och lägger sig när man kommit hem på morgonen ?

/Maria

SVAR:

Hej Maria!

När man jobbar natt så går man egentligen emot kroppens egen dygnsrytm. Studier har visat att man framför allt löper en ökad risk att drabbas av metaboliska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Kroppens biologiska klocka vill att man äter och agerar när det är ljust ute och att man sover och fastar när det är mörkt ute. Av den anledningen så ska man undvika att äta stora portioner mat mitt i natten, det blir lätt för mycket för kroppen att ta hand om. Det är bättre att äta lättare mat under natten, som keso med frukt, fil och müsli eller en grövre smörgås med ägg.

Det absolut bästa är att försöka äta så likt som du gör i vanliga fall och på så sätt följa dygnsrytmen fast du är vaken. Det innebär att du äter en stadig middag på kvällen innan du åker till jobbigt. Under dina timmar på jobbet så räcker det att äta något lättare mellanmål som fil med müsli, keso med frukt, grov smörgås med ägg, nötter och frukt etc.

När du sedan kommer hem är det bra du äter frukost på morgonen innan du går och lägger dig. Undvik snabba kolhydrater som juice, sötad yoghurt och vitt bröd då det innehåller mycket socker som kan störa din sömn. Ät gärna långsammare kolhydrater som havregrynsgröt, grovt bröd och gärna något ägg. Ett tips är att äta en banan till frukosten då det innehåller tryptofan som fungerar lugnande och som på så sätt kan hjälpa till så du somnar lättare.

Hoppas tipsen kan hjälpa dig!

Hälsningar Petra Kindlund

Har du också en fråga till kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar