Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpare

Camilla vill komma igång med löpning men känner att hon hela tiden misslyckas. Dan Leijonwall ger råd. Foto: Colourbox. 

FRÅGA:

Hej!

Jag är en powerwalkare som vill lära mig jogga. Har testat lite olika träningsplaner, bland annat från Runkeeper, men misslyckas hela tiden. Ska tilläggas också att jag haft problem med min puls som skenat till 190 slag per minut av endast lite ansträngning. Har fått tabletter nu som sänker pulsen (metoprolol) men det känns som att jag nu motionerar med ett motstånd. Att powerwalka fungerar ganska bra, behöver bara stanna och vila ibland men kan sedan fortsätta. Har du något tips på hur jag kommer vidare? Vill känna friheten av löpning.

Med vänlig hälsning,

Camilla

SVAR:

Hej Camilla!

Kul att höra att du vill börja löpträna! Det är ett alldeles utmärkt sätt att förkovra sitt välbefinnande, både fysiskt och psykiskt.

Inte minst av motivationsskäl är det viktigt att vara medveten om vilket syfte man har med sin löpning. Rekreation? Prestation? Specifika hälsoskäl? Upplevelseskäl? Viktreglering? Det avgör också innehållet i och upplägget av löpningen. I ditt fall känner jag inte till detta, men gissar att det handlar om må bra-skäl.

Du nämner att du ”misslyckas hela tiden”, och att ”pulsen skenar”. Eftersom jag inte vet din ålder eller vilken ansträngningsgrad som då är aktuell kan jag inte bedöma om 190 slag/minut är rimligt. Man kan räkna ut sin maxpuls själv genom (hos kvinnor) att dra sin ålder från 230. Om man således är 30 år blir maxpulsen 200 slag/min, teoretiskt. I praktiken är den individuella variationen stor. Behandling med betablockerare (metoprolol) är inte aktuellt enkom för att sänka pulsen, utan skall användas endast om det är medicinskt motiverat p g a sjukdom. En biverkning av sådana läkemedel är nämligen att det sänker konditionen, framför allt vid högre ansträngningsgrad.

Ta ett snack med din husläkare (eller den läkare som ordinerat metoprolol) om hur du bör ligga pulsmässigt, inte minst med tanke på att man ordinerat betablockerare. För att mäta konditionen kan man göra ett s k arbetsprov (cykel-ergometertest), något du kan få remiss till. Om du känner dig osäker på träningsupplägg kan det vara hjälpsamt att kontakta en löpcoach eller gå med i en löparklubb. De som passerar på min mottagning med samma frågeställning skickar jag till Löparkliniken.

Lycka till!

/Dan Leijonwall, överläkare SSC och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till Maratonbloggens idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar