Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Markus Lindelä

Markus Lindelä är beteendevetare och hundpsykolog med lång erfarenhet av hundar.

Knappast någon har väl kunnat undgå den heta debatten om hundägare och löpare som blossar på Maratonbloggen just nu. Att det råder delade meningar om vem som ska visa hänsyn är att ta i något i underkant. Så jag kände att det vore bra med en professionell röst i frågan – därför kontaktade jag hundpsykologen och beteendevetaren Markus Lindelä och ställde några frågor:

Varför går en del hundar går till attack mot löpare?

– Det handlar om hundens upplevelse av löparen. En löpare som springer rakt emot en hund kan av hunden uppfattas som ett hot,eller till och med en attack, och därmed går den i försvarsposition. Den skäller och morrar mot löparen som närmar sig och försöker sig på skenanfall. Fortsätter löparen rakt emot så kan hunden svara med ett bett, om den kommer åt, när löparen passerar. Det är ofta detta som löpare upplever när de närmar sig en person med kopplad hund. Ser hunden däremot en löpare som springer ifrån den så är det oftast hundens jaktintresse som väcks. Vad gäller hundens jaktintresse som riktar sig mot motionärer så är det understimulerade hundar som inte får utlopp för sitt jaktbehov under organiserade former. Det gäller för hundägarna att faktiskt arbeta med detta viktiga jaktbehov som alla hundar mer eller mindre har, för då kommer de inte ha intresse av att jaga löpare. Det finns förstås fler tänkbara anledningar till att hundar går till attack mot löpare men dessa är de vanligaste orsakerna.

Vad ska man som löpare göra om man bli attackerad av en hund?

– Om man blir jagad av en hund så är det viktigaste att man STANNAR! Detta gör oftast att hundens intresse av att jaga/attackera joggaren avtar. För att få hunden att lugna ner sig och inte se löparen som ett hot skall man heller inte stint stirra hunden i ögonen och man kan även vända sidan till. Ibland kan en myndig röst med pondus få hunden att avvika.

Hur kan man skydda sig från attacker, finns det några bra råd?

– Då det gäller passager av ägare med kopplad hund så gäller det för löparen att springa på ”rätt” sida av ekipaget, det vill säga den sida där inte hunden är. Om man ser att hunden verkar upprörd och föraren inte har full kontroll på hunden så gäller det även att sänka farten och till och med passera dem gående. Att sänka tempot och stanna gäller även om man ser att en hund är på väg mot dig. De som ofta blir utsatta av detta och är rädda kan skaffa sig hundattackspray (Dog defense) som säljs i välsorterade djuraffärer. Det är en relativt liten sprayflaska som man kan ha med sig på löprundan. Jag har själv testat detta och det fungerar riktigt bra.

Vad vill du säga till hundägare i den här frågan?

– Ha hunden KOPPLAD! Vi som hundägare har ett stort ansvar gentemot omgivningen, hundarna skall inte springa lösa om föraren inte har en MYCKET god lydnad på sin hund, vilket få hundägare har. Och sluta med mantrat ”min hund är inte farlig” till de som hunden möter när de är lösa, för det är helt irrelevant informatin för någon som är hundrädd eller inte vill bli störd. Det gäller för oss att ha ett mycket gott omdöme vad gäller hundhavande. Det finns även flera lagar som reglerar detta och som vi skall följa noggrant. Om man har bekymmer med hunden och hur den beter sig mot andra människor så finns hjälp att få på brukshundsklubbar, av hundpsykologer och andra hundproffs.

Varför tror du att den här frågan är så känslig?

– Vi har länge haft en debatt i Sverige vad gäller farliga hundar. Många känner att inget görs för att komma åt problemet som finns i samhället med dessa hundar. Debatten har gått mellan de två lägren om man skall förbjuda vissa ”farliga” raser eller om det är hundägarna man skall försöka komma åt. Många är rädda för lösspringande hundar, vilket de har goda skäl till, för olyckor har hänt och kommer även att ske i framtiden. Dock skall man inte förglömma att 95% av dessa lösspringande hundar är glada och trevliga och om man stannar upp i motinsspåret så möter man oftast en glad hund som vill umgås och leka. Men det som retar många motionärer är nog de hundägare som har ett mycket dåligt omdöme och som har sina hundar lösa utan att ha full kontroll. Och vem vill bli störd i sin löpning som man har sett fram emot hela dagen för att kanske kunna slå ett nytt rekord på sträckan? För många av oss är det ett av de enda andningshålen för att få stressa av i vår hektiska vardag.

Markus Lindelä är beteendevetare och hundpsykolog med egna företaget Dog Consulting.

Mer i ämnet:

”Kognitiv terapi hjälper mot hundfobi”

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar