Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Muskler

Vem är egentligen mest vältränad – den som enbart styrketränar eller den som enbart springer? Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Nicklas!

Vem är egentligen mest vältränad – någon som bara kör styrketräning och är grymt stark och har låg fettprocent, eller någon som endast kör hård konditionsträning som löpning?

/Anna

SVAR:

Hej Anna,

tack för din korta men också mycket komplicerade fråga. Att vara vältränad kan tolkas på olika sätt och görs så av olika personer. Jag skulle säga att för att vara vältränad så krävs det flera olika komponenter så som till exempel kondition/syreupptag, styrka, explosivitet, rörlighet, koordination och balans/stabilitet.

I och med att detta handlar om två helt olika typer av träningar så skulle det vara som att jämföra äpplen och päron. Ska jag vara hård så skulle jag säga att så länge personen inte ligger i elitklass konditions- eller styrkemässigt och är så ensidigt tränad så är ingen av dem vältränade.

Detta är ju självklart min högst personliga uppfattning och som jag inledde svaret så finns det troligen lika många uppfattningar som det finns individer.

Hälsningar Nicklas

Har du också en fråga till vår träningsexpert Nicklas Lindström? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv