Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpbandsträning

”How the treadmill is killing your workout” lyder rubriken på en artikel i senaste Men’s Health. Foto: Colourbox.

Det här med löpbandsträning kontra utomhusträning är ju en ständigt pågående diskussion. När jag surfade in på Men’s Health News möttes jag av krigsrubriken ”How the treadmill is killing your workout” och efter en snabb genomläsning får jag reda på att gång eller löpning på band kräver mindre ansträngning än motsvarande aktivitet i samma tempo utomhus. Kommer detta faktum som någon överraskning för er? Antagligen inte.

Resultaten kommer från en aktuell studie gjord vid Sapienzauniversitet i Rom och vad forskarna egentligen undersökte var hur mycket energi 14 personer i åldrarna 20-26 gjorde av med vid gång på löpband jämfört med gång utomhus. Man fann då att tre procents lutning på löpbandet nästan på pricken matchade energiåtgången vid gång utomhus i en viss hastighet. Men’s Health tycker då att tränar man inför ett lopp och siktar på en viss tid bör man vrida upp löpbandets lutning till tre procent och använda samma skor som man planerar att springa loppet i. Allt för bästa möjliga överensstämmelse mellan utomhus och inomhus.

Min spontana reflektion: förstår inte den här fixeringen vid att man prompt måste ha en viss lutning på bandet och ständigt sträva efter att löpbandsträningen så långt det går ska motsvara utomhusförhållanden. Varför inte se det som två vitt skilda aktiviteter som man utför med olika syften? Löpning på band ger ypperliga möjligheter att hålla bra koll på hastigheten och arbeta med löpteknik, utomhuslöpning bjuder på syrerik luft, rosor på kinderna och luftmotstånd.

Hur tänker ni som gillar löpning på band?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv