X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Amsterdam Half Marathon

Även om ovanstående kanske inte är det mest smickrande foto som finns på mig får det ändå klart godkänt. Kan bero på att jag inte hade så mycket folk omkring mig och fotografen hade chans att fokusera på mig. Foto: Marathon-Photos.com.

Enorma lår, förvridna ansikten och hästsvansar i ansiktet. Dålig skärpa och avhuggna kroppsdelar.

Vad jag talar om? Den fascinerande företeelsen tävlingsfoton förstås! Alla har vi som sprungit ett större lopp några dagar efter målgång fått ett mejl som berättar att nu är bilderna på dig klara att ladda ner. Man klickar på länken, en förväntansfull mikrosekund följer innan besvikelsen är total och du ställer dig frågan: vem är människan på bilderna? Vem är tjejen med svajigt löpsteg och konstigt minspel? Det plågsamma svaret är att det nog är du.

Blev tipsad om den här underbara artikeln i New York Times, med rubriken ”Marathon photos often fail to capture the glory”. Företagen bakom tävlingsbilderna tjänar stora pengar på sin verksamhet och det är ju kul för dem, men hur ska man då som tävlingsdeltagare optimera chanserna att få till en riktigt bra bild? Ja, det uppenbara är ju att försöka springa så pass fort att du slipper ha en massa andra grimaserande människor med taskigt löpsteg omkring dig.

– Den största utmaningen är att få syn på fotografen och när du gör det mobiliserar du din inre kenyan och springer riktigt snabbt, säger Dimity McDowell Davis, medförfattare till böckerna ”Run Like a Mother” och ”Train Like a Mother”.

Corey Rich, actionfotograf med uppdragsgivare som Nike, the North Face och Red Bull ger följande råd:

– Regel nummer ett handlar om hur du ser ut. Om du vill ha snygga bilder kan du inte dyka upp i din gamla träningsoverall från forntiden. Dina kläder måste signalera att ”Jag är en atlet”. Det innebär snygga sportglasögon, riktiga löparshorts och en topp. Fotografera dig i förväg för att få en uppfattning om hur det ser ut.

Triatleten Kristin Mayer började designa sina egna tävlingskläder efter att hon insåg att hon mådde bättre – och därmed presterade bättre – om hennes outfit matchade cykelhjälmen:

-– Du kan verkligen se snygg ut under loppet. Det viktigaste rådet är mörka färger över höftpartiet, vertikala linjer som smickrar kroppsformen och tonad solkräm eftersom du inte vill ha makeup som rinner. Och ha flätor – hästsvansar ser hemska ut på foton eftersom de ofta fladdrar omkring och hamnar i ditt ansikte.

Till sist – några tröstande ord till alla er som sällan blir bra på tävlingsfoton: endast 10 procent av ett löpsteg blir snyggt på bild, oavsett om du är motionär eller elitlöpare. Inte ens proffsen blir snygga på alla bilder och vill du verkligen få till den perfekta tävlingsbilden bör du reka banan i förväg och placera ut någon på en plats med bra ljus och sjyst bakgrund. Och helst utrustad med en kamera som tar typ 75 bilder i sekunden…

Vad säger ni, brukar tävlingsfotona på er bli lyckade eller ej? Och ni som alltid blir snygga på löparbilder – hur gör ni?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv