Petra Månström
Vilda eller odlade blåbär – vad är egentligen nyttigast? Foto: Colourbox.
FRÅGA:
Hej!
Jag läste just artikeln om hur nyttiga blåbär är och undrar: är de odlade blåbären som vi köper i fruktdisken lika nyttiga som de vilda?
Birgitta
SVAR:
Hej Birgitta!
Tack för en intressant fråga. Det som framför allt är nyttigt med blåbär är att de innehåller höga nivåer av antioxidanten antocyanider som i studier har visat positiv effekt för bland annat hjärta- och kärlsystemet, minskad inflammation samt att det kan vara bra för ögonen.
Hur mycket antioxidanter som finns i bären påverkas av hur de växer, när de plockas samt hur stora bären är och kan därför skilja mellan olika blåbär. Nyttigheterna finns framförallt i skalet i bären och av den anledningen så borde mindre bär innehålla en högre halt antioxidanter än större bär.
Köper du därför bär som är större finns det därför risk att de inte innehåller lika mycket antioxidanter som mindre blåbär gör. Jag har dock inte hittat någon studie som visar om det skiljer sig mellan odlade respektive bär som växer fritt så det är svårare att ge svar på. Det beror så klart också på hur de har odlats och om det har använts några bekämpningsmedel eller liknande och kan därför skilja mellan olika leverantörer. I vilket fall så är blåbär nyttigt och något som man gärna kan äta dagligen.
Studier som visar den positiva effekten av blåbär:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17533651
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17533652
Hälsningar,
Petra Kindlund
Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!