X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Marklyft

Marklyft är en enkel och effektiv övning för löpare. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Nicklas!

I ditt svara på frågan ”Hur effektivt är bodypump?” skriver du ”Jag skulle inte rekommendera bodypump som komplement till löpningen utan som tidigare rekommenderats att träna tyngre/explosivt.”

Då jag själv mest ägnat mig åt löpning och inte har någon större erfarenhet av styrketräning så undrar jag hur man tränar explosivt och då specifikt sådan träning som är till god nytta för löpare? Innebär det tyngre vikter och få repetitioner eller något annat? Ge mig gärna en länk till den artikel där du tidigare rekommenderat denna träning då det inte framgår av ditt svar.

Mvh Benny

SVAR:

Hej Benny,

Jag skulle rekommendera dig att köra styrkeövningarna knäböj och marklyft och varianter av dessa gärna med ett ben. När teknik, rörlighet och utförande sitter så är mitt tips att belasta så pass mycket att du klarar 1-5 repetitioner på de tunga ”2-bensövningarna” och 5-8 repetitioner/ben i ”1-bensövningarna”. Bifogar en länk här med förslag och korta videoklipp på övningarna.

Ett annat tips som jag tagit upp tidigare är att hoppa och då skulle jag säga att hoppövningarna ligger tidigt i passet, det vill säga direkt efter uppvärmningen. Nu har du 9 övningar att välja mellan och jag skulle råda dig att använda ca 4 övningar/pass och att variera övningsvalet. Tänk också på att få till en bra uppvärmning. Skulle du fortfarande vara osäker så tveka inte att kontakta en personlig tränare som kan hjälpa dig med tekniken och utförande av övningarna.

Stort lycka till och Gott Nytt År!

Nicklas

Har du också en fråga till Nicklas? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv