Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

kosttillskott655

Är kosttillskott till någon nytta eller är det bara ”hitte-på”? Foto: Henrik Montgomery/TT.

FRÅGA:

Hej Petra!

Tack för bra inlägg om kost i Maratonbloggen, alltid intressant att läsa! Jag undrar vad du tycker om inslaget i Nyhetsmorgon på TV4 nyligen, om kosttillskott. Där säger doktor Mikael Sandström att kosttillskott och vitaminer i stort sett är ”hittepå” och inte alls behövs. Vore intressant att höra din åsikt, då i alla fall jag anser att det inte är så svart eller vitt som han framställer det. Dessutom tycker jag det är fel att säga att alla företag därute som tillverkar vitaminer och kosttillskott mest är ute efter att tjäna pengar?

Har du inte sett inslaget så är länken här:
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/doktorn-om-kosttillskott-livräddare-eller-lurendrejeri-2968000

Tack igen!

Bästa hälsningar,

Isabelle

SVAR:

Hej Isabelle!

En väldigt intressant frågeställning och jag skulle behöva en hel bok för att förklara min syn på det hela. Generellt kan man säga att om du äter en allsidig och bra kost med mycket frukt och grönt samt fet fisk minst tre dagar i veckan, då behöver du inte heller ta kosttillskott.

Problemet är att många inte äter särskilt bra. Från Riksmaten som är en kostundersökning gjord av Livsmedelsverket på över 5 000 svenskar såg man bland annat att vi inte får i oss tillräckligt med varken fisk, frukt och grönt. Kosttillskott kan aldrig ersätta vanlig kost och du kan aldrig kompensera den dåliga kosten genom att ta kosttillskott. Men har man en stressig period och slarvar med maten så kan det vara bra att i alla fall under den perioden ta kosttillskott. Äter man  till exempel inte någon fisk så bör man ta tillskott av både Omega-3 och D-vitamin. Äter man för lite frukt och grönsaker så får man i sig för lite vitaminer och antioxidanter.

Inget är sedan bra i för stora doser och framför allt ska man därför vara försiktig att kombinera olika kosttillskott med varandra. En annan sak att tänka på är att det även tillsätts mer ”kosttillskott” i vanlig mat och äter du samtidigt tillskott av D-vitamin från många olika källor så kan det bli för mycket. Också vanlig mjölk och margariner berikas med D-vitamin då vi svenskar generellt har brister på det. Jag skulle även starkt avråda från att ta tillskott som C-vitaminbrustabletter med 1 000 mg C-vitamin, vilket är över 10 gånger mer än rekommenderat intag. Höga doser av C-vitamin kan faktiskt leda till motsatt effekt och istället för att fungera som en antioxidant så blir det en pro-oxidant som ökar den oxidativa stressen. Det blir alltså en negativ effekt på hälsan.

I programmet på TV4 påstod sedan läkaren att kosttillskottföretagen kan skriva vad som helst på sina förpackningar. Detta stämmer dock inte. Idag är det väldigt reglerat vad som får skrivas och det är i enlighet med lagar från EFSA (Europeisk myndighet för säkra livsmedel). Det innebär att man inte får skriva hälsopåståenden på sina förpackningar som inte har vetenskaplig bevisad effekt. Reglerna här är strikta och straffen är höga för de företag som inte följer reglerna.

När det kommer till energitillskott som sportdrycker, proteindrycker etcetera så kan jag inte riktigt hålla med läkaren om att det är helt onödigt. Du klarar dig visserligen långt med vanlig kost, men det finns flera praktiska fördelar med dessa typer av kosttillskott. Min mage skulle till exempel inte må bra av att äta bullar under ett lopp istället för en gel.

Under ett lopp vill man dessutom få i sig snabb energi och inte något som till exempel innehåller fett. En bulle innehåller en hel del fett och då minskar upptaget av sockret. Sportdrycker och geler har då ett mycket snabbare upptag. Det finns dessutom en hel del forskning på proteindrycker och att dessa har effekt, framför allt om man har som mål att bygga muskler.

Studier har visat att en proteindrink efter träning minskar muskelnedbrytning och träningsvärk. Den har också visat sig ge bättre styrka i till exempel knäböj, speciellt är det fördelaktigt om du vill bygga muskler. Som ett återhämtningsmål efter ett tufft träningspass fungerar det lika bra med en banan och en yoghurt, men i vissa fall kan det vara enklare och mer praktiskt med en återhämtningsdryck.

Jag tycker därför att man inte kan säga att alla kosttillskott är onödiga och att ingenting behövs. Det beror helt på individen och vad man har för kostvanor. Sedan finns det vissa oseriösa kosttillskott som har ämnen i sig som är direkt farliga och kan klassas som dopning, så det gäller att man är försiktig och framför allt inte köper produkter utomlands från internet.

Jag äter själv inga speciella vitaminer eller mineraltabletter utan försöker istället äta en allsidig kost med mycket frukt och grönt samt fisk. Däremot använder jag mig ibland av vissa energitillskott som geler, sportdryck och återhämtningsdrycker i samband med träning, framför allt då jag tycker att det är mer praktiskt att få med sig till träningen.

Referenser:

Riksmaten, undersökning som visar att svenskar får i sig för lite fisk samt frukt och grönt.
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2012/riksmaten_2010_2011.pdf

En metaanalys över flera studier som visar att proteintillskott har positiv effekt:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Protein+supplementation+augments+the+adaptive+response+of+skeletal+muscle+to+resistance-type+exercise+training%3A+a+meta.analysis

Hälsningar Petra

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv